Prava lica često skrivamo iza maski

Bend Vatra iako se može za dvije i po decenije pohvaliti velikim brojem koncerata i hitova, do sada nijesu učestvovali na hrvatskom izboru za Pjesmu Evrovizije, pa će ovo biti njihov debi na tom takmičenju

1320 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mare Milin
Foto: Mare Milin

Već dvije i po decenije bend iz Virovitice - Vatra žari i pali, te su uspjeli da steknu regionalnu reputaciju. Publiku su osvojili hitovima “Tango”, “Kraj”, “Saturn”, ali i duetskim numerama koje su otpjevali sa Damirom Urbanom (Tremolo), Massimom Savićem (Nama se nikud ne žuri), Božom Vrećom (Rum na usnama). Među vokalnim saradnjama ostvarili su i onu sa crnogorskim bendom Neonoen, koju predvode Marko Vukčević i Ilija Pejović.

Frontmen Vatre Ivan Dečak uspješan je autor, jer pored Vatre godinama već piše i za druge kolege. Sastav iza sebe ima i veliki broj diskografskih nagrada “Porin”, ali i koncerata širom regiona što električnih, što akustičnih.

Ipak, ono što za sada i pored dugog staža nemaju upisano je učešće na hrvatskom izboru za Pjesmu Evrovizije, te su se ove godine prvi put prijavili za Doru.

“Upravo slavimo 25. rođendan grupe Vatra. Kroz taj period obišli smo sve gradove u Hrvatskoj, ali i dobar dio gradova u susjednim zemljama. Od neobičnijih mjesta nastupe smo imali u avionu, u špilji, nastupili smo dva puta u Domu sportova u Zagrebu, te imali akustik koncert sa 20-ak muzičara na pozornici hrama muzike u dvorani Lisinski. Shvatili smo da uz sve to još nismo nastupili na Dori, pa je došao red da isprobamo i to”, kaže u razgovoru za Vijesti Ivan Dečak.

Do hrvatskog izbora za pjesmu Evrovizije ostalo je manje od deset dana, a ove godine konkurencija je jaka. Pored Vatre, kartu za Malme pokušaće da izbore i njihovi prijatelji iz benda Pavel, prošlogodišnji predstavnici Hrvatske na ovom takmičenju sastav Let 3, ali i Boris Štok, unuka Arsena Dedića- Lu Dedić kojoj je ovo prvo pojavljivanje, zatim Vinko, Damir Kedžo, Saša Lozar, Mario Battifiaca feat. Robert Ferlin, zatim Alen Đuras, Natalie Balmix, Marcela Oroši, Noelle, James Night, Misha, Erna, Stefany Žužić, Lana Mandarić, Eugen, Lara Demarin, Barbara Munjas, The Splitters, Baby Lasagna, dok će jednu od legendarnih dens grupa iz 90-ih ET predvoditi nekadašnja pjevačica Vanna.

I dok su se drugi izvođači trudili da kopiraju trendove i ono što sluša evrovizijska publika, Vatra sa pjesmom “Slatke suze gorka ljubav” donose prepoznatljiv zvuk i izražaj zahvaljujući kojem su i stekli popularnost širom regiona. Doduše, u pjesmi postoje i momenti kantri muzike, a o tome da li ih upravo i to što ostaju vjerni svom stilu odvaja od većine izvođača Dore, Dečak kaže:

“Muzika koju već dvije i po decenije komponujemo i izvodimo ne pripada nijednom žanru posebno. Mi smo nesvrstani i kao takvi drugačije doživljavamo muziku, potpuno smo neopterećeni trendovima i žanrovima, što nas zasigurno izdvaja iz mase”.

Pjesma “Slatke suze, gorka ljubav” u etru je od 8. januara, a prve reakcije su prema riječima Dečaka odlične. Zahvaljujući istima može li se procijeniti kako ćete ovaj sastav proći na Dori koja je zakazana za 22. i 23. februar (polufinalne večeri) i finale 25. februara, sagovornik Vijesti tvrdi:

“Prerano je za bilo kakve ozbiljnije prognoze, ali mi vjerujemo da naš novi singl ‘Slatke suze, gorka ljubav’ može pogoditi u centar mete, to jeste da može doprijeti do publike”, kaže Dečak i dodaje da im je to i najbitnije.

foto: Mare Milin

Zajedno sa pjesmom na Youtube ljubitelji muzike benda Vatra imali su priliku da vide i zanimljiv video snimljen za pjesmu za čiju je režiju bio zadužen proslavljeni hrvatski reditelj Dalibor Matanić.

“Dalibor Matanić je jedan je od najboljih reditelja s ovih prostora, a dokaz tome su i njegove serije i filmovi na Netflixu, kao i brojne domaće i strane filmske nagrade. Veliko je zadovoljstvo bilo raditi sa njim, kao i sa čitavom ekipom koja je došla na dvodnevno snimanje spota koji smo snimali na ostrvu Krk. Bilo je to nezaboravno iskustvo u svakom pogledu!”, ispričao je svoje utiske o saradnji sa Matanićem Dečak.

U spotu akteri nose maske životinja, a na pitanje da li nekad zbog životinjskih nagona zaboravljamo na ljubav, muzičar odgovara:

“Dalibor je dobro locirao moju liriku. Zato je kroz video prikazao da kako u vezama, tako i u životu uopšteno prečesto prava lica skrivamo iza maski”.

Iako su sve pjesme koje će se predstaviti na Dori već u etru, o konkurenciji Dečak nije pretjerano razmišljao.

“Nisam baš imao vremena preslušati pjesme ostalih izvođača, osim numere sa kojom će učestvovati moji prijatelji iz grupe Pavel. Drago mi je da su se prijavili, jer kad god smo zajedno dobar provod je zagarantovan”, zaključuje Dečak.

Bonus video: