Najbolje pjesme rok benda The Doors

Kako bi obilježio bogat repertoar jednog od najuticajnijih rok bendova 60-ih i 70-ih godina, "Song Stories Matter" magazin je rangirao njegovih 10 najboljih pjesama svih vremena

3416 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija benda, Foto: Joel Brodsky
Ilustracija benda, Foto: Joel Brodsky

Američka rok grupa "The Doors" nesumnjivo je jedan od najuticajnijih muzičkih bendova 1960-ih i početka 70-ih godina. Američki bend u sastavu frontmena Džima Morisona, gitariste Robija Krigera, klavijaturiste Reja Manzareka i bubnjara Džona Densmora izdao je šest studijskih albuma u originalnom sastavu benda i prodao preko 100 miliona ploča širom svijeta. Kako bi obilježio bogat repertoar benda The Doors, "Song Stories Matter" magazin je rangirao njegovih 10 najboljih pjesama svih vremena.

10. "Roadhouse Blues"

"Song Stories Matter" počeo je ovu listu početnom pjesmom petog studijskog albuma The Doors-a, "Morrison Hotel", "Roadhouse Blues". Priča ove pjesme navodno je inspirisana kućom pored ceste Topanga Koral, te je pjesma proslavljena kao 'ultimativna pjesma benda za izvođenje u barovima'. The Doors su objavili "Roadhouse Blues" kao sporednu pjesmu singla "You Make Me Real", ali je na kraju postala popularnija od vodeće pjesme.

9. "The Crystal Ship"

Pjesma "The Crystal Ship" je možda najdirljivija među svim pjesmama prvog albuma rok benda The Doors. Džim Morison je napisao oproštajnu poemu svojoj prvoj ljubavi Meri Verbelou, iako smisao teksta ove pjesme izaziva u nama različite interpretacije.

8. "Love Her Madly"

Za osmu pjesmu ove liste magazin je odabrao pjesmu "Love Her Madly". Pjesmu je napisao gitarista benda Robi Kriger. U njoj govori o svojoj turbulentnoj vezi sa Lin Kriger. "Svaki put kada bismo se posvađali, ona bi se naljutila i otišla kroz vrata, i vrata bi se zalupila tako jako da bi cijela kuća počela da drhti", govorio je Kriger. Uprkos svađama, njih dvoje su još uvijek zajedno.

7. "Touch Me"

Ovu pjesmu je takođe napisao Robi Kriger. Ona sadrži solo izvođenje saksofona u inspiraciji džeza Kertisa Ejmija. "Touch Me" je prvobitno nazvana "Hit Me", međutim, Džim Morison je insistirao na promjeni stihova iz straha da će ga gomile ljudi napasti shvativši stihove doslovno.

6. "People Are Strange"

Džim Morison je napisao prvu verziju pesme "People Are Strange" tokom planinarenja u Lorel Kanjonu sa Robijem Krigerom. Stihovi odražavaju Morisonova osjećanja otuđenosti i udaljenosti. "People Are Strange" objavljena je kao vodeći singl drugog studijskog albuma rok benda The Doors, "Strange Days", kada je dobila 12. mjesto na američkoj Bilbordovoj listi 100 najboljih pjesama.

5. "Break On Through (To the Other Side)"

Iako je "Break On Through (To the Other Side)" jedna od najprepoznatljivijih pjesama The Doors-a, ovaj debi singl nije postigao značajan komercijalni uspjeh po izlasku. Dosegnuvši samo 126. mjesto, pjesma nije uspjela da se plasira na američkoj Bilbordovoj listi 100 najboljih pjesama. Ipak, "Break On Through (To the Other Side)" je esencijalna autentična pesma The Doors-a po kojoj se bend prepoznaje iste sekunde.

4. "L.A. Woman"

"L.A. Woman" spada među najvećim pjesmama The Doors-a. U pjesmi se personifikuje grad Los Anđeles, a sadrži i ikoničnu frazu "Mr. Mojo Risin", koja je anagram za Džima Morisona. Pjesma "L.A. Woman" pripada istoimenom šestom studijskom albumu benda, a takođe je i jedan od najznačajnijih djela benda.

3. "The End"

U trajanju od preko 11 minuta, "The End" je epski završetak prvog albuma The Doors-a. Džim Morison ju je prvobitno napisao kao kratku oproštajnu pjesmu za Meri Verbelou, međutim brojni nastupi benda uživo, koji su bendu omogućili promociju pjesama, pretvorile su "The End" u verziju od 11:43 koju danas poznajemo.

2. "Riders on the Storm"

"Riders on the Storm" dobila je drugo mjesto na ovoj listi, iako je lako mogla biti i na prvom. Ova izuzetna pjesma inspirisana je pjesmom Stena Džounsa "(Ghost) Riders in the Sky: A Cowboy Legend", a bila je i poslednja snimljena pesma Džima Morisona prije njegove smrti 1971. godine.

Kada pažljivo poslušate pjesmu "Riders on the Storm", čućete šaptajući tihi glas koji Džim dodaje iza svog vokala", rekao je Rej Manzarek "Uncut"-u 2011. godine. "To je posljednja stvar koju je uradio. Prolazni, šaptajući glas."

1. "Light My Fire"

Mjesto najbolje pjesme američkog rok benda The Doors zauzela je pjesma "Light My Fire", jer je to prava suštinska pjesma The Doors-a. Ona je bila prvi hit benda, a imala je i ključni doprinos za sve članove benda. Robi Kriger napisao je pjesmu, Rej Manzarek uskladio je ikonične dijelove orgulja, Džon Densmor dodao je bitnu latinsku ritmiku pjesmi, a Džim Morison ju je upotpunio svojom upečatljivom vokalnom izvedbom.

"Light My Fire" dominirala je na američkim listama najboljih pjesama, i to usred poznatog Ljeta Ljubavi 1967. godine, te je stoga baš ova pjesma postala najveća i najbitnija pjesma The Doors-a.

Bonus video: