Džoni Dep: dobar glumac, ali gitarista?

Dok mnogi govore o Depovim različitim vezama i konekcijama u muzičkoj i filmskoj industriji, objašnjavajući time njegov uspjeh, brojne rok zvijezde tvrde da njegovi talenti govore sami za sebe, prenosi "Far Out Magazine"

2847 pregleda 4 komentar(a)
Džoni Dep, Foto: Shutterstock
Džoni Dep, Foto: Shutterstock

Kada se spomene ime Džoni Dep, obično se govori o njegovoj uspješnoj glumačkoj karijeri. Tokom vremena provedenog pred kamerama, Dep je pokazao nevjerojatnu sposobnost potpune predanosti svakoj ulozi koju uzme da radi, bilo da je riječ o simpatičnom kapetanu Džeku Sperou u filmu "Pirati sa Kariba" ili glavnoj ulozi u izopačenoj verziji filma "Čarli i fabrika čokolade" Tima Bertona. Međutim, kada Dep uzme gitaru u ruke, ide mu dosta bolje nego drugim glumcima koji su postali muzičari, prenosi "Far Out Magazine".

S druge strane, većina glumaca koji pokušavaju da postanu muzičari obično budu ograničeni sa brojem ponuđenih projekata. Iako su obojica postigli nevjerojatne stvari u svijetu zabave, umjetnici poput Edija Marfija i Kevina Bejkona vjerojatno nikada neće biti poznati po svojim karijerama muzičara.

Tokom čitave svoje karijere glumca, Dep je stalno svirao gitaru. Prije nego što je stekao veliki filmski uspjeh, slavna holivudska zvijezda već je bila u rok svijetu, kada je glumio skromnog rok zvijezdu koji postaje legendaran u videospotu za pjesmu "Into the Great Wide Open" Toma Petija.

Čak kada je počeo da dobija sve veće uloge tokom devedesetih, Dep nije zaboravio svoje rokenrol naklonosti, te je izveo gitarski solo za pjesmu "Fade In-Out" grupe Oasis. Dok mnogi govore o Depovim različitim vezama i konekcijama u muzičkoj i filmskoj industriji, objašnjavajući time njegov uspjeh, brojne rok zvijezde tvrde da njegovi talenti govore sami za sebe.

Dep je takođe dobio visoke pohvale od članova benda Oasis kada je radio sa njima na albumu "Be Here Now". Govoreći o njegovom doprinosu albumu, Noel Galager je rekao: "On je stvarno dobar gitarista. Nekada je bio buntovnik, ali više nije."

Kada je Dep dobio poziv da se pridruži američkoj rok supergrupi Hollywood Vampires, legenda Alis Kuper takođe je bio zapanjen Depovom predanošću svom zanatu. Rekao je za "Guitar": "Džoni je sjajan. Kada je sa nama, nije filmska zvijezda - on je gitarista. I sjajan je gitarista. Prosto ne ideš da sviraš sa Džefom Bekom ako ne znaš da sviraš gitaru."

S obzirom na to da Dep gotivi bluz, on je poznat po tome što voli da uključuje različite detalje Čikago bluza. Iako možda nije predstavljao veliku konkurenciju Džefu Beku kada su zajedno svirali na raznim koncertima, Dep je lagodno mogao da stane bok uz bok legendama gitare.

Iako je kao holivudska zvijezda možda mogao da ostavi najveći trag u svijetu kinematografije, odlučio je da uloži dobar dio svog vremena u karijeru muzičara. Iako jedna poznata izreka kaže da svi glumci žele da budu rok zvijezde, Depova ljubav prema muzici koja ga je zapalila kada je bio mladić daleko je od samo jednog sekundarnog poduhvata.

Dakle, da li je on dobar gitarista?

Kakav je Džoni Dep gitarista kada ga uporedimo sa zvijezdama rok bendova? "Far Out" tvrde da možda nije neko ko može da nadmaši nekoga poput Džefa Beka, ali činjenica da može parirati nekim drugim rok legendama stavlja ga iznad većine glumaca koji koriste platformu muzičara kao svoj neki hir. Osim sjajnih uloga koje je ostvario tokom svih ovih godina, Dep se takođe oblikovao u izvrsnog gitaristu za vrstu muzike koju stvara, osjećajući se kao kod kuće uz supergrupu "Hollywood Vampires".

Da li on postavlja neke nove standarde u odnosu na svoje kolege? Ne nužno, ali to nikada nije ni bio njegov cilj. Dep je stekao pravo da svira na bini sa pravim muzičarima i legendama, zbog čega je postao nešto između legende gitare i početnika u svijetu roka. Dok većina ljudi vidi u glumcima koji postaju muzičari predmet za zezanje, Dep je u ulozi gitariste prešao put od skromnog obožavaoca do počasnog rok junaka.

Bonus video: