Lana del Rej piše istoriju Bilborda

Lana del Rej piše muzičku istoriju svojim debitantskim albumom "Born To Die". Album se punih deset godina nalazi na Bilbordovoj listi 200 najboljih pjesama, prenosi "Far Out Magazine"

1753 pregleda 0 komentar(a)
ilustracija pjesme "Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd.", Foto: Printscreen YouTube
ilustracija pjesme "Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd.", Foto: Printscreen YouTube

Prilikom izlaska albuma "Born To Die" u januaru 2012. godine, i album i Lana del Rej postali su prava senzacija. Međutim, u trenutku njegovog izlaska, mišljenja kritičara pa i novinara bila su podijeljena. Prvobitno, činilo se da kritičari ne razumiju umjetnicu, njenu ličnost ili njen zvuk. Bez obzira na to, njeni fanovi su je savršeno razumjeli. Stekla je posvećenu i kultnu bazu obožavalaca, posebno na tad popularnoj društvenoj mreži Tambler gdje je dijelila demo verzije svojih pjesama. Postala je zvijezda zahvaljujući svom glamuroznom, filmskom estetskom izražaju i snažnim poetskim tekstovima, inspirišući cijelu novu generaciju umjetnika poput Bili Ajliš, britanski indi rok bend The Last Dinner Party i drugih koji su je kasnije navodili kao bitan uticaj, prenosi "Far Out Magazine".

Njen šarm je trajan. Njen najnoviji deveti album "Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd." donio joj je pet nominacija na Gremiju, a njena muzička vještina je još uvijek veoma snažna. Od tog prvog izdanja 2012. godine, Lanina baza obožavalaca je samo rasla.

"Born To Die" ipak ostaje njen najpoznatiji album. Već punih deset godina se nalazi na Bilbordovoj top listi, zbog čega je Lana del Rej ušla u istoriju kao prva ženska umjetnica koja je postigla taj uspjeh sa svojim debitantskim albumom.

Lanin debi album sadrži neke od njenih najvećih hitova poput "Video Games", "Born To Die" i "Ride". Predstavljajući njen neponovljiv zvuk koji spaja indi, pop, balade i hip-hop, njena vizija uvijek je bila i jeste jedinstvena. Pozivajući se na niz drugih pjesama, na književna i umjetnička djela, od Brusa Springstina do Alena Ginzberga, "Born To Die" je riznica svega čime se tad inspirisala Del Rej.

Na dodjeli Gremi nagrada 2024. godine, nominovana je za "Album godine" i "Najbolji alternativni muzički album" za novi album "Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd." Njena pjesma "A&W" nominovana je i za "Pjesmu godine" i "Najbolje izvedba alternativne muzike", dok je pjesmu "Candy Necklaces" sa Džonom Batistom nominovana za "Najbolje pop izvođenje dueta/grupe".

Pobjednici će biti objavljeni na ceremoniji 4. februara 2024. godine.

Bonus video: