Svijete, zaustavi se - Bob Sinkler napravio žurku na stadionu

Njegovi globalni hitovi "World, Hold On" i "Love Generation" obilježili su prvo veče City Groovea. Samoproklamovani disko don izazvao je vrisku u publici još od prvog trenutka kada se na bini pojavio crnoj jakni, sa karakterističnom bradom i dugom kosom.
87 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2017. 06:22h

Na gostovanja svjetskih zvijezda u glavnom gradu Crne Gore, osim vrlo rijetkih izuzetaka poput Electronic Beatsa, nismo navikli. Ta privilegija obično je rezervisana za primorje, ali se City Groove nameračio da tu tradiciju promjeni. Pun parter Stadiona malih sportova sinoć je u glas pjevao svijetu da se zaustavi, jer se na bini podgoričkog festivala našao jedan od najpoznatijih predstavnika komercijalnog hausa na svijetu - Bob Sinkler.

Njegovi globalni hitovi kao pomenuti "World, Hold On" i "Love Generation" obilježili su prvo veče City Groovea. Samoproklamovani disko don izazvao je vrisku u publici još od prvog trenutka kada se na bini pojavio crnoj jakni, sa karakterističnom bradom i dugom kosom. "Fashion Yes Yes", rekla bi Sajsi MC. On je malo iza ponoći preuzeo miks pult i do kasno u noć dominirao stadionom - publika je poskakivala na svaki njegov mig, jednim pokretom ruke natjerao bi masu da podivlja, a zatim da digne ruke u vis i počne da pljeska u ritmu.

Nakon dramatičnog muzičkog uvoda Sinkler je publici servirao tačno ono što se od njega i očekivalo - agresivne ritmove stadionskog hausa i melodične vokale, ređali su se hitovi kao da je u pitanju top lista neke TV emisije, a francuski DJ bi s vremena na vrijeme prepuštao pjevanje refrena publici. Engleski termin "crowd pleaser" savršen je za Sinklera, jer je svaki element nastupa velikog rivala Dejvida Gete posvećen "paljenju" širokog auditorijuma. Francuz je u tome sinoć uspio i napravio ludu žurku, natjeravši prisutne da razbacuju udove u transu bez stajanja. Sinklerovi fanovi imali su privilegiju i da premijerno čuju njegov predstojeći singl.

Prvo veče City Groove festivala bilo je posvećeno elektronskom zvuku, a za one sa prefinjenijim ukusom prava poslastica je bio nastup Sinklerovog sunarodnika Antoana Klamarana. Vlasnik priznanja za najboljeg francuskog DJ-a 2005. počeo je nastup dok je pubika još popunjavala prostor stadiona, da bi u naredna dva sata zajedno sa njom polako podizao atmosferu do tačke ključanja uoči dolaska Sinklera. Prvim redovima u tom periodu dominirali su tinejdžeri željni da pokažu svoje plesne pokrete, inspirisani jakim tempom koji je Klamaran nametnuo od starta, oduševljavajući ih svakim novim prelazom.

Organizatori City Groovea potrudili su se da ove godine tehnički unaprijede audio-vizuelni doživljaj, a Klamaran je to u potpunosti iskoristio. Tlo je pred binom na momente podrhtavalo od basa, dok je Francuz vozio publiku kroz noć eksplozivnim haus zvukom sa primjesama tehna, povremeno joj dozvoljavajući momenat predaha u kratkim, melodičniji dionicama koje bi uglavnom vodila truba ili saksofon. Tečnim i tačnim miksom Klamaran je pokazao zašto je jedno vrijeme bio omiljeni DJ na privatnim žurkama francuske elite, a utisak je da je u Podgorici zaista uživao, jer je Sinkler dugo stajao na bini iza njegovih leđa čekajući da ovaj završi.

Veteran domaće elektronske scene Cule, član DJ kolektiva Beat At Joe's, imao je tu čast da otvori ovogodišnji City Groove i kako to obično biva u ovom terminu nastupa uglavnom pred malim brojem ljudi. Ipak, stigao je da bude nagrađen aplauzom na kraju seta od publike koja je još stidljivo pristizala na stadion.

Ako su francuski DJ-evi uoči gostovanja čuli neki vic o lijenim Crnogorcima, imali su prilike da uživo vide i čime su inspirisani. Mada je tokom cijele večeri sa zvučnika glasno tukla plesna muzika, dio posjetilaca je po ulasku na stadion požurio da sjedne na tribine. Klamaran je ipak i njih uspio u jednom trenutku da digne na noge.

Večeras će City Groove imati da ponudi praktično za svakoga ponešto. Program će u 21 sat otvoriti lokalni rokeri Nighthawk, u 22 će binu preuzeti još jedno svjetsko ime na ovogodišnjem spisku izvođača - engleska trip hop grupa Morcheeba, a vrhunac večeri biće nastup možda i najveće pop zvijezde ex Yu prostora Džibonija.

Galerija

Bonus video: