Zelena muzika, zelena Tvrđava, zeleni Bedem fest

U sklopu programa evropske zelene nedjelje, a pod sloganom “Drevni Onogošt čistim, na budućnost tvrđave mislim” vojni orkestar dočekivao i ispraćao putnike na nikšićkoj željezničkoj stanici

1975 pregleda 3 komentar(a)
Sa akcije čišćenja tvrđave, Foto: Svetlana Mandić
Sa akcije čišćenja tvrđave, Foto: Svetlana Mandić

Putnici koji su vozom došli u Nikšić, kao i oni koji su iz Nikšića otišli za Podgoricu, bili su prijatno izneneđeni što ih je na željezničkoj stanici u Nikšiću dočekao i ispratio vojni orkestar. Ne manje nijesu bili iznenađeni i Nikšićani dok je vojni orkestar od stanice do glavnog gradskog Trga defilovao.

Vojni orkestar, kao i akcija raščišćavanja rastinja na staroj gradskoj tvrđavi su dio programa koji organizatori Bedem festa pripremaju u sklopu evropske zelene nedjelje, koja traje od 28. maja do 5. juna, a pod sloganom “Drevni Onogošt čistim, na budućnost Tvrđave mislim”, čime ujedno počinju i pripremne aktivnosti jubilarnog 15. izdanja Bedem festa, koji će ove godine biti održan pod sloganom “Zelena muzika, zelena Tvrđava, zeleni Bedem fest”.

“Želimo da kao festival po ko zna koji put pokažemo društvenu odgovornost, a ovom akcijom počinjemo kampanju festivala koji će ove godine biti u znaku zelene boje - zelena muzika, zelena tvrđava, zeleni Bedem fest. Želimo da promijenimo sakodnevne navike ponašanja i da skrenemo pažnju da moramo biti odgovorniji prema životnoj sredini i kulturnoj baštini”, kazao je organizator Bedem festa Petar Šundić.

Kako je istakao, namjera im je da pokažu da festival, kao zabava, i ekološka svijest mogu biti u harmoničnoj koegzistenciji.

“Svakim novim izdanjem Bedem festa, drevnom Onogoštu udahnjujemo novi život, pozitivno doprinoseći zaštiti, očuvanju i obnovi staništa, kao pretpostavkama za njegovu turističku i kulturološku valorizaciju. Za nas je jako važno njegovanje tvrđave kao kulturnog dobra i kao područja na kojem se održava Bedem fest i upravo sa tim ciljem aktivno, godinama unazad, uvažavajući mišljenja struke, pokušavamo da eliminišemo svaki negativan uticaj na Bedem i životnu sredinu, poboljšavajući kvalitet okruženja, staništa i ekosistema unutar i izvan zidina ostataka Onogošta”, kazao je Šundić.

Vojni orkestar na željezničkoj stanici u Nikšiću
Vojni orkestar na željezničkoj stanici u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

U višednevnoj volonterskoj akciji raščišćavanja tvrđave, učestvovaće pripadnici Vojske Crne Gore, radnici službe zelenila, volonteri iz organizacije Bedem festa i mladi iz Omladinskog resursnog centra iz Tuzle koji će, između ostalog, sa mladim kolegama iz Nikšića, kreirati idejna rješenja logotipa i vizibilitija Bedem festa sve u sklopu projekta “We can do it together” Omladinskog kulturnog fonda za mlade Zapadnog Balkana finansiranim od strane Regionalne kancelarije za mlade i njemačkog ministarstva spoljnih poslova.

“Plan je da raskrčimo donji grad Onogošt, koji je nepristupačan usljed naraslog sezonskog divljeg niskog i visokog rastinja, trnja, korova, potom da osposobimo šetnu kamenu stazu koja vodi okolo spoljnih zidina velike scene do kapije na jugozapadnoj strani Tvrđave. Pokosićemo središnji i jugozapadni dio tvrđave, Dizdarevu kuću, Nebojšinu i kulu Petkovaču, kulu osmatračnicu, topčanu”, kazao je Šundić.

Partner u akciji Bedem festu su lokalna Turistička organizacija, Opština Nikšić, Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Fondacija Petrović Njegoš, Privredna komora, Pivara Trebjesa, Sava osiguranje, Mjesna zajednica Stara varoš, Željeznica Crne Gore i Željeznički prevoz, Ministarstvom odbrane i Vojska Crne Gore.

“Rješavanje ekoloških problema je nešto sa čime se svi moramo hitno pozabaviti ukoliko želimo da smanjimo negativan uticaj na naše i živote narednih generacija. Naša je namjera da organizacijom Bedem festa izgradimo svijest i posvećenost praktičnim načinima na koje ćemo svi doprinijeti spašavanju naše planete, implementaciji Evropskog zelenog dogovora, Zelene agende za Zapadni Balkan i ujedno članstvu Crne Gore u EU. Program zaokružujemo 5. juna, na Svjetski dan zaštite životne sredine, kada ćemo i otpočeti kampanju ‘Biram voz, kul je skroz’. Tada ćemo potpisati memorandum sa Željeznicom, a muzičari će svirati u vozu na putu do Podgorice i nazad”, najavio je Šundić.

Kako je kazao od finansijske podrške će zavisiti da li će Bedem fest i ove godine, kao prethodne dvije, biti održan u podnožju, ili će biti vraćen na “visinu”, na tvrđavu.

Na festivalu će nastupiti i Nele Karajlić i Vudu Popaj

Prema riječima Šundića, na jubilarnom izdanju Bedem festa nastupiće i Nele Karajlić i Vudu Popaj, dok će imena preostalih učesnika naknadno objaviti. Pored njih, ranije su najavljeni Marina Perezić i Denis & Denis, koji će jedini ovogodišnji koncert imati upravo u Nikšiću, a tu su i Artan Lili i bend Lira Vega.

U višednevnoj volonterskoj akciji raščišćavanja tvrđave učestvovaće pripadnici Vojske Crne Gore, radnici službe zelenila, volonteri iz organizacije Bedem festa i mladi iz Omladinskog resursnog centra iz Tuzle

Bonus video: