ZANIMILJVA KONFERENCIJA

KKN zvijezda Garden festa, Vukčević ukrao šou na presu

"Svi naši umjetnici se boje da pričaju o ovim stvarima, svi se nešto za*ebavaju, svima je sve slatko i lagano, a svi mučimo ogromnu muku."
146 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićko rocks festival, Foto: Zoran Đurić
Nikšićko rocks festival, Foto: Zoran Đurić
21.05.2019. 13:04h

Poznati beogradski rok bend Kanda Kodža i Nebojša biće glavna zvijezda sljedećeg segmenta Nikšićko rock's Garden festa, koji će se nastaviti naredno veče svirkama domaćih grupa Vrpca i Freedom, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj danas u "Klubu boćara" u Podgorici.

Na istom mjestu sjutra će od 21 sat svirati dva pomenuta podgorička benda, a ulaz će biti besplatan. Kako je najavljeno, mladi sastav Freedom odsviraće 40 minuta, a Vrpca koju čine lokalni rok veterani sat i 15 minuta i predstaviti svoje autorske pjesme. 

Kanda Kodža i Nebojša u Crnu Goru dolazi u okviru festivalske regionalne turneje, a prvo će nastupiti 3. jula u "Pivnici" u Herceg Novom, sa početkom od 21.30. Ulaz će biti besplatan. Dva dana kasnije, 5. jula beogradski rokeri gostovaće u podgoričkom "Montenegro pabu". Svirka počinje od 22 sata, ulaznice će biti puštene u prodaju sat vremena ranije, a koštaće pet eura. 

"Između 10. i 13. jula, još nismo utvrdili tačan datum, u podgoričkom Montenegro pabu svoj prvi koncert imaće autorski rok bend iz Podgorice Nervi, a sa njima će svirati i barski metal sastav Traveler. Nervi će u 40 minuta svirke predstaviti 12 svojih pjesama, dok će Traveler, koji je prošle godine objavio prvo, a u julu će i drugo izdanje, svirati oko sat vremena", saopštio je direktor festivala Damir Ibišević.

On je dodao da će u julu i avgustu biti još događaja u okviru Garden festa.

Vukčević: Moraćemo vani da gradimo karijeru, bina na krovu KIC-a truli

Prava zvijezda konferencije za medije bio je ipak frontmen Freedoma Rade Vukčević. Osim što je najavio energičan nastup na Gardenu i novi, drugi EP na kojem njegov bend radi, pjevač se osvrnuo i na niz problema na muzičkoj, i uopšte kulturnoj sceni Crne Gore.

"Snimamo drugi EP sad i želimo da imamo bar 5-6 spotova i sat i po originalne, kvalitetne muzike kad nastupamo. Stvaranje je najbitnija stvar kod benda, jer se stalno sviraju jedne te iste obrade, trebalo bi publika da obrati malo više pažnje na nešto novo što ne znaju", istakao je on.

Kada je u pitanju budućnost njegovog benda, Vukčević je kazao da će on i ekipa vjerovatno biti primorani da karijeru grade u inostranstvu, zbog nedostatka podrške u Crnoj Gori.

"Mora da se ide vani jer nema podrške ako to nije neki provladin skup, što je sramota jer je Crna Gora zemlja koja nema kulturu i red bi bio da se pomučimo malo kolektivno da napravimo malo više toga. Možda treba uputiti apel državi da se malo posveti tim silnim grupama ljudi koji stvaraju. Naravno, nije svako tu najveći talenat, ali red je da se stane iza toga. Stvarno je sramota da se još uvijek dovode crnci kao plejmejkeri i da na našim najvećim festivalima je najjače ime strano ime, jer Crna Gora nema nešto svoje da da, nego se i dalje ložimo na Džibonija i na nešto što nam se godinama medijski servira, a što nismo ni birali", smatra frontmen.

On je dodao da se na primjeru KIC-a "Budo Tomović" može vidjeti katastrofalna situacija koja vlada domaćom kulturnom scenom. 

"Niko se nikad ne dovodi, ništa se ozbiljno ne radi, bina na krovu truli... Ljeto je sad, vrućine, teško je bendovima da sviraju po lokalima. Hoće li KIC praviti ljetnje koncerte na krovu? Neće, jer im je trula bina. To je izgovor! Svi naši umjetnici se boje da pričaju o ovim stvarima, svi se nešto za*ebavaju, svima je sve slatko i lagano, a svi mučimo ogromnu muku. Jer nije lako biti glumac, slikar, muzičar u Crnoj Gori. Svi se oni bune interno i pričaju ovo što sam ja rekao, ali kad se pruži ovakva šansa samo se nešto zahvaljuju i izvinjavaju", kritikovao je kolege Vukčević.

Osim na Gardenu, Freedom ovog ljeta očekuju nastupi i na Lake festu u Nikšiću, Tri kanjona u Plužinama i banjalučkom Demofestu. Ovaj posljednji je takmičarskog karaktera, a pjevač je otkrio da njegovom bendu nije želja da pobjedi.

"Kul je što Demofest hoće da spoji svu balkansku scenu na jednom mjestu, ali mislim da ne filtriraju izvođače kako bi trebalo, jer ima tu bendova koji se meni nikad nigdje ne bi pojavili. Ciljamo drugo mjesto, jer ako pobjedimo onda smo vezani ugovorom da snimamo album po pravilima Demofesta", istakao je Vukčević. 

Stižu i Relax fest i festival Titograd

Mada je još i ranije najavljeno da će se Garden fest ove godine bazirati na događajima koji će se održavati tokom cijelog jula i avgusta, Ibišević je rekao da to neće uticati na druge festivale koje organizuje, a koji se tradicionalno održavaju u istom terminu.

Tako je najavio da će se festival Titograd u avgustu ovog ljeta održati na Trgu republike, a sastojaće se od dječijeg dnevnog programa i večernjeg muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti gitaristi i bendovi.

U septembru će se u Danilovgradu održati i Obala fest, na kojem će biti zastupljeni razni žanrovi - od roka preko hip hopa do elektronske muzike. A novitet je Relax fest koji će se ove godine premijerno odigrati na Rijeci Crnojevića.

"Zahvaljujući ogromnoj podršci Opštine Cetinje Relax fest će se održati kod novog mosta na Rijeci Crnojevića 29. i 30. jula, na dvije bine: na jednoj će nastupati rok, rege, fanki bendovi, a na drugoj DJ-evi sa svih strana Evrope i Balkana. Program će se odvijati preko dana, od 10 ujutro do 11 uveče, imaćemo i kamp. Pored muzičkog, biće i plesni dio, joga u prirodi, izvođači i svašta nešto. Takođe ćemo imati i umjetnički program, doćiće nam umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Španije, Egipta... Ulaz će koštati tri eura po dana, a organizovaćemo i prevoz na festival iz Podgorice i Nikšića", otkrio je Ibišević.