U Belgiji pronađene neobjavljene pjesme Marvina Geja

Jedno vrijeme je živio u domu belgijskog muzičara Šarla Dumolina, a sada je otkriveno da je tamo ostavio kolekciju kostima za nastupe, notesa i kaseta sa studijskim snimcima

2196 pregleda 0 komentar(a)
Marvin Gej u spotu za "Sexual Healing", Foto: Printscreen YouTube
Marvin Gej u spotu za "Sexual Healing", Foto: Printscreen YouTube

Četiri decenije su prošle od smrti slavnog američkog muzičara Marvina Geja, od kad ga je njegov otac upucao tokom nesrećne porodične svađe. Ali njegova muzika i dalje se masovno sluša, po 20 miliona puta mjesečno na striming servisima, a njegov duet sa Tami Terel "Ain't No Mountain" je strimova više od milijardu puta. Izgleda da to nije sve što ćemo čuti od legendarnog umjetnika, jer je u Belgiji pronađen do sada neobjavljeni materijal, javlja BBC.

Marvin Gej je se početkom 80-ih preselio u belgijski grad Ostende na poziv jednog promotera, a ovaj potez mu vjerovatno spasio život, jer u tom periodu bio zavistan od kokaina. Po dolasku u Belgiju muzičar se oslobodio zavisnosti i vratio se u studio gdje je snimio jedan od svojih najvećih hitova "Sexual Healing".

Jedno vrijeme je živio u domu belgijskog muzičara Šarla Dumolina, a sada je otkriveno da je tamo ostavio kolekciju kostima za nastupe, notesa i kaseta sa studijskim snimcima, koji sada pripadaju Šarlovoj porodici. Advokat Aleks Trapenije, koji je biznis partner porodice, kazao je da će uskoro doći do odluke kakva će biti sudbina neobjavljenih pjesama i ostalog materijala koji je Gej ostavio.

"To pripada porodici Dumolin jer su ostavljeni u Belgiji prije 42 godine. Marvin je to ostavio njima i rekao im da mogu da rade sa tim što god da žele i nikad se nije vratio po to, to je važno znati", ističe Trapenije.

On je otkrio da je na kasetama snimljeno 66 demoa novih pjesama.

"Neke od njih su završene, a par njih su dobre kao 'Sexual Healing' jer su nastale u isto vrijeme. Među njima je jedna pjesma koju sam slušao deset sekundi i nisam mogao da je izbacim cijeli dan iz glave, kao da su se posložile tog dana", kazao je advokat za BBC, međutim, nije želio da pusti novinarima tu pjesmu koju, kako je otkrio, nije pustio ni svojoj supruzi.

Ono što je sigurno je da porodici Dumolin pripada zbirka, jer belgijski zakon propisuje da svaka imovina postoje lična nakon 30 godina, bez obzira na koji je način stečena. To se, međutim, ne odnosi na intelektualno vlasništvo, što znači da bi Trapenije i porodica Dumolin mogli da završe kao vlasnici fizičkih kaseta na kojima je snimljena muzika, ali ne bi imali pravo da ih objave. Sa druge strane, Gejovi nasljednici u SAD bi mogli u teriji da imaju prava na muziku, ali ne bi mogli da joj pristupe bez posjedovanja kaseta. Zato Trapenije smatra da je potreban kompromis.

"Mislim da i jedni i drugi imamo koristi... Ako se udružimo i pronađemo prave ljude na svijetu, neke Mark Ronsone i Bruno Marsove... Nisam ovdje da dajem sugestije, nego da kažem: 'Okej, hajde da poslušamo ovo i napravimo sljedeći album'", izjavio je advokat.

Bonus video: