Foto: Shutterstock

Protekla godina probudila crnogorske muzičare

Pop-rok scena donijela obilje singlova, a svega nekoliko izvođača objavilo albume

8224 pregleda 56 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pop rok scena toko 2023. godine prilično se probudila. Nakon nekoliko godina pandemije kad su mnogi odustali od muzike, za prethodnu godinu kad je pop i rok muzika u pitanju može se reći da odavno nije bila tako produktivna.

No, prateći trendove većina je objavljivala singlove, a rijetki su se odlučivali da publici prezentuju kompletan album.

Godina za nama bila je godina jubileja grupe “Makadam”. Četiri i po decenije na sceni osnivač, pjevač i autor svih njihovih pjesama Mirsad Serhatlić sa svojom ekipom proslavio je velikim koncertom na Trgu nezavisnosti tokom ljeta, a onda je u decembru stiglo priznanje 19. decembar kao i album “Spava moj grad”.

Ženski dio muzičke scene posebno se aktivirao tokom 2023. godine. Nakon benda Šin-ei koji je bio njen tinejdžerski projekat, Aleksandra Perović Palladino aka Dolce Hera dugo nije bila u muzičkim vodama. No, saradnja sa pravim ljudima iznjedrila je tokom 2023. godine dva singla - prvi “Common Dreams” sa Ninom Žižić, a drugi “Sweet & Bizarre” na italijanskom povjerila je Vladani Vučinić.

Nakon desetogodišnje diskografske pauze, ako se ne računaju brojne saradnje sa drugim umjetnicima koje je ostvarila proteklih godina, napokon se odvažila da publiku obraduje novim singlom Nina Žižić, pa od objavljivanja svi pjevaju “Paranoičan”.

Singl za koji je sama pisala tekst, a koji je završila prije nekoliko godina “Poquito” predstavila je publici Andrea Demirović, a za istu je snimljen i zanimljiv video za koji je bio zadužen njen stalni saradnik Zoran Marković Zonjo.

Od njene pobjede u emisiji “Let ka zvijezdama” prošlo je dosta, a iako je muzički aktivna rijetko snima pjesme. Ipak, tokom 2023. Mila Nikić je predstavila pjesmu “Ništa tužno”, kao i spot za istu.

Da je spremna da se prilagodi trendovima, ali i mlađoj publici pokazala je kroz novi singl “Blokiram” Suzana Tot.

Pred kraj godine stigao je i novi singl Katarine Bogićević Kejt za koji je i sama koautorka teksta.

Jedna od najljepših, ali i najzahtjevnijih crnogorskih pjesama “Još ne sviće” tokom 2023. godine dobila je novu verziju koju je zahvaljujući modernom aranžmanu na potpuno drugačiji način donijela Tina Džankić.

No to nije jedina crnogorska pjesma koja je inspirisala crnogorske muzičarke. Naime, Dušanka Belada riješila je da predstavi svoju verziju "Poljem se vija".

Festivali su uvijek dobar način da se predstavi nova pjesma, pa je tako Ivana Popović Martinović iskoristila CMC festival da regionu predstavi numeru “Javi se”.

Ipak, mnogo više pažnje crnogorskih muzičara imao je festival “Beogradsko proleće” gdje su čak tri crnogorska izvođača predstavili svoje pjesme - Monika Knezović (“Jaka kad je najteže”), Milena Vučić (Udostoji) i Danijel Alibabić (“Pitaj ga”).

Vučić je krajem godine novom verzijom jednog od svojih najvećih hitova “Dal’ ona zna” najavila projekat “Retro Live Performans” koji će tek biti aktuelan ove godine, a koji će donijeti njene stare pjesme u drugačijem ruhu.

Za Danijela Alibabića nije bilo predaha. Tokom 2023. godine nastavio je da promoviše singlove sa svog drugog albuma “Dvije strane”, a svakom novom pjesmom i spotom donio je novu ideju i rušio rekorde.

Još jedan pjevač koji nije bio diskografski aktivan proteklih godina Bojan Delić tokom ljeta 2023. predstavio je novi singl. Numeru “Sonja” posvetio je svojoj supruzi.

Sergej Ćetković obradovao je fanove pjesmom “Daj šta daš”, a 2024. godina donijeće i njegov najavljivani i očekivani album “Kofer”.

U novogodišnjoj noći čitava Podgorica sa njim je pjevala “Dal’ si ikada mene voljela”, a Knez se nada da će i numeru “Pričaj sa mnom” koji je objavio sredinom ljeta pjevati toliko dugo.

Pauzu je u 2023. godini prekinuo i Ivan Bjeković numerom “Biću plamen”, kao i Dušan Mandić Šejn koji je još početkom iste predstavio “Trebinjsku”.

Virtuelni umjetnik Rotko Stjuart uveliko osvaja region. I ove godine nominovan je za nagradu MuzikkTV, a prošla godina donijela nam je njegova tri singla - “Pjesma za Evroviziju” i “Ja ne znam ko si”.

Stevan Tomašević i Vizet Đuranović obilježili su ljeto numerom “Odljubljen”, dok je njihov sugrađanin Rambo Amadeus godinu zaokružio novim singlom “AI”.

Saša Jovetić, jedan od osnivača pank pokreta “Šurde” devedesetih godina takođe je najavio nove pjesme, a tokom 2023. objavio je jednu “O živjelo nam Zabjelo”.

Da rok nije mrtav, makar u Crnoj Gori dokazao je bjelopoljski bend Alternaiva objavivši album “Zrno”.

Obraz bluzerima osvijetlile su “Kukavice” sa nekoliko singlova.

Ne smijemo zaboraviti bend koji predvode Marko Vukčević i Ilija Pejović “Neonoen” koji je pored novog imena predstavio i singl “Dok ne udahnem te”, kao ni BubnjIve i pse koji su objavili “Ka nebu”.

Albumom u 2023. godini može se pohvaliti i barski trio VIS BEŽ.

Sve više je klapa u Crnoj Gori, a jedna od najaktivnijih je Kamerton. Oni su objavili i prvi autorski singl “Sve godine”, koji je za njih napisao profesor Jasminko Šetka iz Omiša

Pop hor Vokalisti objavili su dvije pjesme - autorsku “Kad gitara svira”, i staru partizansku “Konjuh planinom” uvili su u novo ruho.

Bend iz Budve Džek Lupino predstavio je EP “U korak sa nevremenom”.

Od objavljivanja njegove verzije jedne od posljednjih pjesama Tanje Jabučanin “Blefiram” prošlo je nekoliko godina, a tek tokom 2023. Luka Radović je za nju odlučio da snimi spot.

Promociju prošlogodišnjeg albuma nastavio je i bend Vrpca, koji je prezentovao video za “Oko nje”.

Bonus video: