Opisao borbu između profesije i porodičnog života

Pjesma “With or Without You” nastala je tokom turneje “The Unforgettable Fire”, ali nakon što su u studiju imali problem da je snime, Bono Voks je odlučio da odustane od nje

2193 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pjesma “With or Without You” grupe U2 nesumnjivo je jedna od najpoznatijih i najhvaljenijih numera pomenutog irskog sastava. U2 je ovaj singl objavio kao vodeći na svom grandioznom albumu “The Joshua Tree” (1987), a pjesma je brzo postala hit i našla se na vrhu američkih top-lista. Ujedno je ova numera bendu U2 donijela prvi broj jedan za hit u Sjedinjenim Američkim Državama. Portal “Song Stories Metters” bavio se značenjem i nasljeđem jednog od najvećih hitova U2 grupe.

Priča iza pjesme

Priča o “With or Without You” počinje 1985. godine, kada je grupa boravila u kući bubnjara Larija Mulena Džuniora kako bi pregledali materijal koji su napisali tokom turneje “The Unforgettable Fire”. Demo verziju ovog hita napisao je frontmen benda Bono Vox i snimio tokom tog perioda.

Početkom 1986. godine, U2 su unajmili vilu u Dablinu kako bi snimili svoj sljedeći album “The Joshua Tree”. Počeli su da rade na pjesmi “With or Without You” zajedno s producentima Danijelom Lanoisom i Brajanom Enom, ali nisu uspjeli da dobiju krajnji proizvod sa kojim će biti zadovoljni. Čak su i Lanois i Eno odustali od pjesme, a i članovi benda U2 su bili pri toj ideji. Ipak, ovaj hit sastava U2 “spasio” je Bonov prijatelj i kolega, muzičar Gavin Frajdej koji je jedini vjerovao u potencijal pjesme.

“Lično se on založio da spasi opstanak pjesme ‘With or Without You’. Izvukao ju je iz kante za smeće, prearanžirao i bio jedini koji je vjerovao da bi mogla da postane veliki hit i to čak i tada kad su Brajann i Dani odustali”, rekao je Bono u jednom intervjuu.

Gavinova upornost vratila je Brajana i Enoa da još jednom pokušaju da urade nešto sa ovom numerom, te su umjesto Bonovih progresivnih akorada pjesmi dodali klavirske dionice. U istom periodu, član U2 Dejvid Evans dobio je gitaru “Infinite” od muzičara Mišela Bruka. Ta gitara omogućavala je zadržavanje note s beskonačnim trajanjem. Lanois je predložio Evansu da isproba gitaru na pjesmi “With or Without You”.

“Evans je svirao na svojoj Infinite gitari, koja stvara predivan i ujedno sablasan zvuk. Još dok se snimala pjesma zamislio sam kako bi sve to moglo da zvuči, te sam zvao Evansa i odmah počeli da snimamo”, rekao je Bono.

Nakon što su završili album “The Joshua Tree”, odlučili su da ga žele najaviti upravo numerom “With or Without You” koju su objavili kao vodeći singl. Pjesma je puštena u etar 16. marta 1987. godine, a tačno mjesec dana kasnije, 16. aprila, pjesma je zauzela vrh američkih top-lista. Zahvaljujući ovom singlu sastav U2 se upisao kao broj jedan u Americi.

Značenje pjesme

Pjesma “With or Without You” govori o unutrašnjoj borbi Bona između slobodnog duha muzičara i porodičnog čovjeka. Pjesma je nastala tokom mentalno teškog razdoblja koje je Bono prolazio tada.

“Tekst ove pjesme je čista muka. Jedna od stvari koja se događala tada bila je sudar u mom sopstvenom umu između vjernosti umjetnosti ili vjernosti tadašnjoj partnerki. Što ako su te dvije stvari u sukobu? Vaš dar naspram odgovornosti prema nekom s kim dijelite život?”’, napisao je Bono u knjizi “U2 by U2”, te da mu potiskivanje osjećanja nije išlo na ruku, već da je samo postalo jače.

Kada spominje ljubavnicu, Bono očito misli na svoju suprugu Ali Hevson sa kojom se vjenčao 1982. godine i imaju četvoro djece. Na kraju, Bono je uspio da pronađe ravnotežu između bavljenja muzikom i uloge porodičnog čovjeka. Za slušaoce, “With or Without You” prikazuje problematičan odnos. Narator shvata da nije zadovoljan sa ili bez svoje ljubavi i zaglavljen je u gubitničkom okruženju.

Nasljeđe pjesme

Pored toga što je za kratko vrijeme osvojila srca publike, te stigla do broja jedan na američkoj Billboard Hot 100 listi, numera “With or Without You” ostala je upisana i kao značajan hit među prvih deset i u Evropi. Pjesma se i danas veoma cijenjena i smatra se jednim od najboljih snimaka grupe U2.

Album na kojem se nalazi pjesma “The Joshua Tree” cijeni se još više. Osim ovog sad već kultnog hita, album uključuje i omiljene singlove benda U2 među kojima su “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” i “Where the Streets Have No Name”. Projekat “The Joshua Tree” smatra se jednim od najvećih albuma svih vremena i prodat je u više od 25 miliona primjeraka.

Pjesma “With or Without You”, ali i kompletan album “The Joshua Tree”, učvrstili su nasljeđe U2 i osigurali status grupe među rok legendama.

Bonus video: