Mile Kekin: Derite se u prvim redovima, možda vas čujemo, pa odsviramo vašu pjesmu

Mile Kekin pred nastup “Hladnog piva” na Sea Dance festivalu najavljuje dobru feštu i presjek 30-godišnje karijere
71 pregleda 3 komentar(a)
Hladno pivo, Foto: Savo Prelević
Hladno pivo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.08.2018. 16:36h

Hrvatski pank rok sastav “Hladno pivo” nastupom na Sea Dance festivalu koji će se održati na plaži Buljarice od 30. avgusta do 1. septembra, zaokružiće svoju festivalsku priču u Crnoj Gori, s obzirom na to da gotovo da nije ostalo manifestacije na kojoj nisu nastupili.

Tako je publika u Podgorici, Budvi, Nikšiću i Cetinju, proteklih godina hitove “Pitala si me”, “Nije sve tako sivo”, “Messi” i mnoge druge mogla da čuje na City Grooveu, Royal Music Festu, Lake Festu, Summer Festu...

Ipak, kako u razgovoru za “Vijesti” otkriva Mile Kekin, frontmen i pjevač ovog sastava, ima još mjesta na kojima bi mogli nastupiti u Crnoj Gori.

“Ljeti ima puno događaja, ne znam jesmo li nešto propustili pošto ima toliko festivala, ne samo u Crnoj Gori, da ih ne mogu nabrojati. Kompletan region se budi ljeti, a onda se malo to pritaji na zimu i tu su malo stradale klupske svirke, jer ima mjesta gdje se može svirati kada napolju nije plus 40 stepeni. Tako da bih volio da u budućnosti dođemo u neki rok klub u Crnoj Gori”, priznaje on.

Uz konstataciju da se dešavalo da imaju i po tri nastupa u nekoj zemlji u regionu godišnje, to što je pred binom uvijek zavidan broj obožavatelja, Kekin skromno priznaje da su za to “krivi” festivali.

“Tu publika ne dolazi zbog nas, već kompletne manifestacije i drugih bendova i izvođača, tako da bude tu i naše publike, ali i onih koji su došli da čuju nekog drugog, pa tu i tamo nekog osvojimo”, smatra Kekin.

Osim što su posjetili veliki broj gradova u Crnoj Gori, za “Hladno pivo” se može reći i da je imalo nastupe u svim vremenskim uslovima, ljetnjim visokim temperaturama, vjetru tokom novogodišnjeg koncerta, pa i kiše koja je padala za vrijeme prvog City Groove festivala.

“Draže su mi ljetnje svirke, malo su opuštenije. Ipak najbitnije je kakva je publika i da se koncert privede kraju. Bilo je nastupa kada smo zamalo bili pometeni sa bine. Nama je najbitnije da koncert ima početak i kraj, a temperatura onda nije toliko bitna”, tvrdi muzičar.

“Imali smo dobrih koncerata i po zimi. Sjećam se jedne godine u Ljubljani je bilo minus 15 stepeni. Tada je jako teško gitaristima”, nastavlja Kekin.

Na radost gitarista “Hladog piva”, Sea Dance festival se održava krajem avgusta i početkom septembra, pa će im temperatura u Budvi biti možda i najidealnija do sada, kada su u pitanju nastupi u Crnoj Gori.

Iako su prije tri godine nastupali na Exitu u Novom Sadu, Kekin kaže da im to iskustvo nije presudno pri pripremi za Sea Dance u istoj organizaciji, jer je drugačiji koncept.

“Exit je specifična manifestacija, gdje možeš svirati nekoliko puta, kao što smo mi, onako u svitanje, i to nije ništa pokvarilo, štaviše, bio je koncert za pamćenje, jer tamo publika zamijeni dan za noć”, smatra on.

“Sea Dance je mislim, savim druga priča, jer kako i ime kaže više se pleše uz more, pa pretpostavljam da je i spisak izvođača drugačiji, ali i žanr. Mi ćemo imati skraćeni koncert i pokušaćemo da prikažemo šta smo sve uradili za ovih 30 godina, jer se okrećemo unazad i sviraćemo i neke stare pjesme. Nadam se da ćemo napraviti dobru feštu kao i svakog puta”, nagovijestio je muzičar.

S obzirom na to da su upravo u znaku treće decenije nedavno u Hrvatskoj imali koncert “30 godina u jednoj večeri”, Kekin je otkrio i koliko je teško takav repertoar pretvoriti u festivalski, kada imaju duplo manje vremena.

“Puno je tih velikih hitova koji ti se više ne daju svirat’, zato imamo pravilo ‘dva publici, jedan nama’”, uz smijeh priča frontmen sastava i dodaje da je zadatak veoma težak samim tim što imaju više od 150 pjesama koje treba da smjeste u manje od sat vremena.

“Mi nemamo set listu, dogovaramo prve dvije, tri pjesme, pa kada neko iz publike u prvim redovima baš insistira na nekoj numeri znamo promijeniti cijeli plan i svirati po guštu publike. To mi je i najljepše, kada je koncert nepredvidiv”, priča muzičar koji uz smijeh konstatuje da je čitaocima “Vijesti” dao dozvolu za “naručivanje pjesama”.

“Derite se u prvim redovima, vičite, možda vas čujemo, pa odsviramo baš vašu pjesmu”, u polušali poručuje Kekin, koji u međuvremenu priprema i svoj solo album.

“On će izaći u oktobru, pjesme su snimljene, izašla su dva singla, treći pripremam i planiram nakon dužeg vremena duet sa jednim poznatim muzičarem, ali o tom-potom”, kazao je Kekin, koji nije želio da otkrije da li se radi o ispunjavanju želje Momčila Bajagića Bajage koji je nedavno izrazio želju da ostvari saradnju sa “Hladnim pivom”.

Nakon što je u Karlovcima otkazan koncert srpskih rokera zbog pritiska branitelja, “Hladno pivo” je odbilo da im bude zamjena, a muzičar je na kraju jedino konstatovao da mu je drago što će se Bajaga i Instruktori i njegov sastav sresti na Sea Dance festivalu, gdje oba benda nastupaju.

Na krovu KIC-a “Budo Tomović” je bio najljepši doček

Jedan od koncerata “Hladnog piva” u Crnoj Gori, koji je ostao upamćen sa obije strane bine, bio je na krovu KIC-a “Budo Tomović” kada su dva koncerta za redom rasprodata.

“To je bilo fantastično, naši prvi koncerti u Crnoj Gori. Sjećam se da je bilo abnormalno vruće, pa smo se pitali kako ćemo to odraditi na krovu, međutim uveče je malo pala temperatura i bilo je super. Prvog dana smo imali mali incident, jer je neko razdragan iz publike aktivirao aparat za gašenje požara i time prskao po publici, ali nije to pokvarilo koncert. To je bio najljepši doček, kad dođeš negdje prvi put i imaš dva rasprodata koncerta za redom”, prisjetio se Kekin.

Bonus video: