Pjevaju u čast palih boraca

Vokalisti danas predstavljaju pjesmu “Konjuh planinom”, emotivnu baladu koja govori o jednom istinitom trenutku

5077 pregleda 226 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Vukajlo Ivanović
Foto: Vukajlo Ivanović

Pop hor Vokalisti danas će na zvaničnom Youtube kanalu objaviti njihovu verziju pjesme “Konjuh planinom”. U pitanju je numera nastala tokom Drugog svjetskog rata, a donosi istinitu priču.

“Dijelim rasprostranjen stav da je Konjuh planinom jedna od najljepših partizanskih balada. Moja ideja da napravim novu horsku obradu traje skoro pet, a pripreme za cijeli audio vizuelni projekat traju tri godine”, objasnio je dirigent Vokalista Saša Barjaktarović. On je podsjetio da je melodija pjesme “Konjuh planinom” starog ruskog napjeva, a stihove je napisao Miloš Popović Đurin, saborac Peja Markovića, čijoj je žrtvi u 21. godini u Drugom svjetskom ratu pjesma i posvećena.

“Horske dionice su raspisane sa novim senzibilitetom, pri čemu je ukazana važnost svakom glasu. Svaka dionica ima posebno oblikovanu melodiju u pratnji glavne, a snažan prikaz tuge je dodatno dočaran kroz melodiku i dramatično ponavljanje teksta u horskom višeglasju”, objašnjava Barjaktarović, te dodaje da ne smijemo zaboraviti slobodarsku ideju, rodoljube koji su dali svoje živote, narodne heroje i jedan cijeli antifašistički pokret za slobodu i čast budućih generacija.

“Na nama je da čuvamo, ne ideologiju, već vrijednosti partizanskog pokreta, njegovu oslobodilačku i emancipatorsku ulogu. Vokalisti to rade kroz pjesmu”, kaže Barjaktarović koji je autor horskog aranžmana, idejnog koncepta, režije i produkcije spota, dok je za instrumentalni aranžman i mastering bio zadužen Dejan Božović. Što se vizuelnog dijela tiče, direktor fotografije i montažer je bio Miodrag Mika Marković.

Upravo program sa partizanskim pjesmama bio je najtraženiji kad je KIC Pop Hor-a na čijem je čelu Barjaktarović bio od osnivanja, a o tome zašto je odlučio da i sa Vokalistima prati ovu priču, kaže:

“Partizanske pjesme su ozbiljna muzička djela. To što ne gube na popularnosti kombinacija je više elemenata: nostalgije za Jugoslavijom i nekim, po mnogima boljim vremenima, ali ne manje važnu ulogu ima kvalitet tih kompozicija. Najbolje sam to vidio po zadovoljstvu sa kojim partizanske pjesme pjevaju mlađe horske generacije, neopterećene prošlim vremenima. Na završene projekte se uglavnom ne vraćam, puno je partizanskih pjesama na kojima bih još volio da radim, ali je ‘Konjuh’ do sada neprevaziđen. Nadam se, a prvi utisci kolega iz struke tako govore, da je ovo jedna od najboljih verzija ‘Konjuha’ ikada napravljenih. Suze onih koji su vidjeli spot, ukazale su mi da komplimenti nisu bili kurtoazni. Sada će naš ‘Konjuh’ imati svoj život, nadam se da će postati još popularniji među onima koji vole ove pjesmu, kao i onima koji će je tek upoznati. Ponosan sam što su sve kompozicije koje sam osvježio horskim aranžmanima, od ‘Bilećanke’ do ‘Crna Goro lijepa’, dobile novi život i izvode ih drugi ansambli, bez obzira što to nije uvijek na najvišem nivou”.

Vokalisti
foto: Luka Barović

Pored obrada, Saša se osmjelio da radi i autorske kompozicije za hor.

“Numere ‘Muzika i ja’ i ‘Kad gitara zasvira’ su moje autorske horske kompozicije, pjevači ih jako vole, a i publika jednako dobro reaguje, kako na spotove tako i izvođenja uživo. Mi pjevamo muziku više žanrova - pop, partizanske i crnogorske pjesme. Uživamo u svim horskim obradama i to nam je kriterijum za odabir pjesama. I kada napišem novu autorsku kompoziciju, ali i kada biram hitove za horsku obradu, moram da osjetim da se one sviđaju i da leže pjevačima. Moramo da se dobro osjećamo dok pjevamo, da bi i publika dijelila naše zadovoljstvo. Za sada reklo bi se da smo dobro birali”, ističe.

Spot je sniman na više lokacija po Crnoj Gori, Barjaktarović je duže od godinu dana pažljivo prikupljao i pravio bazu podataka svakog spomenika koji se nalazi u našoj zemlji- od najmanjih spomen ploča do grandioznih spomenika.

“U spotu je prikazano možda šest največih spomenika. Spomenik palim borcima na Sutjesci - Župa Nikšićka, Carine - Nikšić, Spomen-kompleks Sloboda - brdo Jasikovac Berane, zatim Spomen-park posvećen narodnom heroju Savi Kovačeviću - Grahovo - Nikšić, Spomen-park Knjaževac - Andrijevica, Spomenik palim borcima pod Trebjesom - Nikšić, Spomenik palim borcima Lješanske nahije - Barutana - Podgorica. Teško je opisati utiske i emocije koji su nas obuzimali dolaskom na ova spomen obilježja, posebno među pjevačima koji su ih prvi put vidjeli. Stotine imena palih boraca, među kojima naveći broj u njihovim mladim godinama, čitave porodice i bratstva, pa to je za svako poštovanje i najdublji naklon. Ovom pjesmom se klanjamo njihovoj žrtvi, njihovim mladim životima i pjevamo u njihovu čast”, tvrdi sagovornik Vijesti, te ne krije da je snimanje spota bilo veoma zahtjevno jer je trebalo sve dobro osmisliti, organizovati.

“Posebno želim da naglasim da smo sve realizovali sopstvenim sredstvima, bez sponzorstava koja bi nas obavezivala u bilo kom smislu. Ponosan sam na to što su mi pjevači Vokalista vjerovali i svesrdno podijelili moju strast ka ovom projektu. Puno je tu volonterskog rada, pjevači su dali svoj doprinos u mnogim segmentima, svako je želio da ličnim zalaganjem omogući da napravimo vrhunski audio-vizuelni doživljaj” otkriva i dodaje da su Vokalisti disciplinovan hor sa jasnim kriterijumima po svakom pitanju.

“Pjevači su izabrali da poštuju unaprijed poznate standarde, što nije uvijek lako, zato nas i nema mnogo. Sa druge strane, finalni rezultat sa ozbiljnim dometima, aplauzi i pohvale, daju odgovor na pitanje čemu služi moje insistiranje na milion ‘sitnica’, a po tome što vole i probe i nastupe, pjevači očigledno uživaju u plodovima našeg zajedničkog rada i druženja”, zaključuje on.

Bonus video: