Samostalni referenti: Mi smo posljednji ska mohikanci

Mi smo više klupski bend, volimo kad nam je publika tačno ispred bine, kad nema ograde
160 pregleda 1 komentar(a)
Samostalni referenti, Foto: Privatna arhiva
Samostalni referenti, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.06.2017. 18:06h

Na prošlogodišnjim klupskim svirkama u Podgorici i Nikšiću publika je mogla da se uvjeri zašto su Samostalni referenti, beogradski ska sastav, poznati po energičnim nastupima. Jednako ludu atmosferu i dobar koncert očekuju i u avgustu kada će gostovati na Lake festu.

“Imamo već solidan broj publike u Crnoj Gori koja nas iščekuje, tako da mislim da će biti odlična atmosfera. Pošto nastupamo posljednji, vjerujem da će i ostali dio publike biti bar pripit, pa ćemo i njima zvučati kao sjajan bend. Repertoar - samo hitovi”, kroz smijeh je “Vijestima” kazao Predrag Bojović Fefe, frontmen Samostalnih referenata, koji je pričao i o 20 godina rada svog benda, te zašto su u tom period zvanično objavili samo jedan album, angažovanim bendovima i “neprikladnim” tekstovima...

Prošle godine imali ste klupske nastupe u Crnoj Gori, kakve utiske ste ponijeli?

Mi smo više klupski bend, volimo kad nam je publika tačno ispred bine, kad nema ograde između nas i njih... Te dvije svirke u Niksiću i Podgorici su bile baš dobre. Sigurno spadaju u top 10 naših koncerata ikada. Imam utisak da je publika u tim gradovima željna muzike kakvu mi sviramo.

Prošle godine obilježili ste 20 godina rada. Kakav je osjećaj dostići tu cifru i koliko ste zadovoljni postignutim?

Imamo osjećaj da su malo stradali diskusi na kičmi, vode u koljenima ima za bidon ili dva. Stižu nas godine lagano. Zadovoljni smo, jer nam je bend omogućio da kažemo ono što mislimo, da upoznamo divne ljude na koncertima, a sviranje takođe omogućava da na nekoliko dana pobjegnemo od žena i djece (smijeh). Šalu na stranu - zadovoljni smo onim što smo uradili. Možda smo mogli da budemo malo produktivniji, ali smo se trudili da izbacujemo samo one pjesme za koje smo sigurni da potpuno predstavljaju ono što smo mi i da ne radimo ništa samo da bi se dopali nekoj široj publici.

Kako vam izgledaju sa ove vremenske distance vaši počeci i da li ste očekivali tada da ćete trajati toliko?

Kada smo počinjali, nismo ni razmišljali gdje bi to moglo da nas odvede. Bili smo klinci, bili smo bijesni i samo smo željeli da sviramo. Više puta smo ponovili da mi više nismo bend već smo familija. I to je ono zbog čega smo srećni.

Što mislite o statusu ska muzike na ovim prostorima - nema puno bendova koji se bave konkretno tim žanrom, ali ima onih koji taj miješaju sa drugim zvukovima?

Ska muzika u ex Yu je na margini. Postojimo mi i još nekolio bendova koji sve rjeđe sviraju, tako da se može reći da smo mi posljednji ska mohikanci . Postoje bendovi koji imaju u svom opusu po neku ska pjesmu, doduše sa pomalo seljos motivima, ispraznim tekstovima, ali oni ne žele da se definišu, pa se nazivaju nekim kao world musicom. Što je u principu i dobro za ska muziku. O njima ne želimo ni da pričamo.

Obraćamo se ljudima koji žele da čuju. I da razmisle o onome što su čuli. Mi ne želimo da mijenjamo ljude

Poznati ste po angažovanim tekstovima. Da li mislite da pjesme mogu promijeniti nečiji stav ili se obraćate samo istomišljenicima?

Obraćamo se ljudima koji žele da čuju. I da razmisle o onome što su čuli. Mi ne želimo da mijenjamo ljude već želimo da damo izbor ljudima da čuju nešto malo drugačije, pa ako im se to što su čuli dopadne, ako se pronađu u tome, da dalje rade na sebi uz neke naše ideje koje u najboljem slučaju mogu da im budu neke smjernice za dalje. U ovom potpunom haosu gdje su kič i šund jedino što prolazi, jako je bitno biti odgovoran prema klincima i ponuditi im alternativu onome što im mediji svakodnevno guraju....

Sve je više bendova koji imaju etiketu "angažovanih". Da li među njima ima onih koji to koriste samo da bi se bolje prodali i kako ih razlikovati?

Da li bend koji pjeva o nekim socijalnim temama i propagira jednakost, anarhiju ili šta već treba za nastup da uzme recimo 5000 eura? Na to pitanje čitaoci samo sebi moraju da daju odgovor i da procijene ko je iskren, a ko nije. Ono što ja mogu da kažem je da je sve manje zaista angažovanih bendova i da je sve više onih koji su vidjeli da ta neka soc priča, upakovana u lake note može da donese puno nastupa, a samim tim i novca.

Vlast se mijenja, problemi isti

Ljudi su nam otvoreno rekli da ne žele da nas izdaju zbog jako problematičnih tekstova za to vrijeme. Nažalost, većinu tih pjesama i sada sviramo, jer se vlasti mijenjaju, a problematika ostaje ista. Lopovi, korupcija, diktatura. Jako je zanimljivo i to da ove godine nismo svirali ni na jednom festivalu u Srbiji, jer smo, izgleda, na koncertima potkačili one koje nismo smjeli.

Na izdanje se čekalo toliko dugo jer nam je prva ideja bila da uopšte ne izdajemo album, ali nas je publika molila da snimimo nešto da bi mogli da slušaju našu muziku, a onda se desilo i to da su krenula da se rađaju Referentska djeca, pa smo odlučili da bi bilo lijepo i da nešto ostavimo njima.

Bonus video: