Najbolje se osjećam dok sviram

Koncertna sezona Muzičkog centra biće nastavljena večeras, a jedan od solista trubač Aleksandar Arsić priča o djelu Aleksandra Arutunjana koje će izvesti sa kolegama

2486 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Arsić, Foto: Duško Miljanić
Aleksandar Arsić, Foto: Duško Miljanić

Bogata koncertna sezona u Muzičkom centru biće nastavljena večeras u velikoj sali gdje će u 20 časova biti upriličen cjelovečernji koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Ive Marcano. Na programu su djela Mocarta, Vebera, Arutuniana i Betovena.

Solisti na večerašnjem koncertu biće klarinetista Damjan Begović koji će izvesti Veberov Koncert za klarinet i orkestar br.2 u Es-duru, dok će vođa truba u Crnogorskom simfonijskom orkestru Aleksandar Arsić, uz pratnju kolega, svirati Arutunianov Koncert za trubu i orkestar.

Aleksandar Arutunjan bio je sovjetski i jermenski kompozitor i trubač. Upravo je Koncert za trubu i orkestar u As-duru, nastao sredinom prošlog vijeka, njegovo najpoznatije djelo. Smatra se Arutunjanovim remek-djelom, a predstavlja spoj tradicionalne jermenske muzike, sovjetskog romantizma i modernih elemenata. Ovaj koncert postao je izuzetno popularan i često se izvodi širom svijeta, te spada me među omiljena djela trubača i ljubitelja klasične muzike zbog svoje ljepote, tehničke zahtjevnosti i izazova koje postavlja pred izvođače.

Sa djelima Aleksandra Arutunjana, Arsić se ne susreće prvi put, pa ne krije zadovoljstvo što će imati priliku da ih izvede pred podgoričkom publikom.

“Koncert za trubu Aleksandra Arutuniana je sastavni dio literature koju analiziramo i izvodimo tokom studija, tako da zaista dobro poznajem to djelo. Izabrao sam baš taj koncert da sviram uz pratnju CSO-a, jer je efektan, uz to je orkestracija jako dobro napisana i koncert dočarava muzički ‘razgovor’ između soliste i orkestra”, kaže na početku razgovora za Vijesti Arsić.

Koncert za trubu i orkestar Arutunjana obično se izvodi s punim orkestrom, uključujući gudače, drvene duvače, limene duvače i udaraljke. Ima tri stava: Andante maestoso, Andante sostenuto i Allegro energico. Prvi stav počinje impozantnim trubačkim uvodom, a zatim se razvija u dinamičnu i emocionalnu temu koja se se prožima kroz cio koncert. Drugi stav donosi lirsku i melanholičnu atmosferu, dok se treći stav ističe virtuoznim trubačkim bravurama i energičnim ritmovima.

Promo
Promofoto: Promo

“Za izvođenje ovog koncerta je specifično to što ima nekoliko sekcija, odnosno stavova koji su spojeni u jedno, prepliću se brzi tehnički zahtjevni stavovi, a zatim dolaze lirske teme i spori stavovi. Sve to je pretočeno u jednu lijepu cjelinu koja publiku ne ostavlja ravnodušnom na promjenu tema koje sluša”, siguran je solista večerašnjeg koncerta.

Truba se smatra jednim od najizazovnijih duvačkih instrumenata, a upravo djelu koje će večeras svirati Arsić će pokušati da pruži svoj pečat.

“Truba je instrument koji ima veliki raspon u dinamici. Dakle, može da svira zaista tiho i zaista glasno. Upravo te razlike i tonski kontrasti čine ovaj koncert jako zanimljivim za slušanje”, siguran je Arsić.

Arutunjan je bio poznat po tome što je uspio da inkorporira folklorne i etničke elemente u svoja djela, čineći ih prepoznatljivim i jedinstvenim. Iako spada među savremene kompozitore, ostvarenja Arutunjana ne spadaju u avangardna djela moderne muzike.

“Melodije su zaista ‘pitke’ iako je koncert komponovan između 1943. i 1950. godine ne nalikuje na modernu muziku, već više naginje ka romantičnom periodu”, potvrđuje Arsić koji je svoj prvi cjelovečernji koncert je održao sa 16 godina. Od tada do danas nastupao je na koncertima sa orkestrom kao solista, bio član brojnih kamernih ansambala, učestvovao na svim značajnim muzičkim festivalima u Srbiji i regionu. Imao je priliku da nastupa u Francuskoj, Španiji, Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj. Paralelno sa solističkim aktivnostima Aleksandar je aktivan i kao orkestarski umjetnik, a od 2008. godine član je Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Truba je na Balkanu često povezana sa drugim muzičkim žanrovima iako je njena primjena u svijetu šarenolika. Još uvijek nije glavni izbor djeci koja upisuju Muzičku školu, a s obzirom na to da je u pitanju duvački instrument, Arsić otkriva kad je najbolje početi učiti trubu i jesmo li kad je u pitanju ista srušili predrasude:

“Truba kao instrument je zaista zastupljen u svim muzičkim žanrovima od džez muzike do folklora. To govori koliko je truba zaista virtuozan instrument. Idealno je početi učiti trubu sa devet, deset godina. Naravno, kao i svaki početak uvijek je teško postaviti dobro disanje i lijep ton, ali uz dobre pedagoge koje mi u Crnoj Gori svakako imamo, siguran sam da će biti još više novih, mladih dobrih trubača”, nada se Arsić, koji je i sam svoje znanje dijelio sa studentima Muzičke akademije na Cetinju gdje je godinama bio profesor.

“U ovom trenutku se ne bavim pedagogijom. Orijentisan sam isključivo na izvođačku djelatnost i na nastupe. Zaista najbolje se osjećam dok sviram, dok sam na pozornici sa dragim kolegama, pa čak i dok vježbam osjećam se ispunjeno i motivisano. Sarađujem sa mnogim orkestrima i ansamblima u regionu, a takođe sam čalan i muzičke produkcije Radiotelevizije Bosne i Hercegovine”, zaključuje Arsić.

Za izvođenje ovog koncerta je specifično to što ima nekoliko sekcija, to jeste stavova koji su spojeni u jedno, prepliću se brzi tehnički zahtjevni stavovi, a zatim dolaze lirske teme i spori stavovi. Sve to je pretočeno u jednu lijepu cjelinu koja publiku ne ostavlja ravnodušnom na promjenu tema koje sluša

Truba je instrument koji ima veliki raspon u dinamici. Dakle, može da svira zaista tiho i zaista dosta glasno. Upravo te razlike i tonski kontrasti čine ovaj koncert jako zanimljivim za slušanje

Bonus video: