Asja na putu do muzičkih zvijezda

Jedanaestogodišnja Bjelopoljka niže uspjehe na festivalima, od osme godine osvojila je brojne nagrade u Crnoj Gori i državama regiona

2682 pregleda 139 reakcija 0 komentar(a)
Asja Džogović, Foto: Privatna arhiva
Asja Džogović, Foto: Privatna arhiva

Iako ima samo 11 godina, Bjelopoljki Asji Džogović se već smiješi uspješna muzička karijera, nakon što je, pored velikog broja nagrada, nedavno osvojila Grand prix na dječjem festivalu “Voice of the stars” u Zagrebu.

Pobjede je počela da niže počev od pojavljivanja na Đurđevdanskom festivalu u Banjaluci, kada je osvojila čak tri nagrade, potom trijumfa u Sarajevu na prvom međunarodnom Kids Star festivalu.

Da Asja ima sluha i nesporan talenat, prvi su primijetili njeni roditelji Almir i Elida, koji su joj pored znatno starije braće Dajlana i Damira najveća podrška.

Prvi javni nastup imala je sa osam godina na festival “Naša radost” u Podgorici, sa pjesmom “Dio neba”, na kojem je osvojila svoju prvu nagradu.

“Nakon tog festivala učestovala sam na brojnim festivalima u Crnoj Gori, a kasnije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Dva puta sam učestvovala na takmičenju “Zlatna pahulja” i osvojila nagradu za najbolju interpretaciju sa pjesmom “Rime od snova”, kazala je Asja za “Vijesti”.

Prve nagrade za interpretaciju, tekst i muziku nastavila je da niže na festivalima u Novom Pazaru, Užicama, Požegi.

Dominaciju je stekla na Đurđevdanskom festivalu u Banjaluci, koji joj je donio tri nagrade, za pjesmu “Želim”, kompozitora Danijela Alibabića, tekst je pisala Natalija Pavićević, a aranžman Dejan Božović.

U decembru 2023. na festivalu “Kids Star” u Sarajevu, u dvorani Skenderija, uzela je Grand Prix, sa pjesmom “Želim”, a samo dva mjeseca kasnije osvojila je i srce publike u Zagrebu, za koji je vežu divne uspomene.

“Bio je nevjerovatan osjećaj nastupiti u prepunoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ na ‘Voice off the Star’, u kategoriji od 10 do 16 godina”, priča Asja, dodajući da je to jedno od najljepših iskustava.

Njena majka Elida pojašnjava da je Asja veoma vrijedna i uporna djevojčica i da je prezadovoljna što je njen trud adekvatno nagrađen.

foto: Privatna arhiva

Asja priča da i pored velikog broja obaveza i nastupa uspijeva da bude odlična učenica škole “Risto Ratković”, što je za sada njen prioritet.

“Što se tiče škole, uspijevam da završim sve obaveze, naravno uz nesebičnu podršku roditelja i braće, kojima sam zahvalna do neba za sve što čine da moje djetinjstvo učine što srećnijim. Oni najbolje znaju da je muzika moja velika ljubav, da je ona ‘persona’ koja stoji ispred mene, i koja me čini srećnom”, priča mlada Bjelopoljka.

Pored muzike, voli da slika, ali najviše uživa u druženju sa drugaricama.

Veliki broj nagrada uvjerili su Asju da je muzika njena budućnost, u šta nimalo ne sumnja.

“Kada odrastem biću poznata muzička zvijezda, a pored pjevanja voljela bih da budem farmaceut”.

Poziva na festivale za sada ne fali, mnoge snove je ostvarila, a umjesto o budućnosti najviše je zanima sadašnjost.

“Uživam da maštam o nekoj novoj pjesmi, sa istim timom, i da opet svoj grad i zemlju predstavljam kao i do sada, u najboljem svjetlu”.

Svako ko čuje njen anđeoski glas ne može da posumnja u te riječi.

Podrška mentora Alibabića u svakom trenutku

Asja Džogović je i učenica škole pjevanja “Dmoll”, a nagradu je u Zagrebu osvojio i autor numere Danijel Alibabić.

“Hvala ti, Asja, što si opravdala sva očekivanja i još jednom bila na visini zadatka”, napisao je Alibabić, zahvaljujući i kolegama koji su učestvovali u radu na kompoziciju “Želim” Nataliji Pavićević, koja je pisala tekst i Dejanu Božoviću.

Najveće zasluge za sjajan uspjeh mlada umjetnica pripisuje mentoru Alibabiću i kaže da joj je privilegija da bude članica škole “Dmoll”.

“Danijel je bio mnogo velika podrška u svakom trenutku. Bio je neko od koga sam mogla mnogo da naučim, i to ne samo kada je pjevanje u pitanju, nego i način predstavljanja, doživljavanja scene, uživanja u onome što šaljemo publici, pozivitnog stava, sticanja samopouzdanja, vjere u ono što radimo”.

Bonus video: