Šćepan Stojanović za "Vijesti": Svi mi živimo i sanjamo velike scene

Crnogorski muzičar kroz obradu hita Bijelog dugmeta “Đurđevdan” pokazao da se harmonika odlično može kombinovati sa elektro zvukom

5296 pregleda 267 reakcija 1 komentar(a)
Sa snimanja spota za "Đurđevdan", Foto: Miodrag Marković
Sa snimanja spota za "Đurđevdan", Foto: Miodrag Marković

Pjesma nastala 1942. godine na đurđevdansko jutro - “Đurđevdan” inspirisala je 80-tih godina Gorana Bregovića da je obradi, a njegov tadašnji bend zaslužan je što je ova numera postala planetarni hit. Godinama kasnije, upravo ova numera bila je “na meti” mnogih muzičara koji su je obrađivali, bez obzira što priča koja se vezuje za ove stihove svjedoči o tužnoj stranici istorije, te danas na internetu imamo veliki broj verzija iste. Upravo na Đurđevdan ove godine svoju verziju publici ponudio je i crnogorski harmonikaš Šćepan Stojanović, koji je regionalnu slavu stekao zahvaljujući brojnim talent takmičenjima u kojima je učestvovao.

“Izbor za pjesmu Đurđevdan je pao prije svega zato što mnogo volim tu pjesmu i što uživam dok je sviram. Imao sam želju da je snimim u svom aranžmanu sa svojim autorskim djelovima koji su nekako ukrasili tu pjesmu i učinili je da bude drugačije od originala, onako u mom stilu. Takođe, želja mi je bila da to bude poznata pjesma sa naših prostora i baš sam se zato i odlučio za Đurđevdan koju sam i objavio baš na Đurđevdan. Izvodim je na svakom svom nastupu i moram reći da je uvijek atmosfera posebna kada se čuju zvuci Đurđevdana”, ispričao je Vijestima Stojanović.

Melodija ove numere nije tehnički zahtjevna, te Stojanoviću koji u nastupima u televizijskim takmičenjima i emisijama često pokazuje i svoje virtuozno umijeće na harmonici nije bila teška za izvesti.

“Tačno je da melodija numere Đurđevdan nije toliko puno tehnički zahtjevna, međutim ono što nije lako je činjenica da je treba iznijeti emocionalno na pravi način. Naravno, trudio sam se da bude baš na moj način, zato sam i ubacio neke svoje djelove kako na početku, tako i po sredini da taj ‘Đurđevdan’ zazvuči baš onako kako treba - drugacije. Ne smatram da sve kompozicije moraju biti virtuozne. Tokom svoje karijere svirao sam dosta virtuoznih kompozicija, takođe i lirskih, i svaka kompozicija nosi svoju težinu, čak i ona koja zvuči i izgleda lakše takođe nosi svoju težinu, i treba je iznijeti na pravi način. Publika uvijek želi da čuje i vidi nesto novo (drugačije)”, objašnjava umjetnik, a upravo je publika ta koja je ovu verziju lijepo prihvatila.

“Reakcije na ‘Đurđevdan’ u mom izvođenju su odlične i moram priznati da sam mnogo srećan zbog toga. Za jako kratak period moja obrada je dostigla mnogo pregleda na društvenim mrežama. Zaista puno pozitivnih komentara sam dobio od publike, od mojih kolega, takođe i mnogih drugih poznatih ličnosti, umjetnika. Mnogo im se dopala pjesma, spot, kostim, plesačice”, pohvalio se Stojanović.

Uz zanimljiv spot za koji je bio zadužen crnogorski umjetnik Miodrag Marković, koji prati ovaj instrumental u izvođenju Stojanovića, muzičar je pokazao da se harmonika kao instrument odlično uklapa i u druge žanrove. Ovoga puta zvuk instrumenta na kojem svira sagovornik Vijesti odlično je ukombinovan sa elektro zvukom.

“Harmonika-elektro zvuk, to sam jednostavno ja. Pronašao sam sebe u tim aranžmanima i zaista uživam u tome. Tu je moj kolega iz benda - producent Ahmet Krnić koji mi radi sjajne matrice sa tim promjenama ritma, raznim zvukovima tako da moja harmonika i zazvuči onako kako želim. Mnogo volim narodnu muziku, takođe i klasičnu muziku, te 2016/17. godine na takmičenju ‘Ja imam talenat’ sam prikazao da ta harmonika može svirati svaki žanr. Tada su se mnogima ‘razbile’ te predrasude da harmonika nije samo narodnjački instrument, već jeste instrument koji može da svira sve žanrove”, tvrdi Stojanović.

Prije nekoliko godina Stojanović je u vidu spota i studijske verzije ponudio publici i planetarno popularni hit “Bela ćao”, koji je takođe naišao na pozitivne komentare, a o tome kako bira kompozicije koje će obraditi kaže:

“Kad biram pjesme gledam da to budu poznati hitovi koji mi se sviđaju, i onda uklapam sa svojim nekim početkom, pa onda i ritmom. Dosta puta su mi se neki poznati hitovi svidjeli i nisam ih svirao jer mi se u tom trenutku nisu uklopili u taj moj miks koji sam osmislio. Dosta često moji prijatelji, kolege, moj otac mi puste tako neke pjesme ili pošalju i kažu ‘ovo bi trebalo da probaš’, tako da i njihova pomoć mi je dosta puta značila kada je u pitanju odabir pjesama. Pjesme koje mi se ne sviđaju ni ne pokušavam da ih sviram, uvijek tražim nešto gdje se posebno osjećam i gdje mogu da prikažem svoju emociju na najbolji naćin. Sve što mi se svidi kad čujem, odmah uzmem instrument da probam da vidim kako to stvarno zvuči u mom izvođenju”.

Šćepan Stojanović
Šćepan Stojanovićfoto: Miodrag Marković

Danas se muzika više gleda nego sluša, pa su spotovi neophodni kako bi se izvođač približio publici. Tako se i za ovaj Stojanović maksimalno potrudio te se vodilo računa o svakom detalju.

“Za mene je prvo najbitnija muzika - da to zazvuči najbolje što može i da se osjeti ta posebna emocija i prenese na slušaoca. Takođe bitna je i video produkcija, ali bez dobre muzike ni taj spot ne može doći do izražaja. Tako da sve to prati jedno drugo. Zato sam dao i ja doprinos kada je spot u pitanju, a najviše zasluge za spot i video produkciju nosi veliki profesionalac Mika Marković koji je sve osmislio, organizovao, snimio. Anja Radulović je odradila kostim, koji sam tražio da bude nesvakidašnji što sam i dobio na kraju. Tu je i plesna grupa ‘Royal’ iz Nikšića na čelu sa Nikolinom Giljen Adzić, fenomenalne 22 plesačice koje su mnogo doprinijele ovom spotu. Aranžman i miks je radio fenomenalni muzički producent Ahmet Krnić, koji je po ko zna koji put dokazao i pokazao svoje umijeće kada je u pitanju matrica. Snimanje i master studio Dreševic, šminka Marija Ivanović, scenografija Igor Klikovac, rasvjeta i kran Marko Vuković i Luka Cvijović”, Stojanović nabraja ekipu koja je radila na ovom projektu.

Brojni izvođači koji su obrađivali popularne hitove uspjeli su da steknu svjetsku slavu. Kada je region u pitanju tu je najveći uspjeh postigao duo 2Cellos. Šćepan ne krije da i sam ima ambicije koje nijesu vezane samo za prostore ex-Yu.

“Naravno da imam takve ambicije da se moja muzika čuje i u svijetu. Svi mi živimo i sanjamo velike scene. To su poznati hitovi i ljudi vole da čuju te hitove na različitim instrumentima, u različitim aranžmanima, sjajnim spotovima. Mi smo tu da se potrudimo da to izgleda drugačije što je više moguće. Prijalo mi je kada me je prije nekoliko godina jedan hrvatski dnevni list uporedio sa svjetskim priznatim i poznatim 2Cellosima, kažu “mi imamo 2Cellos, a Crna Gora Šćepana Stojanovića”. Pratili su moje nastupe, i vidjeli su da i ja gradim neki svoj pravac sa poznatim hitovima”, sa ponosom zaključuje Stojanović.

Bonus video: