Neobjavljeni koncert Luja Armstronga u BBC-evom studiju izlazi u julu

Kompilacija pod nazivom "Louis in London" sadržaće i pet pjesama koje nikada ranije nisu objavljene

1355 pregleda 0 komentar(a)
Luj Armstrong, Foto: Printscreen YouTube
Luj Armstrong, Foto: Printscreen YouTube

Do sada neobjavljeni snimak koncerta Luja Armstronga na BBC-u 1968, koji poznavaoci njegovog rada opisuju kao jedan od najboljih njegovih radova, konačno će ugledati svjetlost dana.

Kompilacija pod nazivom "Louis in London" biće objavljena u julu, prenosi "Guardian". Kao najava, na YouTube servisu objavljen je snimak izvođenja numere "Hello, Dolly!". Na spisku pjesama je njih pet koje nikada ranije nisu objavljene. Koncert je snimljen 2. jula 1968, nekoliko sedmica nakon što je Armstrong preuzeo vrh britanskih top lista sa "What a Wonderful World".

Stručnjaci ukazuju da je na ovom snimku Armstrog uhvaćen možda i posljednji put u top formi, budući da je već tada imao probleme sa srcem i bubrezmima, zbog čega je vremenom bio sve manje posvećen karijeri.

"Nekoliko puta se vrati, ali je preminuo 1971. Mada je tu bilo nekih herojskih momenata, bila je to velika borba za njim. Zato je dovesti ga u BBC-ev studio sa ovakvim kvalitetom zvuka nevjerovatno", kazao je Riki Rikardi, Gremijem nagrađivani autor tri Armstrongove biografije.

Slavni muzičar je dobio kopiju snimka iz BBC-evog studija i na nju prilijepio bilješku: "za fanove".

"On je želio da njegovi fanovi i svijet čuju ovaj snimak", zaključio je Rikardi.

Bonus video: