U Tivtu održan premijerni koncert "Made In New York Jazz Festivala 2024", dah džeza u subotu i u Podgorici

Zadovoljstvo publike definitivno nas je uvjerilo da radimo pravu stvar. Upoznao sam večeras ljude koji su na festival došli iz Kanade, Belgije, Norveške, Turske, Velike Britanije, ljude iz regiona, iz Novog Sada, Beograda, Splita i Zagreba, Sarajeva", rekao je direktor festivala Vladimir Maraš

3819 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja Festivala u Tivtu, Foto: Made In New York Jazz Festival 2024
Sa otvaranja Festivala u Tivtu, Foto: Made In New York Jazz Festival 2024

U Porto Montenegru u Tivtu sinoć je održan premijerni koncert devetog po redu "Made In New York Jazz Festivala 2024", saopštili su organizatori.

Koncert je održan na "Synchro" sceni.

Made In New York Jazz Festival 2024
foto: Made In New York Jazz Festival 2024

Nakon koncerta, osnivač kompanije Rabbit Records i direktor festivala Vladimir Maraš istakao je zadovoljstvo učinjenim.

"Nathan East, Frank Gambale, Jeff 'Tain' Watts, Kennedy, Ekep, Lana, Šule, Filip, Milan, Michal, Luis, Branko. Bilo je ovo nevjerovatno iskustvo. Zadovoljstvo publike definitivno nas je uvjerilo da radimo pravu stvar. Upoznao sam večeras ljude koji su na festival došli iz Kanade, Belgije, Norveške, Turske, Velike Britanije, ljude iz regiona, iz Novog Sada, Beograda, Splita i Zagreba, Sarajeva. Svi oni došli su u Crnu Goru da bi uživali u jedinstvenom kulturnom događaju koji nas, na pragu jubilarne desetogodišnjice ovog projekta u Crnoj Gori, drži rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Evrope i svijeta. Za nas kao organizatore, nema boljeg osjećaja", istakao je Maraš.

U saopštenju organizatora se navodi da je ovogodišnje izdanje festivala otvoreno "street jam session" programima u Nikšiću prošle srijede, da nastavilo se u četvrtak u Porto Montenegru, a večeras (subota 22. jun) oko 20 časova na Trgu nezavisnosti u Podgorici će slučajni ili namjerni prolaznici imati priliku da osjete dah džeza u svom gradu.

"Sve ovo je uvertira za sinoćni spektakl, ali i najava još jednog ekskluzivnog programa koji se održava večeras u džez klubu Sejdefa u Podgorici – predivna Lana Janjanin sa svojim kvartetom imaće svoj premijerni nastup u Crnoj Gori, sa početkom u 22 časa. Na samom kraju, sjutra veče, u nedjelju 23. juna u 21 čas, u atrijumu The Capital Plaza u Glavnom gradu, održaćemo završno koncertno veče festivala. Odmah nakon toga, već od utorka, nastavljamo zahtjevnu organizaciju desetog izdanja Made in New York Jazz Festivala 2025 koji najavljujemo za kraj juna sljedeće godine. Biće dosta iznenađenja, kako sa imenima koji će uveličati jubilej, tako i sa lokacijama", piše u saopštenju.

Organizatori navode da važan segment festivalskih aktivnosti, kojih je ukupno osam u pet planiranih festivalskih dana, svakako čini "Master class workshop" koji će se održati sjutra, u nedjelju, u džez klubu Sejdefa, tačno u podne.

Poručuju da su dobrodošli svi zainteresovani umjetnici, ljubitelji džeza i vrhunske muzike, te da je ulaz besplatan.

Maraš je rekao i da za svaki festivalski program vlada ogromno interesovanje.

On je poručio i da je više od 50 odsto posjetilaca festivalskih programa bilo iz inostranstva, sa raznih destinacija, od Kanade, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije do Ukrajine, Rusije, Kine, Belgije, Norveške, Turske, kao i regiona.

"Kompanija Adriatic Marinas ili Porto Montenegro, strateški je partner festivalu a od 2022. godine Festival je i zvanično prepoznat kao festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, odlukom resornog Ministarstva kulture i medija. Dakle, džez muzika u Crnoj Gori polako ali sigurno dobija svoje sistemsko mjesto. Uz njih i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada je potpisnik odluke o prepoznatljivosti 'Made in New York Jazz Festivala' kao festivala od nacionalnog značaja. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Ambasada SAD u Crnoj Gori, Hipotekarna banka, Opština Tivat, kompanija The Capital Plaza i naši novi prijatelji – Mtel, Sotheby’s Realty, takođe su ponosni partneri festivala, a svjetski brend Jack Daniels oficijelno je piće festivala. Ne manju zahvalnost Festival duguje hotelima Regent i Cue, organizaciji za zaštitu autorskih prava PAM CG, Elektroprivredi Crne Gore, nevladinoj organizaciji Akcija za umjetnost, Aerodromima Crne Gore i džez klubu Sejdefa u Podgorici", kazao je Maraš.

On je poručio su da se na festivalskim binama nalazila muzička oprema vrhunskog kvaliteta koju nam je obezbijedila kompanija Euro-unit / Yamaha.

"Bezbjedno i udobno vozili smo se Crnom Gorom u vozilima Renault i Nissan, koje nam od prve festivalske godine pa do danas obezbjeđuje kompanija Alliance iz Podgorice. Za nikada bolju promociju festivala prethodnih mjeseci zahvalnost dugujemo svim medijima u zemlji i inostranstvu, a posebnu zahvalnost šaljemo našim medijskim partnerima – televiziji Vijesti, Anteni M, Gradskom portalu, radiju i televiziji, Pobjedi, dnevnoj novini Dan, televizijama E, Nova M i Prva tv, Radio i televiziji Crne Gore. Na kraju, koristim priliku da vas obavijestim da je od prošle u Crnoj Gori aktivan prvi crnogorski i regionalni jazz portal Jazz Montenegro, na adresi jazzmne.com u okviru kojeg funkcioniše i prva specijalizovana, za sada online jazz radio stanica Jazz FM Montenegro, koja će, nadamo se ubrzo, pronaći svoju frekvenciju i u FM spektru medija u Crnoj Gori", zaključio je Maraš.

Organizatori navode da ulaznica ima još vrlo malo, a oni koji još nisu obezbijedili ulaznicu za večerašnji koncert Lane Janjanin u Sejdefi, kao i za završni koncert ovogodišnjeg izdanja "Made in New York Jazz Festivala", mogu to uraditi posjetom veb sajtu www.jazzmne.com/shop.

Bonus video: