Tod Hejns najavio dokumentarac o grupi The Velvet Underground

"Oni su jedan od najuticajnijih bendova - kao što je rekao Brajan Eno, svako ko je kupio njihov album osnovao je bend", rekao je reditelj najavljujući projekt.
0 komentar(a)
The Velvet Underground, Velvet Underground, Foto: Shutterstock
The Velvet Underground, Velvet Underground, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2017. 07:09h

Reditelj Tod Hejns najavio je na filmskom festivalu u Lokarnu da bi mu jedan od narednih projekata mogao biti dokumentarni film o legendarnoj njujorškoj grupi The Velvet Underground.

Hejnsova objava uslijedila je samo nekoliko mjeseci nakon što je prvi album grupe "The Velvet Underground & Nico" proslavio pedesetu godišnjicu, navodi Hina.

"Oni su jedan od najuticajnijih bendova - kao što je rekao Brajan Eno, svako ko je kupio taj album osnovao je bend", rekao je Hejns za Varajeti najavljujući projekt.

"Njihov uticaj nema nikakve veze s prodajom, vidljivošću ili načinom na koji dijelimo ideje o uspjehu", dodao je.

Još nenaslovljeni dokumentarac o Velvetima, koji su na početku karijere bili kućni bend u "Factory" Endija Vorhola, zasigurno će se bazirati na Vorholovim filmovima, ali takođe i na bogatoj kulturi eksperimentalnog filma, rekao je Hejns.

Vorhol i Pol Morisej 1966. snimili su "The Velvet Underground and Nico: A Symphony of Sound" (The Velvet Underground: Simfonija zvuka), koji prikazuje jednosatnu probu grupe u njenom originalnom sastavu koji su činili Lu Rid, Sterling Morison, Morin Taker, Džon Kejl i Niko.

Reditelj je dodao da se nada da će uspeti intervjuisati preživele članove grupe. Lu Rid je umro 2013. a Sterling Morison 1995. godine.

Hejns se u svojim radovima već bavio, na svoj neobični i netradicionalni način, muzičkim ikonama kao što su Karen Karpenter, Dejvid Bouvi i Bob Dilan u filmovima: Superstar: The Karen Carpenter Story, Velvet Goldmine i I'm Not There, ali film o Velvet Underground bit će prvi puta da Hejns istražuje muzičku pojavu unutar dokumentarnog žanra.

Bonus video: