Najbolje pjesme 2023. godine

Sve ćete vidjeti na ovoj listi: od pjesama koje dobro zagrijavaju publiku, preko Barbijevih kultnih muzičkih djela, do vraćanja starih muzičara i pojavljivanja novih muzičkih lica na sceni

2863 pregleda 0 komentar(a)
ilustracija, Foto: Shutterstock
ilustracija, Foto: Shutterstock

"NME" Magazin je sastavio listu 50 najboljih pjesama prethodne godine. Čitajući pvaj članac, doživjećete pravo putovanje kroz prošlu godinu. Sve ćete vidjeti na ovoj listi: od pjesama koje dobro zagrijavaju publiku, preko Barbijevih kultnih muzičkih djela, do vraćanja starih muzičara i pojavljivanja novih muzičkih lica na sceni.

Prethodna je godina označila globalni uspon amapiana (podžanr haus muzike koji je nastao u južnoj Africi); tehnološki napredak koji je omogućio da se kalifornijski bend `Fab Four` ponovo sastane na bini; pa i bezbrojne saradnje između novonastalih i već postojećih talenata u ime muzike. Kao što će ovih 50 pjesama, koje je odabrao "NME"-ov globalni tim pisaca o muzici, dokazati, produkcija 2023. godine je bila sve samo ne dosadna.

50. Rajan Gozling "I’m Just Ken"

Producentu ove pjesme Marku Ronsonu nije bilo dovoljno da instrumental gitare svira poznati gitarista legendarnog benda Guns N' Roses Sleš. Odlučio je da doda disko muziku, te da oproba vokalne vještine poznatog glumca Rajana Gozlinga u jednom od najgledanijih filmova u svijetu 2023. godine "Barbie". Poslušajmo je:

49. Idles "Dancer"

"Želim da ljudi osjete ljubav koja je meni potrebna," rekao je pjevač britanskog benda Idles Džo Talbot. U nadolazećem petom albumu, bend je odlučio da ubaci nešto više od samo panka. Dodali su djelove Nensi Vong i Džejmsa Marfi iz američkog benda LSD Soundsystem. Da li su uspjeli da vas iznenade?

48. AntsLive "Number One Candidate"

Novi pjevač sa sjevera Londona AntsLive odlučio je da iznenadi Zapad svojim razmetanjem hrabrošću, ritmičnim basom i silnim zvukovima truba. U spotu pjevač posred planinskih ljepota jaše na konju, vozi se na vatrogasnom vozilu i pleše. Nešto svježe za jak i prodoran početak mladog muzičara.

47. Čapel Rouan "Red Wine Supernova"

Pjesma "Red Wine Supernova" je najistaknutiji singl prvog albuma mlade američke pjevačice Čapel Rouan "The Rise And Fall Of A Midwest Princess". Ova pjesma donosi sa sobom uživanje i pravi je med za uši: od privlačnih fraza, igranja riječima i metafora, do melodije koja tjera slušaoce da pjevaju uz nju.

46. Flo "Fly Girl"

Britanski trio Flo svojom muzikom odaje počast R&B-ju 2000-ih. Modernizovali su i usavršili ovaj žanr, te su odlučili da u pjesmu "Fly Girl" dodaju vokal nekadašnje zvijezde, američke reperke Misi Eliot.

45. NCT DoJaeJung "Perfume"

NCT DoJaeJung je peta podgrupa južnokorejskog benda NCT. Ova eksperimentalistička K-pop grupa podijelila je u ovoj pjesmi svoju odanost električno obojenom R&B-ju. Poslušajte kako uživo pjevaju:

44. SIPHO "Sober"

"Sober" je singl iz debitantskog albuma "Prayers & Paranoia" novog benda Sipho. Ova pjesma ima avanturistički zvuk, šalje nas u vrijeme kasnih 90-ih, vrijeme brzine, uživanja, slobode i plesanja do zaborava.

43. Omar Apolo "3 Boys"

U svojoj pjesmi "3 Boys" američki kantautor i pjevač je izvadio sve karte na sto. Ova pjesma govori o njegovim svim ućutkanim i neostvarenim razgovorima, svim neispričanim razmišljanjima o jednom ljubavnom odnosu koji se ugasio prije nego što se ljubavna iskra zapalila. Iskreno, golo i otvoreno.

42. Cautious Clay "The Tide Is My Witness"

Nije se nešto puno govorilo o pjesmi "The Tide Is My Witness" iz drugog albuma "Karpeh" američkog pjevača Džošua Karpe. Međutim, ova pjesma je istinski pokazatelj njegovog stila i džez žanra, sadrži zvuk saksofona i jednu kompleksnu priču.

41. Medison Bir "Home To Another One"

Novi album "Silence Between Songs" poznate američke pjevačice Medison Bir je postigao vrhunac i slavu pomoću ovog singla. Ova alternativna pop pjesma popunjava jaz između muzike Lane del Rej i Bili Ajliš.

40. Scowl "Psychic Dance Routine"

Nedavno, Ket Mos iz američkog benda Scowl je izjavila da na hardkor pank sceni ima ponešto za svakoga. Dokaz je ovaj singl koji sadrži nevejrovatno sviranje na gitari i privlačan tekst, koji su zapalili strane radio stanice.

39. Seksi Red "Pound Town 2"

Eksplozivni prodor je napravila pjesma "Pound Town 2" od Seksi Red. Američka reperka se oduprla mnogim mimovima i šalama na račun ove pjesme, te se probila u top najslušanijih.

38. Kelela "Contact"

Singl "Contact" je zasijao u drugom albumu Kelele "Raven". Ritmični bas bubnjeva imitira pokrete u plesu, koji zbližavaju ljude.

37. Afeks Tvin "Blackbox Life Recorder 21f"

Besmisleno je čekati kada će Ričard Džejms izaći na scenu sa nečim novim i iznenađujućim. Svakako, ovaj njegov singl ima previše konzervativni naslov, pa čak i za njega, a pjesma nosi sa sobom teške elektro zvukove koji moraju privući vašu pažnju.

36. Džej Hus "Who Told You"

Britanski reper i pjevač je iskoristio hipnotički ritam u ovoj živahnoj pjesmi. Veoma je neodoljiva, morate je poslušati, pa makar zbog dijela gdje pjeva Drejk.

35. (G)I-DLE "Queencard"

Južnokorejska djevojačka grupa (G)I-DLE napisala je malo površnu, zabavnu pjesmu koja diže raspoloženje svakom. Ako zaronite dublje u ovaj singl, osjetićete se osnaženje, povećanje samopouzdanja, jer tekst sadrži snažne afirmacije.

34. Mannequin Pussy "I Got Heaven"

Ova pjesma je zaista jedan haos. Melodija nosi u sebi pravi vatreni pank, dok je tekst više u stilu sanjalačkog popa- suprotnosti koje stvaraju vezu između ljutnje i nade.

33. Fat Dog "King Of The Slugs"

Na jednom od koncerata ovog londonskog benda, jedno dijete je pokazivalo papir na kome izjavljuje da je Fat Dog samo za djecu. Ovaj singl od sedam minuta je pravi dokaz benda da u jednoj pjesmi može da spoji haos, glupavost i mudrost.

32. LE SSERAFIM "Eve, Psyche & The Bluebeard’s Wife"

Pjesma "Eve, Psyche & The Bluebeard’s Wife" inspirisana je prkosnim folklorom tri snažne žene. U njoj se preispituju kulturološki tabu, a njen tekst se može naći među jednim od najboljih pop tekstova ove godine.

31. Dua Lipa "Houdini"

Pjesmom "Houdini" poznata pjevačica Dua Lipa je nagovijestila nadolazeći svoj treći album. Njime je odstupila od disko žanra prethodnog albuma iz 2020. godine, i zakoračila u psihodeličnu akustiku.

30. Pegi Gou "(It Goes Like) Nanana"

Singl "(It Goes Like) Nanana" južnokorejske pjevačice Pegi Gou pun je sunčane i pozitivne energije. Izjavila je da ju je na ovu pjesmu inspirisala ljubav i toplina koju osjeća pored svojih bliskih ljudi.

29. Skrileks, Fred Again, Flowdan "Rumble"

Povratak Skrileksa ove godine označila je pjesma "Rumble". Bas ove pjesme je toliko snažan da se od njega zatrese zemlja ako upalite pjesmu na zvučnik, a tekst je prava hipnotička šuma u kojoj se lako možete izgubiti.

28. Dejv, Sentral Si "Sprinter"

Naravno da će biti hit kada su ovaj singl napisala dva britanska repera. Na listi najboljih pjesama Velike Britanije, ovaj singl se najduže zadržao među ostalima.

27. Everything But The Girl "Nothing Left To Lose"

Engleski bend je izjavio da je htjeo da se vrati sa albumom koji nosi sa sobom nešto novo i moderno. Ova pjesma ima prodorni vokal Trejsi Torn, trip-hop zvučni pejzaž, te sve što može označiti 2023. godinu.

26. Confidence Man, DJ Seinfeld "Now U Do"

Ne može biti omaške u duetu jednog australijskog benda i švedskog DJ-ja. Došli su od festivala do mejnstrim muzičara. Ova pjesma čak ima svoj posebni ples, možete ga oprobati kod kuće i snimiti, biće zabavno, sigurno.

25. Militarie Gun "Do It Faster"

Ovaj američki rok bend je više melodičan od nekih drugih bendova istog žanra. Njihova muzika ide iz srca, pravi je poziv za akciju, inspiriše vas da uradite ono što ste odavno htjeli a niste.

24. Nia Arhivz "Bad Gyalz"

Nia je ostvarila veliki doprinos tome da rejv muzika bude za svakoga. Ova pjesma je zabavna, opuštena, slobodna, u njoj je pjevačica spojila nostalgiju za 2000-im godinama sa naslijeđem Jamajke.

23. Young Fathers "I Saw"

Sa ovim singlom škotski bend Young Fathers je ostvario velike rekorde na festivalima prethodnog ljeta. Ona prikazuje članove benda u njihovom najboljem svijetlu.

22. Thundercat & Tame Impala "No More Lies"

Ovaj duet je pravi dokaz da udruživanje dva genijalca zarad nečeg većeg zaista zna da bude veoma značajno i plodonosno. Ova pjesma ima veliki potencijal.

21. Kerolajn Polaček "Welcome To My Island (Čarli XCX & George Daniel remiks)"

Iako je "Welcome To My Island" u verziji Kerolajn Polaček i Čarli XCX već ostvarila veliki uspjeh, ovaj remiks joj je donio još veću slavu. Čarlijeva kadenca, Polačekin glas zajedno sa pop gruv žanrom, podigli su ovu pjesmu na još veći nivo.

20. Raje "Ice Cream Man"

Raje je morala da se bori za svoje pravo na ranjivost u muzičkom svijetu, zato je ova pjesma bila veoma značajna za nju i njenu karijeru. Ovaj singl je inskreni govor o seksualnom zlostavljanju koje je pjevačica veoma detaljno opisala.

19. The Rolling Stones "Sweet Sounds of Heaven"

Nakon duge priče o vraćanju na scenu, Mik, Keit i Roni konačno su se sastali da snime prvi album nakon 2005. godine. Kombinacija crkvene melodije, Stivijevog džeza i glasa Ledi Gage privukla je pažnju miliona.

18. Sleep Token "The Summoning"

Ova pjesma nosi u sebi kombinaciju metala i fanka. Možda vam taj spoj zvuči kao miješanje ribe sa sladoledom, međutim, ova kombinacija žanrova sa pohotnim tekstom doprinose seksualnosti koja zvuči veoma čisto u izvođenju ovog britanskog benda.

17. Džordža Smit "Little Things"

Ova pjesma poznate engleske pjevačice prava je eklektična melodija u kojoj Džordža koristi retro-futuristični zvuk žurki koji predstavlja za nju slatki bijeg od realnosti. Poslušajte, možda i vama pomogne u borbi sa dosadnom svakodnevnicom.

16. Troj Sivan "Rush"

Nije slučajnost što se naslov nove pjesme Troja Sivana podudara sa nazivom poznatog benda "Rush". U svom novom singlu, australijski kantautor je iskoristio žanr gracioznog hausa 90-ih koji je bio popularan među ljudima različitih polova i seksualnih orijentacija.

15. Boygenius – "Not Strong Enough"

Teško je odabrati najbolju pjesmu ove američke indi-rok grupe, međutim ova pjesma se značajno izdvojila među ostalima. Ona sadrži u sebi tihu tugu, prodorne zvukove hora i narastajuću energiju indi zvukova.

14. Micki "My Love Mine All Mine"

Ovaj singl japansko-američke pjevačice popeo se na vrhove Bilbordovih top listi TikToka, što nam je još više pokazalo koliko ništa ne znamo o viralnosti pjesama na muzičkoj sceni. Micki sve brže i brže postaje simbol generacijske muzike.

13. Depeche Mode "Ghosts Again"

15. album "Memento Mori" engleskog poznatog benda Depeche Mode napisan je prije smrti njihovog člana benda Endi Flečera. U pjesmi se priča o smrtnosti, te je postala himna egzistencijalizma jer suočava slušaoce sa smrću.

12. Olivija Rodrigo "Bad Idea, Right?"

Ova pjesma je povećala cjelokupnu popularnost Olivijinog drugog albuma "Guts". Pjesma govori o tome da iako još uvijek patite za svojim bivšim, što je najvjerovatnije besmisleno i nepotrebno za vas, to takođe može biti zabavno i uvrnuto.

11. Tajla "Water"

Tajla je postala prva južnoafrička pjevačica u posljednjih 55 godina koja je došla do Bilbordove liste 100 najboljih pjesama. "Water" je stekla ogromni uspjeh na platformi TikTok, nakon čega je postala viralna i na drugim mrežama.

10. The Beatles "Now and Then"

Ova pjesma Bitlsa je sastavljena od demo verzije Džona Lenona, snimljene još 70-ih godina. Iako je planirano da pjesma ugleda svijetlo dana 90-ih godina, tada je to izgledalo nemoguće za članove benda. Međutim, uz pomoć Gajlz Martina i Pitera Džeksona, pisanje ovog singla je uspješno završeno. Obavezno poslušajte ovu legendarnu pjesmu.

9. English Teacher "The World’s Biggest Paving Slab"

Nije neobično čuti da muzičari prepravljaju neku pjesmu više puta, međutim, English Teacher su usavršili tako svoju struku. Iako je pjesma napisana 2018. godine, a prvi put objavljena 2020. godine, ova verzija pjesme "The World’s Biggest Paving Slab" nakon 3 godine je pokazatelj da bend English Teacher postaje jedan od najviše obećavajućih britanskih mladih bendova.

8. PinkPantheress "Boy’s A Liar Pt.2"

Dvije najveće senzacije sadašnje generacije, PinkPantheress i Ice Spice, spojile su se u ovoj pjesmi. Nije ni čudo, što je "Boy’s A Liar Pt.2" dostigla 732 miliona slušanja na Spotify-ju. Jeste li i vi među njima?

7. Bili Ajliš "What Was I Made For?"

Bili je napisala ovu pjesmu za jedan od najgledanijih filmova ove godine "Barbi". Bili je poznata po priči o tome kako treba sebe poštovati i voljeti bez obzira na kilažu i to što ne izgledate kao manekenka od 90-60-90. Ova pjesma inspiriše djevojke da vole sebe.

6. Blur "The Narcissist"

Introspektivni tekst i melodična harmonija dokaz su zašto je "The Narcissist" bila toliko popularna pjesma prethodne godine.

5. The Last Dinner Party – "Nothing Matters"

"Nothing Matters" pokazatelj je kako ovaj britanski indi rok bend zna da balansira egoističnu melodiju sa razrušavajućim realizmom. Ovaj singl govori o izmučenom odnosu koji zvuči lagano kao svici noću- ova suprotnost i graničenje zvuče veoma komično.

4. Olivia Rodrigo "Vampire"

Pjesme kao što su "Driver’s License" i "Good 4 U" već su nam pokazale da Olivija Rodrigo zna veoma dobro da piše o raskidu. Vratila se sa još moćnijom pjesmom "Vampire" koja vam rastrga srce kada je slušate.

3. Kajli Minog "Padam Padam"

"Padam Padam" nije samo bila pjesma prethodnog ljeta, već i kulturološki momenat koji su prihvatili svi Kajlijini obožavaoci, posebno gej populacije. Ova pop poslastica je sve: hipnotički elektro sa nagovještajem istočnoevropskog folka.

2. NewJeans "Super Shy"

S obzirom na besprijekorne pjesme ovoj južnokorejskog djevojačkog benda, bilo je veoma teško odabrati najbolju njihovu pjesmu prethodne godine. Međutim, lakoća ove pjesme i to što je bila inspirisana Džerzi Clabom doprinijela je tome da baš "Super Shy" bude odabrana. U njoj vidimo slatko ženstveno ponašanje članova benda, što je veoma karakteristično za njih.

1. Lana del Rej "A&W"

Svaki album Lane del Rej produbljivao je kultnu ličnu mitologiju pjevačice. Objavljujući muziku na internetu kao Lizi Grent prije nego što je prihvatila svoje umjetničko ime početkom 2010-ih, Del Rejina se umjetnost razvila kroz niz novonastalih likova, počevši sa holivudskom zaljubljenicom u romantiku "Born To Die" 2012. godine. Kontinuirano je uzdizala kultiviranje slike sa dubinom i primamljivom mistikom. Glavna činjenica ovdje je da granice između fantazije, istine i tragedije u njenoj muzici još uvijek gotovo da i ne postoje.

Bonus video: