Živimo u terminalnoj fazi kapitalizma

SevdahBaby udahnuo nov život čuvenom hitu benda Suncokreti “Dolazi zima”

3493 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Veselin Dragas
Foto: Veselin Dragas

Davne 1977. godine pjesmu “Prvi sneg (Dolazi zima)” snimila je grupa Suncokreti. Iako je prošlo 46 godina od njenog puštanja u etar, ova pjesma je i danas aktuelna. Ipak, novi život dobija i u klubovima i to zahvaljujući remiksu koji je nedavno odradio srpski producent i DJ Milan Stanković aka SevdahBaby.

Do sada je Milan uspio da udahne nov život mnogim starim pjesmama, neke su dobijale doradu teksta u vidu strofa, dok je za ovaj čuveni hit Suncokreta koristio isključivo refren. U intervjuu za Vijesti SevdahBaby je siguran da će mlađe generacije tek zavoljeti ovu pjesmu i da će se ista dugo slušati po klubovima, ne samo tokom zime.

Uradio si remiks jedne od najpoznatijih pjesama grupe Suncokret. S obzirom na to da je riječ o veoma pjevački izazovnoj kompoziciji, ali i pjesmi koja živi već decenijama, koliko je bilo teško naći pravi bit za istu?

Moram priznati da me je baš ta snaga vokala pokrenula da napravim svoj standardni plesni ritam, velike energije. E sad, odakle mi je došla inspiracija da dodam i tribalni, afro ritam - to zaista ne znam, ali vidim da ljudima taj kontrast zimske teme i vrelog ritma nije smetao (smijeh).

Kako su članovi sastava Suncokret reagovali na tvoj zahtjev da se za pomenutu njihovu numeru napravi remiks?

Fenomenalno! I to mi uvijek mnogo znači, bude lijep vjetar u leđa. Autor teksta i muzike je Dušan Mihajlović, Dr. Spira, koji nije bio član grupe Suncokret, ali sam i od nekih članova grupe dobio zeleno svjetlo.

Ovo je definitivno verzija koja će ovaj hit približiti mlađim generacijama, no hoće li živjeti i brzo klupske nastupe?

Do sada mi je već nekoliko DJ-eva tražilo da im pošaljem svoju verziju, neki su preuzimali sa mog Bandcamp profila, tako da bih rekao da može imati budućnost u klubovima.

Među njima je i vaš Zonjo koji je glavni promoter moje muzike među DJ-evima u Crnoj Gori.

Interesantno je da nijesi koristio čitavu pjesmu, već samo refren. Ali za razliku od drugih pjesama koje si koristio do sad, ova nema nov tekst u strofama. Je li bilo teško uklopiti kompletnu pjesmu u bit? Zašto samo refren?

Mislim da su se vremena promijenila, pažnja publike je skraćena, tako da se odlučujem za kraće forme, manje informacija sadržanih u ta dva, tri minuta. A ovu pjesmu sam i planirao kao klupsku, tako da što manje teksta, što više ritma, to je recept za uspjeh (smijeh).

Trenutno sam više orijetnisan ka nekim autorskim pjesmama koje bih da završim, ali možda ću iskoristiti jedan poznati refren, u pitanju je nezvanična himna Roma. To je jedino što mogu da kažem za sada.

Danas bukvalno da nema hitova koji traju decenijama. Većina aktuelnih hitova bude zaboravljena već za nekoliko mjeseci. Koliko to instant i trenutno ubija muzičku industriju?

Mislim da živimo u terminalnoj fazi kapitalizma, tako da je sve podređeno posljednjim pokušajima velikih korporacija da iscijede još malo profita iz svake oblasti ljudskog djelovanja i stvaralaštva. U muzici se to ogleda u biranju sigurnih rješenja, pjesama koje ne predstavljaju rizik za velike izdavače, a to znači da skoro po pravilu nemaju ničeg inovativnog, hrabrog. Ali na sreću, niko ne primorava umjetnike da izdaju svoju muziku kroz velike sisteme. Ljudi poput mene biraju teži, ali zanimljiviji, slobodniji put.

Bonus video: