Grupa R.E.M. nastupila prvi put poslije 16 godina

"Pisanje pjesma i to što imamo katalog djela na koja smo svi ponosni je najvažniji aspekat onoga što smo učinili kao bend. Drugi je to što smo uspjeli da radimo sve to decenijama i ostanemo dragi prijatelji",

1885 pregleda 0 komentar(a)
R.E.M., Foto: Printscreen YouTube
R.E.M., Foto: Printscreen YouTube

Pioniri alternativno roka, grupa R.E.M. imala je nastup iznenađenja na ceremoniji ulaska u Kuću slavnih tekstopisaca, prvi nakon više od 15 godina. Svega par sati ranije u intervjuu za "CBS Mornings" članovi slavne grupe kazali su da bi trebalo da Zemlju pogodi kometa ne bi li ponovo zasvirali zajedno, što se kasnije desilo u jednom njujorškom hotelu gdje su izveli jedan od svojih najvećih hitova "Losing My Religion".

"Pisanje pjesma i to što imamo katalog djela na koja smo svi ponosni je najvažniji aspekat onoga što smo učinili kao bend. Drugi je to što smo uspjeli da radimo sve to decenijama i ostanemo prijatelji, i ne samo prijatelji, već dragi prijatelji, doživotni drugovi. Mi smo četvoro ljudi koji su vrlo rano odlučili da želimo da budemo sopstveni gospodari. Jednako smo dijelili novac od autorskih prava i potpisivali se zajedno kao autori pjesama. Bili smo svi za jednog i jedan za sve. Tako smo i radili naš posao. Ispadalo je dobro, ponekad sjajno i kakva je to samo vožnja bila", kazao je Majkl Stajp u govoru prilikom ceremonije.

Prije ovog nastupa, posljednji koncert R.E.M. je imao 2008. u Meksiko Sitiju. Nakon što se grupa razišla 2011, objavili su niz raritetnih snimaka, a odnedavno su počeli da reizdaju svoje albumu, od kojih je posljednji koji je reizdat "Up" iz 1998.

Bonus video: