Htjeli da je daju drugom izvođaču

Priču o emotivnoj baladi benda “Bee Gees”- “How Deep Is Your Love” prenosi magazin “Song Stories Matter”

3520 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jedan od svojih najvećih hitova grupa Bee Gees - baladu “How Deep Is Your Love” objavila je u septembru 1977. godine. To je označilo početak uzbudljivog perioda za braću Berija, Robina i Morisa Giba. Tokom četiri mjeseca uspjeli su da objave još tri kompozicije, a sve uključujući i pomenutu baladu naše su se na vrhovima top-lista.

Sve pjesme su se pojavile na visoko cijenjenom soundtracku “Saturday Night Fever”, koji je postao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena. Magazin “Song Stories Matter” istražio je priču, značenje i nasljeđe pjesme “How Deep Is Your Love” tria Bee Gees.

Priča o nastajanju pjesme

U periodu kad je nastala numera “How Deep Is Your Love” tri brata su boravila u jednom dvorcu blizu Pariza koji je imao svoj studio. Posjeta istom označila je početak pisanja pjesama za svoj sljedeći, tada neimenovani projekat. Tokom njihovog boravka, filmski producent i menadžer Bee Geesa, Robert Stigvud, pozvao je muzičare i obavijestio ih da mu trebaju pjesme za njegov naredni film “Saturday Night Fever”.

Još nije poznato kad je nastala pjesma jer je Robin Gib tvrdio da je ova poznata balada koja je sluša i danas napisana prije nego što im je Stigvud saopštio za svoj plan o filmu. Međutim, zvanična autorizovana biografija ovog tria navodi da je “How Deep Is Your Love” napisana nakon što je producent zamolio braću da napišu pesme za film, iako im nije pružio mnogo informacija o sadržaju istog.

Proces pisanja pjesme počeo je sa Berijem Gibom i Bluom Vejverom, klavijaturistom Bee Geesa.

“Beri je pitao Blua koji mu je najlepši akord koji zna, a Blu je odgovorio: ‘E flat’. Beri je zamolio Blua da svira akord, i samo je počeo da recituje stihove”, prisjetio se producent Albhi Galuten.

Svjedočenje Blu Vejva bilo je donekle slično. Nakon što je odsvirao prvi akord, počeo ih je slagati da harmonski zvuče prihvatljivo, a od Berija je dobio sagglasnost da mu se sviđa. Blu je pratio Gibovu melodiju unoseči svoje sugestije. Muzika pjesme, kako se navodi, napisana je za svega nekoliko sati. Iako je značajno doprinio, Bluovo učešće nikad nije zvanično priznato.

Značenje pesme

Nakon što su napisali muziku pjesme, Beri, Robin i Moris Gib napisali su stihove ljubavne balade.

“Naslov ‘How Deep Is Your Love’ smo smatrali savršenim zbog svih konotacija u toj rečenici, i to je jednostavno bilo to”, izjavio je Beri Gib.

Stihovi pjesme “How Deep Is Your Love” istražuju intenzivnu ljubav koju osoba osjeća prema svom ljubavniku, a Robin ističe da nigdje u pjesmi ne spominju da je u fokusu priča između muškarca i žene, već da je njena konotacija univerzalna.

U vrijeme pisanja “How Deep Is Your Love”, Bee Gees nisu bili svjesni kako će pjesma biti korišćena u filmu “Saturday Night Fever”, kao i kod većine drugih Bee Gees pjesama koje su se našle u ovom ostvarenju. Ipak, Robert Stigvud je vjerovao da su pjesme savršene za film čim ih je čuo.

Nasljeđe pjesme

Pjesmu “How Deep Is Your Love” Bee Gees su prvobitno razmatrali da daju američkoj pjevačici Ivon Eliman. Međutim, nakon upornosti Roberta Stigvuda, odlučili su da ipak oni snime ovu pjesmu sami.

“Bio sam čvrsto uvjeren u to, jer kada sam čuo kako je braća pjevaju, za mene je to bila jedna od najpotresnijih balada balada koje sam ikada čuo”, objasnio je Stigvud.

“How Deep Is Your Love” objavljena je kao singl u septembru 1977. godine, nekoliko mjeseci prije izlaska filma “Saturday Night Fever”. Pjesma je postala ogroman hit i zauzela vrhove top-lista širom svijeta, uključujući i SAD.

Zajedno sa pjesmama poput “Stayin’ Alive” i “Night Fever”, “How Deep Is Your Love” se pojavila na soundtracku “Saturday Night Fever”. Soundtrack je jedan od najprodavanijih albuma svih vremena - u jednom trenutku čak i najprodavaniji album ikada - sa preko 40 miliona prodatih kopija.

U intervjuu za Billboard 2001. godine, povodom 35 godina muzike Bee Geesa, Beri Gib je priznao da je “How Deep Is Your Love” njegova omiljena pjesma matičnog benda. Mnogi fanovi se slažu s njim, jer je ova numera jedna od najvoljenijih i najslavljenijih pjesama Bee Geesa.

Bonus video: