Marija Šerifović za "Vijesti": Mržnja i ljubomora nikada nisu donijele ništa dobro

Umjetnica koja je 2007. sa numerom “Molitva” osvojila Evropu, Marija Šerifović sjutra veče će na koncertu u Podgorici prezentovati novi album “Dolazi ljubav”

28589 pregleda 125 reakcija 13 komentar(a)
"Svaki put se radujem kad nastupam u Podgorici": Marija Šerifović, Foto: Edvin Kalić i Miomir Milić
"Svaki put se radujem kad nastupam u Podgorici": Marija Šerifović, Foto: Edvin Kalić i Miomir Milić

Jedna od najistaknutijih figura muzičke scene Balkana, Marija Šerifović u sklopu svoje aktuelne turneje “Dolazi ljubav”, održaće koncert i u podgoričkoj Bemax areni u subotu 6. aprila. No nisu samo fanovi ti zbog kojih voli da dođe u Podgoricu i uopšte u Crnu Goru, već i brojna prijateljstva koja je izgradila tokom svih ovih godina. Kroz svoje pjesme, Marija prenosi snažne i univerzalne poruke u kojima se mnogi prnalaze, a njene izvanredne vokalne sposobnosti dodatno je izdvajaju od ostalih pjevačica.

U Podgoricu stiže kako bi promovisala numere sa albuma “Dolazi ljubav”. Kako kaže u intervjuu za “Vijesti”, fokus će biti na novim pjesmama, no publika će čuti i one numere sa kojima je pobjednica Eurosonga 2007. davno osvojila svoje fanove...

Nastupali ste u Podgorici više puta, te se uvijek za svaki Vaš koncert tražila karta više. Bez obzira na to što ste na sceni dvije decenije, koliko Vas veliki broj fanova, rasprodate ulaznice... obavezuju?

Moja veza sa publikom u Crnoj Gori je uvijek bila posebna i jaka, i svaki put sam se veoma radovala kada nastupamo u Podogrici. Imam veliki broj prijatelja i u Podgorici i na primorju, pa mi je zato svaki nastup u Crnoj Gori dodatno emotivniji. Mislim da svakog umjetnika ne obavezuju veliki brojevi prodatih ulaznica, ili rasprodate hale - već ljubav prema svom poslu i poštovanje makar i prema jednom čovjeku koji cijeni i voli vašu muziku. Kada je ta emocija obostrana i iskrena, onda brojke dolaze same po sebi.

S obzirom na to da je nedavno objavljen album “Dolazi ljubav”, hoće li biti maksimalno fokusirani na nove pjesme i koliko je danas s obzirom na broj hitova koje imate u karijeri, teško sastaviti set listu?

Od kada je počela turneja “Dolazi ljubav” dogovorili smo se da posvetimo prostor novim pjesmama, koje je publika do sada već zavoljela. Kada onako svi zajedno uđemo u emociju i atmosferu, onda spontano ulazimo u starije hitove i to je ta neka emotivna katarza koji zajednički prolazimo moja publika i ja.

Novi album najavljen je numerom “Dobar vam dan” čiji tekst izražava pesimizam i kritiku savremenog društva. Koliko u ovom tekstu koji je za Vas pisala Leontina negdje ima i Vaših ličnih iskustva i opažanja svih ovih društvenih fenomena?

Sa svakom svojom pjesmom moram da se “saživim” prije nego uopšte uđem u studio da je snimim. Ljudi sa kojima radim već godinama, ili novi autori, kompozitori, tekstopisci, to odlično znaju i mene dovoljno poznaju da umiju u muziku ili tekst da na najbolji način pretoče moje misli ili osjećanja. Nikada ne bih mogla da izvodim ono što ne osjećam, ili u konkretnom slučaju sa čim se ne slažem.

Marija Šerifović
foto: Promo

Je li za Vas izražavanje negativnih emocija kroz muziku bila neka vrsta terapeutske prakse?

Pa ne bih se složila da su to negativne emocije. Pjesma “Dobar vam dan” je tu da nas trgne, da nas probudi, da izađemo iz matrice, da shvatimo da mržnja i ljubomora nikada nisu donijele ništa dobro.

A muzika je oduvijek bila neka vrsta terapije, to bi morala da bude univerzalna poruka svake umjetnosti - da nas oplemeni i probudi samo najlepša osjećanja.

Pjesma “Ja sam!” je višeslojna i govori o identitetu, dvostrukom karakteru sa kojim se svi borimo, samoprihvatanju onoga što jesmo. Međutim, svi to primjećujemo kod drugih, dok kod sebe ovakve stvari obično pravdamo “ono sam što neko budi u meni”. Smeta li Vam kad Vas analiziraju oni koji Vas ne poznaju, misleći da samo zato što ste javna ličnost i što mogu svašta da pročitaju o Vama ujedno i sve znaju, ili ste vremenom oguglali i upravo ovom numerom im poručujete koliko griješe sa zaključcima?

Godine donose neki zreliji odnos prema tome. Već davno se ne obazirem na negativne komentare i analize onih koji me ne poznaju. Nekad, kada sam bila mlađa, to mi je teško padalo, ali više zbog osjećaja odgovornosti prema mojoj porodici, ali vremenom su se i oni navikli da to sve donosi moj posao. Moj život, moj svaki dan ispunjavaju moji prijatelji, moja porodica i odnedavno moj sin. Njihova ljubav, kao i velika ljubav koja dolazi od moje publike je ono što me čini ovakvom kakva sam.

Ovaj album donosi i plejadu saradnika sa kojima sarađjete prvi put. S obzirom na to da je od albuma “Hrabro” do aktuelnog “Dolazi ljubav” prošlo devet godina, koliko je bilo teško naći dobre pjesme u kojima ćete se prepoznati i čije emocije možete da prenesete? Koliko je autorima teško da napišu pjesmu za Vas jer imate vanserijske interpretatorske sposobnosti?

Veoma sam ponosna na autorsku ekipu koja je radila na albumu. Dugo smo radili na njemu, upravo zato što ja svaku pjesmu “preživljavam”. Moji saradnici nekada umiju da kažu da sam zahtjevna, ali vjerujem da nam je svima izazov da damo svoje najbolje.

Kao što već rekoh, decenijama ste na sceni, kad ćete se ohrabriti da sami za sebe pišete pjesme?

Pa, bilo je nekoliko pokušaja... i sada se ja miješam kada spremamo pjesme. Ne znam da li će se to ikada desiti, dobro je dokle god postoje autori koji osjećaju moju dušu i znaju da mi donesu pjesmu baš za mene.

Bonus video: