Grupa Makadam objavila novi album

Na projektu “Spava moj grad” našla se i nova verzija čuvene pjesme Balerina koja je proslavila ovaj crnogorski sastav

6246 pregleda 3 komentar(a)
Mirsad Serhatlić otpjevao sve pjesme na albumu, Foto: Luka Zekovic
Mirsad Serhatlić otpjevao sve pjesme na albumu, Foto: Luka Zekovic

Jedna od najdugovječnijih crnogorskih grupa “Makadam” objavila je album pod etiketom izdavačke kuće “Mediteran Multimedia”, pod nazivom “Spava moj grad”. Ovaj projekat donosi sedam kompozicija, a nosi naziv po numeri koja je puštena u etar u maju prošle godine zajedno sa videom za koji je bio zadužen Miloš Todorović.

Za prvu narednu ekranizaciju planirana je “Stara maslina” urađena u “piazzola” stilu, u aranžmanu crnogorskog kompozitora i profesora na Muzičkoj akademiji Senada Gačevića. Na albumu je mjesto našla i i legendarna “Balerina”, najveći hit grupe “Makadam” koju je za ovu priliku na akustičnoj gitari i u adekvatnom aranžmanu donio Darko Nikčević. Među sedam pjesama našle su se i “Jadran kod Krsta” i “Za mene rođena”, a u svim numerama glavni vokal je osnivač i frontmen Mirsad Serhatlić, koji je ujedno i kompozitor svih singlova.

Kao bonus, pridodate su dvije “live” numere sa koncerta “Makadam i prijatelji”, održanog u Podgorici 21. septembra 2023. godine kada je ujedno obilježen jubilej - 45 godina trajanja benda. Tada su premijerno izvedena “Dulja obućar” sa prepoznatljivim staropodgoričkim šmekom, kao i “Cvijet iz kamena” sa novom vokalnom solistkinjom Milicom Kaluđerović Kosić. Pored Milice, novi član grupe je klavijaturista Božidar Bole Martinović.

Kao finansijska potpora, iza objavljivanja albuma stao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kao i grad Podgorica i PAM.

Miodrag Džemo Radonjić, Mirsad Serhatlić, Josip Jozo Kestner, Zlatko Zakrajšek i Savino Batanov su oformili 1978. grupu “Makadam” sa namjerom izvođenja autorskih kompozicija u maniru najfinijeg pop i džez zvuka. Bio je to prvi ovdašnji bend sa pet vokala i pet vrhunskih instrumentalista, uz to, po uzoru na američki AOR zvuk, sa dvojicom klavijaturista.

Nastupali su na festivalima širom bivše Jugoslavije, od Opatije do Sarajeva, od Beograda do Budve, od Ljubljane do Herceg Novog... Prvi LP po imenu benda su objavili 1979. godine, drugi nazvan po imenu najpoznatije crnogorske pop pjesme - “Balerina” – 1982. godine, a treći - “Da mi je znati” - 1995. godine, koju je obilježila dugogodišnja saradnja sa vokalnom solistkinjom Gordanom Gocom Ivandić. Objavili su i dvije singl-ploče, a u posljednjih tridesetak godina uglavnom objavljuju singlove. Novi život grupe započeo je prošle godine objavljivanjem singla “Spava moj grad”.

Bonus video: