Džej Džej Okoča: Naš adut je to što smo drugačiji od ostalih

Na najvećoj smotri neafirmisanih grupa, za nagrade će se boriti 30 sastava iz regiona, a podgorički dvojac jedini je iz Crne Gore
345 pregleda 0 komentar(a)
Džej Džej Okoča, Foto: Privatna arhiva
Džej Džej Okoča, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.05.2017. 18:27h

Na ovogodišnjem izdanju Demofesta, koji se od 20. do 22. jula održava na tvrđavi Kastel u Banjaluci, u takmičarskom dijelu među 30 sastava iz regiona, našao se i jedan iz Crne Gore, a u pitanju je podgorički hip hop dvojac Džej Džej Okoča.

Iako mnogi misle da je Demofest isključivo takmičenje za rok izvođače, Poetik koji uz Randoma čini ovaj sastav, podsjeća da je i ranije bilo izvođača iz drugih žanrova, ali i da nisu obeshrabreni činjenicom da su rokeri većina.

“Istina je da dominiraju rok bendovi, ali pošto godinama pratim Demofest, znam da je bilo dobrih repera i da nisu uvijek pobjeđivali rokeri. Poučeni nekim negativnim iskustvima iz svoje zemlje nismo očekivali da ćemo proći konkurs, ali su iz Demofesta pokazali da nisu zaostali, naprotiv da su u dosluhu sa aktuelnim, modernim trendovima i da ne gaje diskriminatorski odnos prema repu, kao mnogi u Crnoj Gori”, poručuje ovaj reper.

“Budući da je, uz elektronsku muziku, u pitanju globalno najpopularniji muzički žanr i da ćemo tamo, kao što ste i sami zaključili, biti drugačiji od ostalih, mislim da nam to može biti samo plus, mada na kraju sve zavisi od žirija, ukusa i stavova njegovih članova”, obrazlaže on svoja očekivanja.

“No ne opterećujemo se uopšte oko toga, jer tamo idemo prije svega da se provedemo, predstavimo novoj publici i ostvarimo kontakte koji će nam valjat dalje u karijeri”, zaključio je Poetik, koji potom otkriva i kako je došlo do odluke da se prijave, baš iz razloga što na Demofestu dominiraju rok bendovi.

“Mislim da bi vam se iz Demofesta naljutili kad bi vidjeli koliko potencirate rok bendove, oni se možda najviše prijavljuju, ali znam da je organizatorima bitna muzička šarenolikost. Vidio sam kad je otvoren konkurs i bez veze nas prijavio, bez ikakvih ambicija, sa mišlju da će te pjesme možda stići do nekog zanimljivog i bitnog, možda neko iz Banjaluke to čuje, pa nas zovne da gostujemo”, priznaje on.

“Random nije ni znao u početku, jer nisam ni očekivao da ćemo proći, s obzirom na to da sam im poslao jednu od naših tekstualno najkontroverznijih pjesama koja je pritom trep žanra, koji mnogi na ovim prostorima još ne mogu da svare”, dodaje Poetik i otkriva sa kojim numerama će se predstaviti tamošnjoj špublici i žiriju.

“Pravilo je da izvođači nastupaju sa pjesmama sa kojima su se već prijavili, tako da ćemo izvoditi 'Frizeraj' i 'Od Skadra do Drača' i na taj način pokazati da dobro baratamo i sa old skul bumbep i sa trep zvukom, te različitim načinima repovanja”, tvrdi reper.

Upitan da li “Džej Džej Okoča” u međuvremenu priprema novi materijal, Poetik je kazao:

“Nema nikakvih noviteta, iskulirali smo Okoču totalno. Bukvalno nismo stali, imali smo dosta nastupa i objavili smo gomilu izdanja u par godina, brzo napredovali, stvorili fan bazu i ostvarili neki status na sceni”.

Uz konstataciju da je “sada došlo do zasićenja”, Poetik je istakao da slijedi odmor, dok se ne užele publike, nastupa i studija.

“To je stara, provjerena formula, poslije apstinencije rokanje je još jače. U međuvremenu, i ja i Random radimo neke solo projekte, ali kad će i što će bit neću da ti kažem - prc!”, poručio je on.

Poetik drugi put nastupa u Banjaluci

Poetiku ovo nije prvo učešće na Demofestu.

“Nastupao sam 2013. kao frontmen alternativne rok grupe 'Fantodrom', pa sam upućen kako tamo stvari funkcionišu. Taj bend je gajio dosta 'teži' zvuk, zato sam siguran da će 'Okoča' biti primamljiviji i publici i žiriju”, odgovara on na pitanje koliko će im njegovo ranije iskustvo pomoći.

“Plasman, kao što rekoh, zavisi od mnogih faktora, tako da se ne opterećujem oko toga, nadam se da ćemo se svidjeti ljudima, da će nas zapamtiti i da će nam nastup otvoriti vrata za neke nove nastupe i saradnje. A ako se desi da se usput osvoji neka nagrada, super, nećemo se žalit”, navodi on.

Bonus video: