Foto: Shutterstock

Reperi ne staju, tek će 2024. biti njihova godina

Veliki broj pjesama i albuma hip hop žanra obilježio je prethodnih 12 mjeseci, kao i povratak Sivila, Džej Džej Okoče, Who Seeja, ali ohrabrilo i žene da se njihov h+glas kroz rime jače čuje

3147 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Protekla godina označila je izuzetno značajan jubilej - 50 godina postojanja hip hop kulture širom svijeta. Ovaj globalni fenomen ne samo da je proslavljao svoj bogat i uticajan doprinos, već je takođe predstavljao poseban povod za crnogorske repera da zasijaju i pokažu dominaciju kad je muzička scena u pitanju.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka u njujorškom kvartu Bronks nastao je hip hop kao izraz kreativnosti i otpora mladih afroameričkih zajednica. Činila su ga četiri elementa - repovanje, ples, DJ-ing i crtanje grafita, a kroz sve ove stavke pružan je izuzetno snažan izraz kulturnog identiteta i borbe protiv socijalnih nepravdi.

Hip hop je bio pokretačka snaga popularne kulture tokom posljednjih nekoliko decenija, ali prepoznavanje toga intenzivirano je 2023. godine dok je ovaj pravac proslavljao svoju 50. godišnjicu. Bilo da su u pitanju posebni događaji uživo, muzeji, uvođenje u Kuću slavnih, limitirana izdanja robe ili čak proslave na krstarenju, svi su bili usmjereni ka hip hopu.

Crnogorski reperi su tokom protekle godine pokazali impresivan talenat i predanost ovoj kulturi. Njihova muzika odražava širok spektar tema, od društvenih problema do ličnih priča, te se mogu pohvaliti bogatstvom hip hop narativa. Pored toga, crnogorski reperi su kroz svoje stvaralaštvo dodatno obogatili globalnu hip hop scenu i pokazali da ne zaostajemo za svijetom.

Tokom 2023. godine reperi se mogu pohvaliti i sa nekoliko albuma, kompilacijama i mnoštvom singlova.

Nakon šest godina, 2023. donijela je dugoočekivani album omiljenog crnogorskog dvojca Who See. Projekat “Kako jeste i kako je moglo” Dejana Dedovića Dedduha i Marija Đorđevića Noyza donio je 14 pjesama, a na albumu su gostovale regionalne zvijezde među kojima i Edo Maajka, Senidah, ali i crnogorski muzičari Katarina Bogićević, Niggor, Random.

Marko Lubarda poznatiji nao Random ne staje. Tokom minule godine imao je nekoliko singlova, a 2023. zaokružio je projektom “Origano” te pokazao rendominaciju. Album je donio 16 pjesama od kojih je odmah po objavljivanju srca osvojila “Ispred Kina Kulture”.

Iako je od skora na muzičkoj sceni reper Vesko Savović alijas Skoveche prilično je aktivan. Kad se pojavio publiku je zaintrigrirao numerom “Moja mala je vegan”, a tokom 2023. u etru se našao zanimljiv singl “Bivši momak”. Upravo ovom numerom najavio je i svoj prvijenac - “Mali korak za Skovecheta, ali veliki za Skovechanstvo”, koji je objavljen krajem 2023. godine.

Pjesme crnogorskih repera našle su se i na dvije kompilacije - “Domaća rabota” iza koje je stao dvojac Knowere2run, kao i ona Radio Katakombe “Nemaš ti m*** za ovaj mikst3jp”.

Povratku Balše Krkeljića Sivila mnogi su se obradovali, kao i njegovom singlu “666999” kojim najavljuje novi album.

Pomenuta kompilacija “Domaća rabota” donijela je i povratak Stefana Strugara Poetika, ali i dua “Džej Džej Okoča”.

Još jedan povratak, ali i početak solo karijere obilježila je 2023. godina. Naime, nekadašnji član sastava DNK Zona Đorđe Maraš riješio je da se vrati muzici, te je početkom godine prvo objavio singl “Kazna”, da bi sredinom ljeta stigla i pjesma “Ruski rulet”.

Milovan Marković aka Rastaman Piperski kroz svoj rep opus obrađivao je muško-ženske odnose, no u februaru 2023. godine predstavio je jednu mračnu priču. U pitanju je singl “Levor” za koji su mu inspiracija bili tekstovi iz crne hronike.

Producent dua Who See Dejan Matović poznatiji kao Seagull Prime kroz satiru i šalu na svoj račun uspio je da u svom singlu “Magare” niže slike i situacije u kojima se svako od nas ponekad nađe, što je svakako bilo osvježenje na rep sceni ne samo u Crnoj Gori, već i čitavom regionu.

Crnogorski reperi ne stide se da kroz pjesme pričaju o onome što ne muči samo njih, već kompletno društvo. Još jedan reper iz Boke skrenio je pažnju na sebe kritičkim tekstovima sa jasnom i jakom porukom. U pitanju je Marko Danilović koji stoji iza grupe Meštri o majka, a u maju prošle godine predstavio je singl sa društveno-angažovanim tekstom “Danak u mozgu”.

Reper Vlahi ne želi da otkrije svoj identitet, a tokom 2023. objavio je nekoliko singlova, a u jednom od njih “Old Airport” gostovao mu je i Sivilo.

Svoju vezu sa hip hop kulturom Ivan Božović godinama je ispoljavao kroz crtanje grafita, jer je bio dio grupe K13 CREW. Ipak, 2023. odvažio se da se okuša i kao reper, te je predstavio singlove “Repčuga”, “Podgorički efekat” i “Izbaci za tPe”.

Protekla godina biće upisana u istoriju jer se reperka Mis Eliot našla u Kući slavnih, dok će crnogorska rep scena slaviti pojavljivanje Sare Kurgaš poznatije kao Kurgashian, ali i njene koleginice Đulije Perišić koja karijeru gradi pod pseudonimom Jutro.

Obije su objavile po nekoliko singlova, a po jedan se i našao na kompilaciji “Domaća rabota”. No, Kurgashian ima velike šanse da u 2024. osvoji i prvu regionalnu nagradu, s obzirom na to da je ne nominovana za Muzzik TV priznanje i to u konkurenciji “Video novog izvođača”.

Reperi su tokom 2023. godine imali i brojne nastupe - Who See je opet obišao čitav region, Random je imao solo koncert u jednom podgoričkom lokalu uz rasprodate karte u rekordnom roku. Čak se i Dan Evrope u Baru slavio uz hip hopere - Who See, Randoma i Khurgashijan.

Reperi obećavaju da je 2023. samo uvod u sve ono što ljubitelje ovog žanra očekuje tokom naredne godine. Nove albume najavljuju Who See, Sivilo, ali i duo Džej Džej Okočha. Nekoliko singlova siguran je da će objaviti Nikola Rajović kao Vibin Wit DJ Mono, ali ćemo slušati i nove pjesme Jutra, Khurgashijan, Lerdifona, Ronalda Maximuma i mnogih drugih.

Bonus video: