Najmasovnije izdanje Exita do sada

Obaranju rekorda doprinijelo je i uključivanje “nultog dana” u konačan zbir, kada je uspješan koncert imao bend The Killers
3 komentar(a)
EXIT 2017, Foto: Exit
EXIT 2017, Foto: Exit
Ažurirano: 11.07.2017. 05:57h

Ovogodišnji Exit, okončan u ponedjeljak ujutro žurkom Hardwella na glavnoj bini, nastupom Nine Kravic na Dance areni i koncertom "Orthodox Celtsa" na Fusionu, sa 215 hiljada posjetilaca, bio je najmasovniji do sada, saopštili su organizatori.

Obaranju rekorda doprinijelo je i uključivanje “nultog dana” u konačan zbir, a pošto je koncert grupe The Killers te večeri bio veoma uspješan, praksa dovođenja svjetskih zvijezda na Petrovaradinsku tvrđavu uoči početka redovnog festivalskog izdanja će se, najavljeno je, biže uobičajena u narednim godinama.

Iako je žurka na Petrovaradinskoj tvrđavi nastavljena i nakon toga, vatromet je oko četiri časa iza ponoći označio kraj 17. izdanja festivala, ali i kraj Hardwellovog nastupa pred petocifrenim brojem posjetilaca. Jedan od najpopularnijih svjetskih DJ-eva, baš kao i njegov kolega Dejvid Geta prošle godine, pobrinuo se da glavna bina ostane puna do kraja programa na njoj, a, osim svojim komercijalnim zvukom, publiku je posebno oduševilo kada je mahao srpskom zastavom.

Uvertiru za veliko finale odradio je Rag ’n’ Bone Man, koji je izvođenjem planetarnih hitova od "No Mother", preko "Skin", "Lay My Body Down" i "Guilty", do najpopularnijeg "Human", dokazao da ima armiju obožavatelja.

On je na Exit došao dan ranije i prethodne noći priredio iznenađenje pojavivši se na nastupu njegovih prijatelja iz grupe Foreign Beggars.

Prethodno je Rošin Marfi imala jedan od svojih čuvenih muzičko-modnih performansa, u okviru kojeg se prisjetila svog prvog nastupa na Exitu 2003. godine, sa nekadašnjim bendom Moloko.

"Drago mi je što sam ponovo ovdje. Dosta toga se promijenilo od mog posljednjeg gostovanja. Napravila sam mnogo nove muzike i rodila dvoje djece. A osjećam se sjajno", kazala je pjevačica koja je izvela svoje solo numere i dva najveća hita bivšeg sastava.

Rodhad je otkazao najavljeni nastup u udarnom terminu na Dance areni, jer u je njegov otac imao saobraćajnu nesreću, a na osnovu broja i raspoloženja posjetilaca činilo se da su ga je dostojno zamijenio b2b set Antigone & Francois X.

Za furiozan finiš provoda na ovom mjestu pobrinule su se dvije superpopularne DJ-ejke Nikol Modaber i Nina Kravic.

Fusion bina je između ostalih ugostila "Škrtice", Masima Savića i "Orthodox Celts", bend koji je svirao po dnevnom svjetlu, dok je zvijezda Explosive bine bio njemački trash metal sastav Destruction. Nakon udarnih dana vikenda, u nedjelju je izgledalo da na Petrovaradinskoj tvrđavi ima nešto manje posjetilaca, taman toliko da gužva ne bude iritantna.

Galager: „Publika je bila biblijska”

Među izvođačima koji su svoje oduševljenje festivalom iskazali na društvenim mrežama, najviše medijske pažnje dobio je komentar slavnog Lijama Galagera.

“Exit u Novom Sadu mora biti jedan od najboljih festivala na ovoj planeti! Publika je bila biblijska!”, poručio je on nakon nastupa.

“Hvala Exite, ovo je bilo veoma seksi”, tvitovao je Black Sun Empire uz sliku mase na glavnoj bini, “Exite, ti si taj! Hvala ti”, objavila je tinejdžerska senzacija Years & Years.

Organizatori Exita koji godonama unazad pripremaju globalnu humanitarnu akciju aukcijske prodaje stvari njihovih slavnih gostiju, saopštili su da su se i prethodne nedjelje pozivu da podrže ovaj poduhvat odazvale mnogobrojne zvijezde. Tako je bubnjar benda The Killers donirao svoje palice, Pol Kalkbrener, Džejk Bag, Rag’n’Bone Man i Lijam Galager potpisali su Exit dreseve, Rošin Marfi ostavila poruku na crvenoj traci koja simboliše ljubav.

„Lani se pročulo da smo mnogo zaradili, pa su sad svi došli”

Sastavni dio masovnih događaja je siva ekonomija poput prodavaca svega i svačega, skupljača otpada i trgovaca kartama. Priliku da zaradi dodatni prihod i ove godine iskoristio je veliki broj “tapkaroša”, a na koji način njihov posao funkcioniše “Vijestima” je u nezvaničnom razgovoru objasnio jedan od njih.

Kazao je da je zbog Exita došao iz Beograda gdje živi i ima redovan posao, dok se preprodajom karata bavi kako bi dodatno zaradio.

“Prošle godine smo mnogo više zaradili i to se pročulo, pa nema ko sada nije došao u Novi Sad. To loše utiče na posao”, pričao je on druge večeri festivala, kada je za kartu za cio festival nudio četri hiljade dinara (oko 33 eura), a za narukvicu tri i po (oko 29 eura), jer se “teže prodaje”.

“Juče sam imao previše ulaznica, koje sam preko veza i poznanika sakupljao od početka godine, pa sam četvorodnevnu otkupljivao za tri hiljade. Danas dajem više, iako je prvi dan prošao”, objašnjava odnos ponude i tražnje u ovom poslu.

Dodaje da ulaznica za Sea Dance ima “koliko hoćeš” i da ih njegove kolege otkupljuju za hiljadu-hiljadu i po dinara (između osam i 15.5 eura). Kaže da je i sam razmišljao da svrati u Budvu, ali će to ipak preskočiti ove godine.

“To je dobra prilika da se ode na more i pokriju troškovi boravka”, navodi on.

Na pitanje da li njegov hobi garantuje zaradu, odgovara odrično, dodajući da se dosta često desi da bude u minusu. Zatim priča i da izvještavanje medija često nema veze sa realnošću.

“Jednom sam kupio gomilu karata za koncert popularnog narodnog pjevača, a kada sam pokušao da ih prodam, vidio sam da je sala gotovo prazna. Kad sam došao kući, preko TV-a sam saznao da je taj izvođač tamo napravio ludnicu”, ispričao je on kroz smijeh.

Bonus video: