Hadar Noiberg: Kad smo na sceni, sve je moguće

“Džez kao pravac prima razne uticaje, on je otvoren, pa tako i muzika koju stvaram ima i elemente raznih kultura”
69 pregleda 0 komentar(a)
Hadar Noiberg tri, Foto: Boris Pejović
Hadar Noiberg tri, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.04.2018. 16:11h

Manifestacija „Mjesec poštovanje džeza - JAM 2018“ tokom aprila ljubiteljima ovog muzičkog pravca ponudila je raznovrsne programe, a jedan od onih o kojem će se dugo pričati je koncert izraelske flautistkinje Hadar Noiberg.

Na njenom nastupu prekisnoć u CNP-u Hadar je predstavila autorsku muziku koju radi sa svojim triom koji pored nje čine kontrabasista i gitarista Eduardo Belo i bubnjar Amir Bar-Akiva. Pored autorskih kompozicija sa prethodnih albuma, podgorička publika imala je priliku da čuje i naslovnu kompoziciju sa projekta “Open Fields”, koji će biti objavljen ovih dana.

Publika koja ih je pozvala na bis, a Hadar je zauzvat natjerala da na neutralnom slogu zapjeva temu jedne kompozicije, izašla je zadovoljna iz sale, ali je i izraelska muzičarka bila puna utisaka nakon nastupa.

“Preksinoć smo doživjeli emociju publike, imali smo i interakciju sa prisutnima i nosimo super utiske. Međutim, gdje god da nastupamo je drugačije, jer je svaka kultura različita, pa publika uvijek ima novi, drugačiji doživljaj naše muzike“, ispičala je svoje utiske sa podgoričkog koncerta Hadar Noiberg.

“Zvijezda u usponu” na izraelskoj i svjetskoj muzičkoj sceni, kako je najčešće kritičari karakterišu, za svoj autorski rad kaže da je “world jazz”.

“Ima tu elemenata i bliskoistočnog džeza, ali i uticaja svjetske muzike. Džez kao pravac prima razne uticaje, on je otvoren, pa tako i muzika koju stvaram ima pored džeza i elemente raznih kultura”, objašnjava Noiberg.

Ona kroz svoja djela pravi simbiozu sa muzičkim pravcima poput roka, popa, fanka, klasike, a na pitanje koliko je teško sve to uklopiti, a ne udaljiti se od džeza kao osnove, odgovara:

“Početke bavljenja ovim pravcem vezujem za tipično američki džez- sving, međutim volim da improvizujem i istražujem jer današnji savremeni džez nije samo to. Otvoren je za mnoge uticaje, pa mnogi umjetnici doprinose svojom kulturom džezu. Otvorenost, improvizacija i sloboda da možemo na sceni da uradimo ono što mislimo da je u trenutku najbolje, je ta veza sa džezom i sloboda u izražavanju. Kad smo na sceni sve je moguće”, ispričala je Noiberg, čija muzika nije statična, već pokreće ljude na ples.

“Edvardo dolazi iz Brazila, ja iz Izraela, a te muzičke kulture prožima komplementarnost”, smatra ona.

“Kad Brazilac svira izraelsku muziku mnogo je lakše. Uspjeli smo da razmijenimo kroz saradnju dva načina izvođenja između dvije kulture, pa možemo lako da se razumijemo i brzo prihvatamo sve što je novo”, dodaje Edvardo Belo. Gostovanje Hadar Noiberg trija je podržala ambasada Izraela, a ovaj program Jazzart uradio je u saradnji sa hotelom Ramada i KIC-om Budo Tomović.

Bonus video: