Muzika je moja komunikacija

Morisi je pažnju privukao inteligentnim i sarkastičnim tekstovima, kao i imidžom koji je “odbijao” pravila rokenrola
0 komentar(a)
Morisi, Foto: Timeout.com
Morisi, Foto: Timeout.com
Ažurirano: 28.05.2017. 18:31h

Prije nekoliko dana muzičar Stiven Patrik Morisi proslavio je 58. rođendan, a tim povodom svjetski mediji podsjetili su na njegovu životnu priču, ali i na njegove čuvene izjave.

Tako su portali širom svijeta o mančesterskom muzičaru napisali da je sedamdesetih osnovao bend “The Nosebleeds” i podsjetili da se godinama bavio muzičkim novinarstvom i pisanjem knjiga, a da je slavu stekao sa grupom “The Smiths” koju je osnovao 1982. sa Džonijem Marom.

Pažnju je privukao inteligentnim i sarkastičnim tekstovima, kao i imidžom koji je “odbijao” pravila rokenrola. Bend je objavio šest albuma, prije nego što je svađa između Morisija i Mara dovela do raspada. Ipak, ovaj muzičar biće upamćen i po izjavama koje su mnoge nasmijale, oduševile, ali i uvrijedile, a u nastavku možete pročitati neke od njih.

O seksu

Morisi je svojevremeno o seksu rekao: “Godine nisu važne. Ili ste veličanstveni, ili ste dosadni, nema veze koliko imate godina”, da bi kasnije konstatovao da je “seks je traćenje baterija”. Uslijedila je izjava “uvijek sam mislio da su moje genitalije rezultat neke neslane šale koja je pošla naopako”, a jedna od boljih bila je i da sebe ne smatra homoseksualcem.

“Ja sam čovjekoseksualac. Privlače me ljudska bića. Ali, ne baš mnogo njih”, zaključio je on.

O ljudima

“Ništa zapravo nije važno, pa ljudi, kada to budu shvatili, mogu slobodno da nastave sa svojim životima. Da lijepo polude, skinu odjeću, skoče u kanal, uskoče u kolica u supermarketu, trkaju se njima po radnji, kradu 'Mars' čokoladice i cmaču mačiće”, izjavio je svojevremeno roker, koji je imao stav i o Sigmundu Frojdu.

“Frojd je uspio da nas sve učini neurotičnim. Mislim, ako si sanjao abažur, to u stvari znači da hoćeš da te po guzi udara lokalni pop”, rečenica je kojom je Morisi nasmijao mnoge.

O drugim muzičarima

Poznato je da Morisi nije škrt na riječima, naročito ako nekoga treba kritikovati, a najokrutniji je bio prema Madoni.

“Madona forsira sve što je apsurdno i uvredljivo. Očajničku ženstvenost. Madona je bliža organizovanoj prostituciji od bilo čega drugog”, zaključio je on, a nije poštedio ni Majkla Bubla.

“Plamen u stomaku je esencijalan, inače postanete Majkl Buble - poznati ste, ali beznačajni”, istakao je roker.

O vegetarijanstvu

“Ne vidim razliku između proždiranja životinja i pedofilije. Oba za mene predstavljaju silovanje, nasilje, ubistvo. Ako upoznam nekoga ko jede bića, samo se okrenem i odem”, izjava je kojom je Morisi pridobio vegetarijance širom svijeta.

O umjetnosti

Nakon što je konstatovao da “umjetnici nisu ljudi”, u razgovoru sa novinarima je kazao da ne nastupa, jer to rade “foke u zabavnom parku”.

“Nikada nisam namjeravao da budem kontroverzan, ali je veoma lako biti kontroverzan u pop muzici, jer to nije niko drugi”, takođe je jedna od njegovih umotvorina, a Morisi je bio spreman i da objasni zašto je izabrao muziku kao profesiju.

“Znate li zašto se bavim muzikom? Jer tako mogu da komuniciram sa ljudima, a da ne moram da se gnjavim i zapravo ih zovem telefonom”, obrazložio je on.

O smrti

“Kada me sahrane i bace zemlju na moj grob, volio bih da mi uklešu 'pa, barem je pokušao'”, rekao je muzičar jednom prilikom, ali je o smrti imao još jednu izjavu.

“Kada ležim u krevetu i razmišljam o životu i smrti, nijedno od ta dva me ne privlači naročito”, iskreno je kazao Morisi.

O kosi

Pored različitih oblasti Morisi je imao svoj stav čak i o kosi, a nerijetko ga je dijelio sa javnošću.

“Duga kosa je neoprostiv prekršaj, koji bi trebalo kažnjavati smrtnom kaznom” i “Stojim pri tome da, ukoliko vam je kosa pogrešna, cijeli život vam je pogrešan”, samo su neke od izjava na tu temu.

Bonus video: