Bojan Zulfikarpašić otvara Mjesec džeza

Popularni pijanista, cijenjen u svijetu, na večerašnjem koncertu prezentovaće i kompozicije sa aktuelnog albuma “As Is”

2027 pregleda 2 komentar(a)
Bojan Zulfikarpašić, Foto: Privatna arhiva
Bojan Zulfikarpašić, Foto: Privatna arhiva

Istaknuti evropski džez pijanista i kompozitor Bojan Zulfikarpašić večerašnjim koncertom u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović otvoriće tradicionalnu manifestaciju “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024”.

Ovogodišnja manifestacija se održava pod motom “Jazz Colors”, otvaranje JAM-a 2024, Bojan će iskoristiti da ljubiteljima ovog muzičkog pravca predstavi kompozicije sa aktuelnog albuma “As Is”, koji je objavljen pod okriljem izdavačke kuće “Paradis Improvise”. Osim predstavljanja novih dostignuća, ovaj koncert će takođe poslužiti kao podsjetnik na neke od njegovih ranijih solo radova.

“As Is” je novi album u solo izvođenju na klaviru Bojana Zulfikarpašića. Kroz kompozicije koje su se našle na albumu Bojan je odlično prožeo balkanski uticaj, ali i istakao izuzetne izvođačke sposobnosti. Na prvom Zulfikarpašićevom solo albumu nakon “Soul Shelter” iz 2012. godine, nalazi se nekoliko Bojanovih kompozicija, ali i obrade, među kojima su “Some Place Called Where” Vejna Šortera i “Self Portrait In Three Colors” Čarlsa Mingusa. Izlazak albuma pratio je kratak film rediteljke Maje Uzelac ”Bojan Z - As Is Movi” na servisu Youtube na francuskom jeziku.

Zulfikarpašićevo umjetničko djelovanje veoma je cijenjeno u džez krugovima, a svojim talenatom i kreativnošću ostvario je značajan pečat u svijetu džeza.

Rođen u muzičkoj porodici u Beogradu 1968. godine, Bojan Zulfikarpašić počeo je da svira klavir sa samo pet godina. Susreo se s različitom muzikom još u periodu djetinjstva, pohađao muzičku školu i svirao u raznim bendovima. Vremenom je postao poznat muzičar na beogradskoj džez i rok sceni što mu je donijelo nagradu za Najboljeg mladog džez muzičara Jugoslavije 1989. godine. Dobitnik stipendije za trogodišnje studije na muzičkom kampu u Mičigenu (SAD), a u Pariz se preselio 1988. godine, da bi u roku od nekoliko godina postao neizostavno ime džeza u Francuskoj. Školovanje je nastavio na Međunarodnom muzičkom konzervatorijumu i počeo saradnju s drugim muzičarima. Sa gitaristom Noelom Akšoteom je svirao po svim pariškim klubovima, od dua do kvinteta, kao i sa savremenicima poput saksofoniste Žilijena Luroa, flautiste Medžika Malika i drugih.

Bojanov profesionalni uspon počeo je 1990. godine. Zamijenivši pijanistu u kvartetu basiste Marka Buronfosa, osvojio je nagradu za najboljeg solistu na takmičenju “Concours de la Défense”.

Osim sviranja i snimanja kao prateći muzičar, Bojan vodi i sopstvene sastave i projekte pa je sa prestižnom izdavačkom kućom “Label Bleu” započeo saradnju 1993. godine.

Francuska vlada dodijelila mu je prestižno odlikovanje Orden viteza reda umjetnosti i književnosti (2002), a Francuska džez akademija mu je dodijelila titulu Muzičara godine i nagradu Đango Rajnhard. Evropsku džez nagradu “Hans Koler” dobio je 2005. godine, kao najbolji džez umjetnik. Njegov album “Ksenofonija” objavljen 2006. godine, osvojio je najprestižniju francusku muzičku nagradu (Victoire du Jazz) za najbolji album u 2007. godini. Dobitnik je velike nagrade Društva autora, kompozitora i izdavača Francuske - SACEM, 2017. godine.

Bonus video: