Noisia za "Vijesti": Muzika bez teksta mora da podstakne maštu

Tokom ljetnje sezone nastupa popularni trio je nastupio i na novosadskom festivalu Exit, gdje su van Sonderen i Ros za “Vijesti” pričali o aktuelnom albumu “Outer Edges”, procesu stvaranja muzike, planovima, utiscima iz Crne Gore...
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2017. 07:40h

Iako Noisia postoji nešto duže od decenije, a njen album prvijenac “Split the Atom” star je svega sedam godina, uticaj ovog holandskog trija je mnogo veći neko što bi se očekivalo od sastava sa relativno kratkim stažom.

Marten van Sonderen, Nik Ros i Tajs de Fliher koji su karijeru započeli drum'n'bass izdanjima, tokom godina su se oprobali u raznim žanrovima, da bi ih na kraju pomiješali u karakterističan zvuk po kojem je njihov sastav čuven.

Osim publike, ovaj jedinstveni stil, impresionirao je i inspirisao i brojne njihove kolege, pa, na primjer, američki DJ superstar Skrillex ne bi postojao u varijanti u kojoj ga danas poznajemo, da na njegov rad nije uticala Noisia.

Tokom ljetnje sezone nastupa popularni trio je nastupio i na novosadskom festivalu Exit, gdje su van Sonderen i Ros za “Vijesti” pričali o aktuelnom albumu “Outer Edges”, procesu stvaranja muzike, planovima, utiscima iz Crne Gore...

Prije dvije godine nastupali ste na glavnoj bini budvanskog festivala Sea Dance. Da li se sjećate tog nastupa?

Nik: Bili smo tamo Tajs i ja, sjećam se da smo nastupili nakon sastava The Prodigy. Bilo je fantastično, mnogo, mnogo ljudi. Prije nastupa smo plivali u moru... imali smo veoma lijep hotel. Zapravo mnogo vremena smo proveli na plaži, odlično smo se proveli. Jedina loša stvar bio je saobraćajni kolaps u povratku sa Jaza. Iz nekog razloga godinama smo čekali da krenemo nazad. Izgleda da su svi tada počeli da odlaze. Ali šou je bio masivan, zaista.

Prošle godine ste objavili album nazvan Outer Edges, da se njegov naziv odnosi na pomjeranje granica ili nešto slično?

Marten: Da, to je u stvari dodirivanje stvari koje su na ivici, pomjeranje naprijed.

I, gdje su granice?

Marten: Ne znamo zapravo... Napravili smo gomilu muzike i kada smo se osvrnuli na to, shvatili smo da smo zapravo otišli dalje nego ranije. Da to prevazilazi granice žanra i smjer u kojem smo prvobitno krenuli.

Nik: Svu muziku koju smo snimili, svaki pojedinačni demo, doveli smo do njegovih krajnjih granica. Počneš od ideje i onda je dovedeš do ekstrema. Ali nije samo to simbolika naslova. Spoljne ivice (outer edges) su takođe konture, jer dosta je tu apstraktne muzike, nema stihova, pa je to ponekad samo skica...

Marten: Veoma konceptualno.

Nik: Treba da podstakne maštu, jer je to neophodno kada slušaš muziku u kojoj nema teksta.

Taj album je procurio na Internet prije objavljivanja, koliko vam je to zapravo naškodilo?

Nik: Planirali smo da ga izdamo tokom ljeta, imali smo planove za spotove koji bi izlazili dok smo mi na turneji, ali smo na kraju morali sve to da otkažemo i jednostavno objavimo sve odjednom. Cijeli plan je propao.

Marten: Ali je zapravo veoma teško ocijeniti koliko nam je to štete nanijelo, jer je takođe bilo dobro što je album dospio u javnost na taj način. Dobili smo dosta pažnje zbog svih tih dešavanje. Da ti album procuri prije izlaska, nije nešto što želiš, ali nam je donijelo neočekivani publicitet i mnogi su se zainteresovali za njega, baš zbog toga. Na kraju je ispalo na neki način dobro i sada je nemoguće zaključiti da li bi bilo bolje da se sve dešavalo po planu.

Imate mnogo projekata, etiketa, i sa konstantnim nastupima, kako pronalazite inspiraciju za stvaranje nove muzike?

Nik: Nekad je teško... nekad je lako... Dolazi od svuda i niotkuda... Uvijek je drugačije. Za svaki projekat je različito. Na primjer, večeras bismo mogli imati odličan šou koji bi nas napunio entuzijazmom da otrčimo u studio sa mnogo ideja. Pa opet, kada počnemo da radimo na njima, može se ispostaviti i da je sve to s*anje. I to se deševa. Ili sjedneš bez ikakve predstave o tome šta bi mogao raditi, odsviraš neku glupu notu i odjednom iz toga ispadne nešto lijepo. Nikad se ne zna...

Nakon ljetnje sezone nastupa, kakvi su vaši planovi za budućnost?

Nik: Do kraja ljeta bićemo na Outer Edges turneji, nedavno su izašli remiksi ovog albuma. A kasnije... Nismo zapravo napravili plan za narednih nekoliko godina, pa ćemo sagledati šta želimo da radimo kao Noisia, a u međuvremenu ćemo se baviti našim projektima sa strane.

Da li to pordrazumijeva i neke radikalne promjene poput toga da nećete raditi ništa?

Marten: Pa i to.

Nik: Tokom ove turneje na kojoj radimo Outer Edges šou, došli smo do nekih novih ideja koje bi trebalo razraditi. Zainteresovao nas je taj koncept razvoja nastupa i pomislili smo da bi možda ubuduće mogli da razvijamo šou, a ne da prvo napravimo album na kojem bi se on bazirao. Možda bi to mogao biti novi pravac za nas, jer smo zaista uživali u ovom audio-vizuelnom iskustvu konceptualnog nastupa, koji ne podrazumijeva samo muziku, već je više od nje. To bi mogao biti budući smjer, ali još ništa nije sigurno. U međuvremenu će najviće posla imati Tajs, koji radi projekat sa dens grupom “Tetris mon amour”. Takođe radi i na kompoziciji za orkestar, koja će biti spoj klasike i elektronske muzike.

Muzika za igrice je lak način da je pronađemo

Radili ste muziku za brojne video igre među kojima su Midnight Club, Wipeout, Gran Turismo, DJ Hero, Far Cry... Kako ste ušli u taj svijet i šta vas privlači u njemu?

Marten: Zapravo, ovo je veoma povezano sa pitanjem o inspiraciji. To je za nas veoma lak način da je pronađemo, jer ili već imaš video za koji treba da napišeš muziku, što je odlično jer možeš osjetiti vajb, ili makar postoji koncept – priča, likovi ili jednostavno ideja trke. To zaista funkcioniše – na primjer, kada znaš da ćeš raditi igricu koja je vezana za trke, već imaš okvir, pozadinu.

Galerija

Bonus video: