Prilagodio se djetetu u sebi

Muzičar Ivan Ivanović prvi put napisao dječiju pjesmu i na festivalu Zlatna pahulja osvojio nagradu za aranžman

2253 pregleda 25 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ime crnogorskog muzičara Ivana Ivanovića veže se za mnoge projekte. Ljubitelji džez muzike znaju ga kao dio tria MP3, dok ljubitelji rok zvuka prate ono što radi pod pseudonimom BubnjIvi, ali i sa bendom “Parampaščad”. Zahvaljujući studiju Stivi iza kojeg stoji sa Stefanom Pantovićem stvorene su mnoge pjesme te je i crnogorska muzička scena podignuta na viši nivo, a sada se oprobao i kao autor za djecu. Naime, Ivan potpisuje muziku i aranžman za pjesmu “Važno je da rasteš srećan” koju je na nedavno održanom festivalu “Zlatna pahulja” otpjevala mlada Podgoričanka Anja Šubarić. Upravo za ovu numeru Ivanović je osvojio nagradu za najbolji aranžman.

“Do saradnje je došlo tako što me je Sanja Perić, koja je dugi niz godina prepoznata kao jedan od najplodnijih tekstopisaca dječijih pjesama, kontaktirala i ponudila mi tekst za pjesmu ‘Vazno je da rasteš srećan’. Poslije toga sam se bacio na svoj dio posla i eto, došli smo do naše prve saradnje”, ispričao je Vijestima Ivanović.

Kroz dječiju muziku koju su tada pjevali Dragan Laković, Minja Subota, Branko Kockica odrasli smo svi. Danas kad se bavi drugačijim žanrovima, Ivanović otkriva koliko je bilo teško prilagoditi se dječijoj muzici:

“Po mom mišljenju, nema tu puno neke razlike. Pjesma je pjesma, muzika je muzika. Imao sam isti pristup, samo eto malo se potrudio da se prilagodim djetetu u sebi i kako bih ja to doživio upravo u tim godinama kad smo se svi susretali svakodnevno sa tim predivnim pjesmama našeg djetinjstva”.

Upravo kroz najraniju fazu trebalo bi da djeca uče šta je kvalitet, no danas, kao i sa drugim žanrovima, tako i sa dječijim pjesmama često ne bude ni tekst ni muzika, a ni aranžman prilagođen najmlađima.

“Nažalost, živimo u vremenu potpuno poremećenih vrijednosti. Vremenu bez ikakvog standarda, vremenu koje ni nas odrasle ne ostavlja bez posljedica, mogu samo da zamislim šta se sa ovim što se danas plasira dešava mladim neformiranim ličnostima i šta možemo da očekujemo od budućih generacija. Htio sam da kroz ovu pjesmu prenesem tu vedru poruku Sanjinog teksta, da je zaista važno da rasteš srećan, a istovremeno sam imao malo drugačiji žanrovski pristup od neke klasike na koju smo navikli u dječijim pjesmama. Da se i na taj način djeca nauče da prepoznaju zvuk klasičnog blues/jazz-a pa da i na taj način u budućnosti stvore slušalačku bazu za takav zvuk”, objašnjava sagovornik Vijesti šta je kroz svoju kompoziciju i aranžman htio da donese.

Mnogi muzičari svoje karijere započeli su upravo na festivalima za djecu, a među njima je i Ivanović.

“I sam sam bio dio hora Zvjezdice i nastupao sam na dječijim festivalima tako da taj dio svog djetinjstva pamtim kao jako lijepa iskustva. Volim dječije pjesme, ne bih mogao da izdvojim samo jednu kao omiljenu. Tu je svakako kompletan album rokenrol za djecu iza kojeg stoje Srđan Gojković Gile i Vlada Divljan, a onda naše domaće pjesme, npr ‘Tata ugasi mrak’, ‘Pada snijeg’ itd”, navodi Ivanović, koga je i ovo učešće na Zlatnoj pahulji vratilo u djetinjstvo.

“Natjera te da se vratiš istinski u ta neka vremena koja svi mi zaboravljamo. Svakako prija makar i na taj način sjetiti se kako je to lijepo biti dijete”, priznaje muzičar, koji ne krije da će mu ova nagrada biti podstrek da nastavi da stvara za najmlađe.

“Iskreno, podstrek je tu sam od sebe, nagrada je samo posljedica samog rada. Naravno da prija kad neko prepozna nešto u tvom radu, ali svakako nije presudno za bilo šta vezano za posao kojim se bavim. Svakako već ima u dogovorima još nekih novih pjesama, tako da nadam se da će festivali ‘Naša radost’ i ‘Zlatna pahulja’ uspjeti da opstanu kao jedna značajna stvar za svu djecu u ovoj državi, a i šire. Država mora da prepozna značaj toga i da zaštiti iste, jer se nažalost nalaze u jako teškim situacijama”, zaključuje Ivanović.

Bonus video: