Kvalitet je u emociji

Đurđa Petrović Poljak objavila novi singl “Premalo”, koji je za nju napisao Dušan Alagić

2691 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Tamara Tomašević
Foto: Tamara Tomašević

Crnogorska muzičarka Đurđa Petrović Poljak svoj muzički put započela je još kao klinka. Istražujući različite žanrove doživjela je nezaboravne trenutke, te odlučila da muzika bude njena profesija.

Godinama nastupa po klubovima, bila je članica sastava The Grupa, a 2022. godine se odvažila, te se na jednom ljetnjem festivalu predstavila svojom autorskom pjesmom. Danas na svom Jutjub kanalu Đurđa će ljubiteljima pravog pop zvuka pokloniti novi singl - “Premalo” koji je još prije nekoliko godina napisan za nju.

“Uvijek me muzika obuzimala i pjevam od kad znam za sebe. Kao djevojčica sam mojim roditeljima izvodila razne priredbe u kojima sam glumila, plesala i pjevala. Kada sam se upisala u nižu Muzičku školu, počela sam da pjevam u horu. U srednjoj školi bila sam član tivatskog benda “Rain dogz”, dok sam u isto vrijeme pjevala u školskom horu kao i horu Srpskog pjevačkog društva ‘Jedinstvo’. Nastupi sa horom su se nastavili i na fakultetu za Muzičku umetnost u Beogradu. Obožavala sam nastupe sa horom i orkestrom. Bila sam član akademskog hora ‘Collegium Musicum’ kao i hora ‘Krsmanac’ koji je vodila profesorka Darinka Matić Marović. Sa horom sam puno putovala i imala puno nastupa. Tokom studija sam takođe imala bend u Beogradu u kom je svirao moj kolega Dragan Ivanović i zajedno sa njim nastupala sam i kao član sastava Emine Jahović. Po završetku studija vraćam se u Kotor, počinjem da radim u Centru za Kulturu Kotor i zajedno sa prijateljicama još iz srednje škole (a i sa fakulteta), počinjem da pjevam u klapskom sastavu ‘Moderato cantabile’ (sadašnji ‘Incanto’) kao solista”, pričao o svojim počecima za “Vijesti” Đurđa i tvrdi da ljubav prema muzici tokom svih ovih godina ne jenjava.

“Samo eksperimentišem i učim iz raznih sastava i okruženja. Dok sam radila u Centru za kulturu, odlučujem da se vratim mikrofonu i od tada nastupam u sastavu pod nazivom ‘Organic Trio’. Taj trio prerasta u bend, svirali smo uglavnom stranu muziku i bili veoma uspješni. Tek kasnije postajem član sastava ‘The Grupa’. I danas pjevam i sa njima, a imam i svoj bend”, dodaje Đurđa i ne krije da je srećna što može publici da predstavi novu pjesmu.

“Jako sam uzbuđena zbog novog singla. U pitanju je pop numera koju ne mogu u potpunosti da svrstam u balade, jer počinje kao balada, ali se mijenja ritam što joj daje jedan poseban šmek”, objašnjava sagovornica “Vijesti”.

Upravo joj je nova numera “Premalo” donijela je i saradnju sa Dušanom Alagićem te je samim tim ispunila svoju dugogodišnju želju.

“Sa Dušanom Alagićem sam se upoznala na studijama u Beogradu. Pratila sam sve što radi i znala sam koliko je talentovan. Kada je napisao pjesmu za Sergeja Ćetkovića “Kad bi htjela ti”, sjećam se da su ga mnogi tada zvali i rekli mu ‘napiši mi pjesmu kao Sergeju’, jer je ona toliko predivna, nježno napisana. Sa takvom lakoćom piše i stvara i pritom je jako skroman i dobar prijatelj. Tekstovi su mu jednostavni i životni, a duboko emotivni. Muzika neopisiva. Kada je Tijana Bogićević objavila svoj prvi album, tada sam mu pisala i rekla ‘moram da pjevam tvoju pjesmu. Napiši nešto za mene’. Bila sam kod njega u studiju, pričali smo i kasnije je nastala kompozicija ‘Premalo’. Pisana je baš za mene. Demo snimak sam dobila još 2019, tačnije krajem te godine. Bila je to ljubav na prvo slušanje. Tako je ova pjesma malo starija od ‘Zaljubljene’ koju je publika prvu čula”, objašnjava Đurđa te kaže da je zadovoljna kako je njen prethodni singl prošao kod publike.

“Danas je neko drugo, ‘moderno’ vrijeme, ali ipak muzika i umjetnost nikada ne izlaze iz mode”, sigurna je ona.

foto: Privatna arhiva

I dok se mnoge njene kolege odlučuju da se prilagode aktuelnim žanrovima, ona je vjerna mediteranskom popu na kojem je većina, posebno na primorju odrasla. Muzikom se bavi iz ljubavi i zato ne postoje kompromisi, a o tome koliko je danas teško naći dobru pjesmu čiju će emociju i sama da doživi i samim tim lakše da je prenese, odgovara:

“Za mene je muzika ljubav. Život. Ne mogu da se priklanjam trendovima jer sam emotivac i pored muzike tekst igra glavnu ulogu u interpretaciji. Ne znam kada se dogodilo da se ovako muzička scena ‘iskrivi’ i da ovaj novi talas toliko prevlada da poklopi na neki način sav dosadašnji kvalitet. A kvalitet je u emociji. Nijesu aktuelni trendovi ‘poklopili’ pop, jer najviše mladi slušaju to što je ‘in’, i što je moderno. Njihov se glas najviše čuje, ali nije to jedini glas, a i među mladim ljudima postoje slušaoci kvalitetne i lijepe muzike. Jeste kriza autorstva, ali imamo mnogo divnih autora i imam sreću da sarađujem sa njima i nadam se u budućnosti da ću još sarađivati. Ima dosta izvođača koji ostaju vjerni sebi, samo su možda trenutno pali u neki drugi plan, ali nešto što je trend nije i mjerilo kvaliteta. Moram da spomenem da je crnogorska muzička scena još uvijek lijepa i trudi se da zadrži svoj kvalitet”, sa ponosom ističe Petrović Poljak.

Iako je muzički obrazovana, još se nije upustila u avanturu pisanja pjesama za sebe.

“Imam divne saradnike koji nekako napišu i iskomponuju baš onako kako zamislim. Koautor sam teksta za pjesmu ‘Zaljubljena’ i tu sam utkala dio sebe. Možda se odvažim u budućnosti. Vidjećemo”.

Đurđa svoje muzičko znanje rado dijeli s mlađim generacijama jer je jedan od nastavnika u Muzičkoj školi gdje predaje klavir. Iako je prenositi znanje težak posao, Đurđa jednako uživa i u tome.

“Uvijek je izazov jer su mališani svi različiti i sa svima morate imati drugačiji pristup. Nije lako, ali je zanimljivo, naročito sa najmlađima. Najvažnije ih je nekako kroz igru muzički opismeniti. Nije ih lako naučiti notama jer to je ulazak u jedan potpuno novi i drugačiji svijet. Muzika je čudesna, ali bez znanja ‘muzičkih slova’, teže ih je naučiti da ovladaju nekim instrumentom”, zaključuje ona.

Bonus video: