Džejms Hant iz benda Rufus: Promjene su dobre, sprečavaju uljuljkavanje

Sam koncept promjene nas pokreće. Nova dešavanja nas vuku naprijed
156 pregleda 0 komentar(a)
Rufus, Foto: Privatna arhiva
Rufus, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.07.2017. 17:19h

“Ovdje je odlično, baš nam se sviđa. Stigli smo na festival dan ranije, pa smo obišli tvrđavu, lokacija je zadivljujuća, prelijepo je. Ispratili smo nastupe Black Coffeeja, Dixona i Solomona takođe, koncert benda Years & Years i sve to je bilo veoma uzbudljivo”, kazao je Vijestima uoči nastupana Exitu Džejms Hant, član mladog, ali već popularnog australijskog sastava “Rufus”, koji takođe čine Tajron Lindkvist i Džon Džordž.

Nakon dva u njihovoj domovini nagrađivana albuma “Atlas” i “Bloom” Indie dance grupa je dobila priliku da karijeru nastavi u Americi i nastupa širom svijeta.

  • Trenutno ste na evropskoj turneji, šta sve obilazite?

Ovdje smo već dvije nedjelje, nastupili smo na danskom Roskildu, zatim na festivalu u Dablinu, pa smo otišli u Italiju čisto da je malo istražimo, što me je oduševilo. Najbolje kod evropske turneje je to što je upoznajemo i imamo priliku da obiđemo prelijepa mjesta. Slijede nam putovanja u Švajcarsku, Englesku, Španiju...

  • Trojica vas je u bendu, pa ko radi šta?

Pomalo je neobično to što svi radimo sve, produciramo i doprinosimo svakom segmentu procesa. I to je fenomenalno. Naravno, svako ima jače i slabije strane, a smo jednako uključeni. Zajedno smo već sedam godina i osjećamo harmoniju među nama, često nema potrebe ni izgovorimo stvari naglas, jer smo se već složili. Ukratko, odlično funkcionišemo.

  • Pretpostavljam da je dokaz tome uspjeh vaša dva albuma.

Jeste, i to nas čini veoma srećnim. Trenutno radimo na trećem, što ide sasvim lagano, sazreli smo zajedno i znamo šta treba, a šta ne treba raditi da bi se dobio najbolji rezultat.

  • Kakve će promjene donijeti to izdanje?

Pokušavamo da prigrlimo jednostavnost i koncept kosmosa, da ne pretjeramo i uguramo previše. U posljednje vrijeme počeo sam da cijenim minimalističke strukture, znate svemir je statičan i u njemu nema mnogo stvari. Mislim da je to veoma teško postići, ali se trudimo do krajnjih granica.

  • Da biste snimili aktuelni album “Bloom” iz Australije ste otišli u Berlin. Zašto?

Prije nekoliko godina bili smo u njemačkoj prijestonici radi nastupa i toliko nam se svidjela da smo njom postali opsjednuti. Bili smo oduševljeni muzikom na koju smo naišli i ukusom publike. Željeli smo da se vratimo i sve to upijemo poput sunđera. U Berlinu smo vidjeli mnogo DJ-eva i živih nastupa elektronskih izvođača, mislim da je kompletna atmosfera tamo odlična. Zato smo uzeli taj grad kao polaznu tačku.

  • A novi album gdje snimate?

Sad živimo u Los Anđelesu i mislim da je i to lijepa promjena. Generalno, smatram da je svaka vrsta promjene dobra, jer sprečava da se uljuljkate u udobnost. Kada uđete u zonu komfora, u stvaranju muzike idete na sigurno, a to vas sprečava da testirate svoje granice, već radite ono što ste već radili i dobro naučili. Seljenje na drugo mjesto je lak način da se i mentalno prebacite u novi prostor i budete otvoreni za nove ideje.

  • Da li to znači da nalazite inspiraciju u promjenama?

Da. I sam koncept promjene je ono što nas pokreće. Nova dešavanja nas uvijek vuku naprijed, mislim da i tureje djeluju na sličan način.

  • Šta je najveća promjena u vašem životu do sada, u poređenju sa periodom kada niste bili svjetski popularan bend?

Pa, zapravo je čitav način života drugačiji, onakav kakav smo očekivali da imamo. Nema rutine, sva ta putovanja, različite vremenske zone, kao si u moru i plima te nosi.

Bonus video: