Nikolić: Emocije su srž muzike

Kantautor Marko Nikolić kroz pjesme koje stvara za sebe i druge trudi se da podsjeti ljude koliko je važno voljeti i biti voljen

6185 pregleda 0 komentar(a)
Marko Nikolić, Foto: Jovica Kosanovic
Marko Nikolić, Foto: Jovica Kosanovic

Srpski muzičar Marko Nikolić već dugo je prisutan na muzičkoj sceni. Imao je priliku da radi pjesme za sebe, ali i druge izvođače, učestvovao je na festivalima. Kako kaže, svoj put gradi polako, ali sigurno svjestan činjenice da je pojavom društvenih mreža i rijalitija fokus poremećen, te je onima koji se isključivo bave svojim poslom teže da uspiju.

“Dugogodišnje iskustvo na sceni omogućilo mi je da bolje razumijem uticaj spoljnih faktora na muzičku industriju. Smatram da je za umjetnike koji se fokusiraju na autentičnost i kvalitet svog rada možda malo teže, ali vjerujem da je i dalje moguće uspjeti. Siguran sam da umjetnici koji se ozbiljno bave svojim poslom i ostaju vjerni svojoj umjetnosti i viziji, imaju priliku da dobiju svoje mjesto pod zvjezdanim nebom. Autentičnost i kvalitet uvijek nađu put do publike, čak i u svijetu gdje dominiraju kratkotrajni trendovi i brza popularnost”, kaže na početku razgovora za “Vijesti” Nikolić te dodaje da mu je lično važnije da se sviđa samom sebi i da njegove pesme budu odraz onoga ko zaista jeste, nego da se pokušava prilagoditi trendovima koji su, kako znamo jako promjenljivi, jer time se ne bi sviđao sebi.

Nikolić
Nikolićfoto: Dubravka Strejček Knežević

Tokom 2023. godine objavio je studijski album “Dođi da te volim”, a pred praznike i singl “Božić kraj tebe”. O tome kako je publika prihvatila album, kaže:

“Album ‘Dođi da te volim’ je plod dugotrajnog rada i ličnih emocija koje sam prenio na svoju muziku. Jako sam zahvalan i ponosan na to da je publika reagovala veoma toplo na album, što mi je izuzetno inspirativno i ohrabrujuće za dalji rad na novim pjesmama.

Singl ‘Božić kraj tebe’ je takođe imao divan prijem kod publike, posebno tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Publika je stvarno prigrlila tu pjesmu i stvorila posebnu emotivnu vezu sa njom, što mi je posebno drago”, pohvalio se Nikolić, te otkrio koja se pjesma posebno izdvojila sa aktuelnog albuma:

“Ako bi morao da izdvojim jednu, neka to bude numera ‘Dođi da te volim’, po kojoj album i nosi ime”.

Muzika u slušaocu uvijek budi emocije, te se kantautor osvrnuo na to kakve je emocije sam želio da prenesete kroz svoje pjesme:

“Uvijek nastojim da kroz svoje pjesme prenesem široki spektar emocija, kako bih dodirnuo slušaoce na malo dubljem nivou. Emocije su srž muzike i moj cilj je uvijek bio da kroz svoje pjesme prenesem iskrenost, ranjivost, radost, tugu, ljubav i nadu. U suštini, muzika mi je bila sredstvo da podijelim svoje emocije sa publikom, ali istovremeno i da pružim slušaocima prostor da prepoznaju, prihvate i obrade svoje sopstvene emocije. Takođe kroz svoje pjesme podsjećam ljude koliko je važno voljeti i biti voljen, ali i da je tuga i bol, takođe prirodna emocija”, ističe sagovornik “Vijesti”.

Od kako se prvi put pojavio na sceni, do danas pop muzika je dosta evoluirala, no Marko je kroz autorske pjesme koje radi za sebe ostao vjeran onom pravom pop zvuku. Na pitanje, koliko je nekad teško držati se onoga što voli i ne praviti kompromise, bez obzira na aktuelne trendove, odgovara:

“Držati se vlastitog stila i zvuka u svijetu koji se neprestano mijenja, za mene je definicija uspjeha. S obzirom na to da sam već preko 35 godina, što u muzici, što na sceni, bezbroj puta sam svjedočio tome da kada se umjetnici prilagođavaju trendovima, čak i da postignu veliku slušanost, u dubini sebe ne budu zadovoljni. Da li je to onda uspjeh ili ne?”, pita se Nikolić.

Marko Nikolić
foto: Dubravka Strejček Knežević

Upravo ti “novi trendovi” donijeli su tekstove bez poruke ili, pak, sa nekim lošim porukama. Zato danas “hitovi” traju do mjesec. Ovakav odnos prema muzici, slijepo praćenje trendova i hiperprodukcija ubija muzičku scenu.

“Trendovi i hiperprodukcija u muzici mogu imati dvostruki uticaj na muzičku scenu. Sa jedne strane, brza promjena trendova može dovesti do nedostatka dugotrajnosti pjesama i samih umjetnika, a sa druge strane, hiperprodukcija dovodi do pretrpanja tržišta različitim pjesmama i izvođačima, što može rezultirati smanjenom pažnjom i fokusom na pojedinačne umjetnike i njihovu muziku. Time se kvalitetna muzika stavlja u drugi plan, a muzička scena pati zbog nedostatka originalnosti”, smatra Nikolić koji u svojim pjesmama govori o ljubavi, iako je danas ista potcijenjena.

“Ljubav je suštinska tema koja se provlači kroz moje pjesme i vjerujem da publiku i dalje privlače numere koje govore o ljubavi i ljudskim osjećanjima. Nažalost, tačno je da se ljubav u nekim momentima prikazuje na površan način, često stavljajući akcenat na površne ili materijalne aspekte”, ističe umjetnik koji je tokom karijere imao priliku da učestvuje na brojnim festivalima, ali ih je uvijek koristio da publici predstavi ono na čemu trenutno radili. Već decenijama kod nas su takmičenja uglavnom namještena, te se unaprijed zna pobjednik, a upravo ova činjenica nekad zna da obeshrabri muzičare.

“Učestvovanje na festivalima je još od malih nogu bilo za mene iskustvo koje sam izuzetno cijenio. Gledao sam to kao priliku da predstavim svoju muziku publici i to je uvijek davalo fenomenalne rezultate, što mi je zapravo i jedino bilo bitno”, naglašava Nikolić.

Od njegovog prvog, do drugog albuma prošlo je više od decenije, no iako se nije oglašavao projektima, Marko nikad nije odustao od muzike. Za to vrijeme radio je za druge izviđače. Na pitanje koliko se Marko Nikolić promijenio za to vrijeme u muzičkom smislu, odgovara:

“Da, tačno je da je pauza trajala malo duže. Za to vrijeme sam bio posvećen različitim muzičkim projektima i radu sa raznim izvođačima. Sve to mi je omogućilo da rastem i razvijam se kao muzičar. Kada sam osjetio da je došao pravi trenutak, nastao je album ‘Dođi da te volim’. Mislim da sam u međuvremenu postao dublje povezan sa samim sobom i svojim izražavanjem kroz muziku”, zaključuje Nikolić.

Bonus video: