Bojana Petrović Labia: Nikad nisam prestala da pišem

Nakon višegodišnje pauze u svijetu muzike, Labia za “Vijesti” priča o novim pjesmama

2462 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Još na prvom albumu “Sviranje kupcu” 2007. danas najpopularniji crnogorski hip hop sastav Who See omogućio je da se čuje i ženski glas u domaćem repu. Njihova prijateljica i dugogodišnja saradnica Labia tradicionalno će gostovati i na svakom sljedećem izdanju, sama krčeći put za buduće reperke i pokazujući da hip hop ne mora da bude samo “muška igra”.

Bojana Petrović, koja stoji iza ovog pseudonima, nije do sada objavila pregršt pjesama, ali je svaka za nju bila korak od pet milja. Još prije 10 godina za “Vijesti” je ispričala kako joj nedostaje više koleginica kako bi podijelile teret osnaživanja ženskog glasa na rep sceni. “Možda bih onda i ja imala više inspiracije i želje za dokazivanjem”, kazala je tada. Izgleda da je to vrijeme došlo.

Nakon višegodišnje pauze publika je konačno bila u prilici da opet čuje Labiju i to na pjesmi koja je bila ostvarenje njene želje, “girl power” himni “ANEMOI” na kojoj je prije tri mjeseca Vibin wit DJ Mono okupio sve crnogorske reperke. Uslijedio je “Metak” - saradnja sa nikšićkim producentom Markom Janjuševićem Janjom, publici poznatom iz grupe Manitou, pa onda i singl “Kontrabanda” i Labia se izgleda vratila u punom sjaju, inspirisana i željna da ovaj put održi kreativnu konstantu.

“Završavala sam specijalizaciju iz oralne hirurgije i ujedno razrađivala posao u stomatologiji, za što je potrebno dosta koncentracije, energije i vremena. E sad, samo pisanje nikad nije stalo, ali za realizaciju prosto nisam pronalazila vremena, a da to dobije neku formu koju zaslužuje”, objašnjava reperka u razgovoru za “Vijesti” zašto dugo nismo čuli ništa novo od nje.

Danas više nije usamljeni ženski glas na domaćoj rep sceni i kaže da joj to dosta znači. Tu su njene koleginice sa kojima je iznjedrila projekat “ANEMOI”, one koje publika već zna kao što su Maria B i Apro, kao i nove nade Jutro i Kurgashian.

“Osjećaj je relaksirajući. Generalno je tužno kad je čovjek ‘usamljen’ u bilo kojoj sferi života. Nema motivacije. Tako da mi je mnogo drago što se taj projekat desio i što se javlja ljubav i kuraž za stvaranjem prema ovoj vrsti muzike”, ističe Labia.

Motivacija je sada jača nego ikad. Energični “Metak” donio je britku kritiku društva, uz frešku zvučnu mješavinu dabstepa i grajma. I Labia i Janjo su istakli da je to tek početak njihove saradnje.

“Janja znam dugo i cijenim njegov rad. To je upravo taj koncept mog ‘izlaganja’ koji bih okarakterisala ovako - saradnja sa milim ljudima i perspektiva ‘sa strane’, a u srži MC-ing. Sa Janjom ćete me sigurno još slušati”, obećava ona.

Prije desetak dana izašao je i singl “Kontrabanda” na kojem je Labia sarađivala sa kotorskim DJ-em Mitikom, još jedna pjesma na kojoj prodorni vokal reperke servira rime preko plesnog ritma i basa koji tjera na mrdanje.

“DJ Mitiko se inače bavi disko muzikom, međutim pošto je i muzički i tehnički dobro potkovan, a veže nas i neko dugogodišnje prijateljstvo, došli smo na ideju da to iskoristimo za ovaj projekat. To je upravo ovaj koncept koji sam pominjala”, ističe Labia.

Reperka ne namjerava tu da se zaustavi. Najavila je da se u narednom periodu mogu očekivati saradnje sa Marijom B i MC Apro, ali i neka iznenađenja. Inspiracije neće nedostajati, jer društveni problemi ostaju isti već decenijama. “Vlada ova, ona, svaka ista, ne mrdamo se od pištolja i krsta”, repuje Labia na pjesmi “Metak”.

“Ta se tema ponavlja, nažalost, kao jedan začarani krug već godinama. Kao društvo izgleda da se još nismo razvili dovoljno da to prevaziđemo, tako da za sada mislim da ćemo imati materijala i iz štampe i iz života da se i dalje repuje o tome”, zaključuje ona.

Janjo: Rad na ostatku albuma je skoro gotov

I Marko Janjušević Janjo se zahuktao ove godine. Singlom “Komšo je puka” u februaru najavio je album, uslijedila je saradnja sa Labijom, a “Vijestima” je otkrio da je u isto vrijeme masterizovan i sljedeći singl za koji čeka da se završi spot koji bi trebalo da bude pred publikom uskoro.

“Rad na ostatku albuma je skoro gotov, čekam još versove od gostiju, pa vjerujem da će do jeseni sve biti zaokruženo i spremno za objavljivanje. Sigurno će biti još jedan ili dva singla prije nego objavim cijeli projekat”, najavio je on i dodao da radi na jednom dabstep EP-u, kao i na zajedničkom projektu sa podgoričkim reperom Ronaldom Maximumom.

Sa grupom Manitou, ali i kao producent pod pseudonimom Pas Manit, Janjušević je bio dio scene u Nikšiću koja je u jednom periodu bila među najvitalnijim u Crnoj Gori. Međutim, u posljednje vrijeme kao da je stvaranje muzike zamrlo u gradu pod Trebjesom. Za pomenutu vitalnost scene Janjo kaže da je najzaslužnija bila publika, koje je sad manje sa smjenom generacija i činjenicom da su se mnogi odselili iz Nikšića.

“Čini mi se da Nikšićani čine makar pola publike na skoro svakom događaju u Podgorici sad. Tvrda muzika, ne samo gitarska, već i elektronska i hip hop, sve manje ima vjerne slušaoce, pa se vlasnici lokala i organizatori događaja uglavnom okreću ‘tezga’ bendovima i DJ-evi. Malo je producenata elektronske muzike, a veliki je broj DJ-eva koji puštaju par sličnih žanrova za koje provjereno znaju da će proći kod publike, tako da je i tu vrlo mala raznolikost u stilovima, iako je elektronska muzika okean raznovrsnih žanrova. Ne vidim da će se skoro nešto promjeniti kako bi se desio neki novi muzički talas u gradu, a i ostao je vrlo mali broj aktivnih bendova i muzičara”, ocijenio je muzičar.

Bonus video: