Dragoljub Đuričić: Exit nastao od mog koncerta, građani mislili da sam hodao 80 kilometara

Zadovoljan što je njegovo čedo Exit izraslo u "jedan od najvećih festivala Evrope", Đuričić smatra da nastup na takvom događaju ima značaja i za njegovu decenijsku karijeru
207 pregleda 0 komentar(a)
Dragoljub Đuričić, Foto: Privatna arhiva
Dragoljub Đuričić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.07.2017. 11:40h

Slavni bubnjar Dragoljub Đuričić, koji je, kaže, Exit otvorio već tri puta, a na njemu nastupio pet ili šest, "Vijestima" je otkrio da je njegov koncert bio preteča ovog festivala.

"“Ima tu jedna stvar koja je veoma zanimljiva, a nisam se nikad time mnogo bavio. Međutim, ove godine me je Dušan Kovačević (osnivač i direktor festivala) podsjetio da je Exit nastao od mog koncerta", počeo je priču o saradnji sa novosadskim aktivistima iz 96. i 97. godine.

"Jednom su pješke došli iz Novog Sada da podrže svoje studente na protestima u Beogradu. Sačekao sam ih na Brankovom mostu i doveo ih do Terazija. Građani koji su ih dočekali, mislili su da sam i ja, pošto sam bio na čelu kolone, taj koji je hodao 80 kilometara. Tako sam dobio priznanje za nešto što nisam zaslužio", uz smijeh se prisjetio Đuričić i nastavio.

"Kasnije sam sa tim ljudima napravio koncert u novosadskoj Ledenoj dvorani, Tadašnja zajednička država Srbije i Crne Gore bila je pod kulturnim sankcijama i mi smo svirali sedam-osam minuta iza zida od stiropora, tako da je publika poludjela zašto nas ne vidi. Zatim je zid razbijen, a mi smo izašli iz te “zazidane” zemlje. To je bilo godinu dana prije nultog Exita, u organizaciji je bila ista ekipa, i, na kraju, ta poruka razbijanja zida, izlaza iz kultnih sankcija dovela je do ideje o Exitu", objasnio je Đurićić.

"Bila je to grupa studenata koja se borila za slobodu, malo drugačija od Otpora. U Beogradu sam sarađivao sa Otporom u Novom Sadu sa njima i bio sam veoma aktivan tih godina", naveo je on.

Zadovoljan što je njegovo čedo Exit izraslo u "jedan od najvećih festivala Evrope", Đuričić smatra da nastup na takvom događaju ima značaja i za njegovu decenijsku karijeru.

A o utiscima s ovog posljednjeg, on je rekao: “Pravo da vam kažem, poslije dugo vremena, bilo je vrlo uzbudljivo. Iza bine sam proveo malo vremena sa Nikom Vujićićem, Indijancem iz pokreta Standing Rock i ljudima iz organizacije, a sam taj trenutak pograma u kojem se spojilo sve vezano za ljubav - proslava 60 godina hipi pokreta, 20 godina aktivizma i 17 godina Exita - me je uzbudio. Imam ja godina, nisam više klinac, pa onda vam onda to vrati mladalačku energiju koja briše sve pred sobom. Dakle, ovaj Exit sa svim porukama ljubavi i mira za čitav svijet učinio me je ponosnim što sam bio dio tog programa”.

On, ipak, ne misli da je jednočasovna ceremonija otvaranja naročito bitna za novosadski festival.

"Publiku baš briga, danas živi zdravija i normalnija generacija, ne možete vi njih mnogo zamajavati i davati značaja otvaranju. Tek kasnije publika je nagrnula, mislim da je bar još 30 hiljada ljudi došlo nakon otvaranja Exita. Te ceremonije, koje su nama posljedica komunističkog vremena, su izanđale i vole ih jedino političari, da sebe malo podignu", prokomentarisao je muzičar.

Sa njim je preksinoć uz svečani vatromet bubnjalo desetak muzičara među njima i 13-godišnji Đurađ Đuričić, koji od svoje pete godine raste u bendu starijeg prezimenjaka.

"Njegov djed i ja smo bogami daleko, osmo-deveto koljeno, iako mnogi misle da je moj sin zato što je bubnjar. To je čudo od djeteta, ne znam da li na toliko koljena može da se prenese talenat, ali je on trenutno jedan od najmlađih i najboljih bubnjara Evrope", pohvalio je daljeg rođaka.

Očekivao da će Noel Galager biti uspješniji od brata Lijama

Đuričić navodi da nije redovan na Exitu, ali da uvijek bude poneka zvijezda koja ga interesuje, te da je preksinoć odgledao i odslušao Lijama Galagera.

"Bilo je veoma dobro, posebno što sam očekivao da će njegov brat (Noel) napraviti bolju karijeru. Međutim, ovaj je postao ozbiljan igrač. Muziku i ljude i dalje dijelim na dobre i na loše, i bilo je dobro, iako nisam njegov obožavatelj. Ako Engleska iznjedri nekoga ko ode na svjetsku scenu, to je uvijek dobro", kazao je on i na kraju, opisao svoj ljetnji raspored:

"Ove godine sam nešto po festivalima. Učestvovao sam na Arsenalu i to vrlo žestoko, pored bine, svjesno i namjerno. Nijesam htio da sviram na bini već sam to radio u publici. Sada idem na planinu 15 dana da djeci predajem bubnjeve, zatim imam nekoliko koncerata u Hrvatskoj, pa nešto u Amsterdamu".

Bonus video: