Hercegnovski Festival Dani muzike: Okupljanje i upoznavanje umjetnika iz cijelog svijeta

“Preplitanje raznovrsnih kamernih muzičkih tvorevina preuzetih iz bogatih minulih stilskih epoha sa savremenim muzičkim ostvarenjima, godinama predstavlja osnovnu ideju vodilju organizaciono-umjetničkog tima Festivala, kada je riječ o odabiru programa"
97 pregleda 0 komentar(a)
dani muzike Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
dani muzike Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.07.2017. 12:51h

Herceg Novi će biti domaćin 34 festivala Dani muzike koji će se u Herceg Novom održati od 10 do 20 jula.

“Godine koje su za nama obilježili su različiti sadržaji i događaji, sa uvijek istim ciljem susretanja, okupljanja i upoznavanja umjetnika iz cijelog svijeta. Tako danas možemo sa ponosom reći da je Herceg Novi postao grad kome su se umjetnici iznova vraćali u nadi da će dopuniti i oživjeti pređašnja iskustva, razmijeniti utiske sa svojim kolegama i spoznati savremene poglede muzičkog izražavanja i interpretacije ... Ni dalje ne odustajemo od naše kreativne vizije, te ćemo ovog jula sa velikom radošću ugostiti kako neke od ranijih izvođača, tako i nove i istaknute umjetnike iz čitavog svijeta”, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare umjetnički direktor Festivala pijanista Boris Kraljević.

Kraljević je najavio sedam koncerata koje će za publiku iz Herceg Novog prirediti umjetnici sa četiri kontinenta.

“Preplitanje raznovrsnih kamernih muzičkih tvorevina preuzetih iz bogatih minulih stilskih epoha sa savremenim muzičkim ostvarenjima, godinama predstavlja osnovnu ideju vodilju organizaciono-umjetničkog tima Festivala, kada je riječ o odabiru programa. Tako smo se i ove godine potrudili da pružimo raznovrstan i bogat muzički sadržaj, koji će, nadamo se, biti upamćen po visokim umjetničkim dometima, čime bi najljepši grad Boke Kotorske opet poslao jedinstvenu umjetničku poruku”, kazao je Kraljević

Predsjednica Savjeta festivala Milena Lučić je istakla da su se neki umjetnici ove godine odrekli honorara, ili će svirati za umanjenu naknadu, kako bi pomogli kupovinu novog koncertnog klavira za Dvoranu PARK. “Vjerujemo da ćemo na taj način doprinijeti razvoju muzičkog života našeg grada, koji je uvijek privlačio umjetnike od Andrića, Džumhura, Lalića i drugih i koji su u njemu ostavili neizbrisiv trag”, kazala je Lučić.

„U vremenu šunda i površnih vrijednosti kojima smo svi svjedoci i koje su lako dostupne, naš zadatak je da ponudimo prave vrijednosti i da napravimo otklon od površnosti. Opština Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu će u skladu sa finansijkim mogućnostima, u zakonskim okvirima, a uz preporuke Savjeta za kulturu, podržati sve one manifestacije koje njeguju kvalitet i suštinske vrijednosti, a „Dani muzike“ to rade, poručila je v.d.načelnica sekretarijata za kulturu Ana Zambelić Pištalo .

Svi koncerti biće održani u Dvorani Park sa početkom u 21 i 30.

Pokrovitelji festivala su Ministartavo kulture Crne Gore i Opština Herceg Novi, a realizuje se uz pomoć Turističke organizacije Herceg Novi, JUK „Herceg fest“ i Hungest hotel „Sun resort“.

Bonus video: