Karadaglić i Crnogorski simfonijski orkestar 26. maja na Trgu nezavisnosti

"Kao neko ko je potekao odavde i koji nosi sve to u sebi, velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ovde i što ću svirati pred svima vama u subotu", poručio je Karadaglić
53 pregleda 4 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Privatna arhiva
Sa konferencije za novinare, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.05.2018. 14:39h

Najpoznatiji crnogorski gitarista Miloš Karadaglić istakao je da mu je drago što će u subotu 26. maja nastupiti sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na Trgu nezavisnosti u Podgorici, kazavši da su ovakvi koncerti rijetki, te da se nada da će ih slušati i oni koji nikada nisu bili na sličnom događaju.

"Kao neko ko je potekao odavde i koji nosi sve to u sebi, velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ovde i što ću svirati pred svima vama u subotu", poručio je Karadaglić na konferenciji za novinare povodom koncerta koji se organizuje u cilju proslave Dana nezavisnosti i 12 godina od obnove crnogorskog suvereniteta.

“Program koji ćemo izvesti na Trgu biće za svaki ukus. S obzirom na to da je ovaj koncert na otvorenom, bio bih jako srećan kada bi ljudi koji možda nikad nisu došli na koncert klasične muzike prošetali i pridružili se da nekako taj događaj zajednički bilježimo i uživamo u muzici”, dodao je Karadaglić.

Koncert će početi od 20 časova, pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska.

“Miloševa veza sa Crnom Gorom iz godine u godinu sve jača, a iskonski poziv pripadnosti i svijest o sopstvenom identitetu, koju nije narušio ni dugogodišnji život van Crne Gore, govori nam o umjetnikovoj zrelosti i ljudskom formatu”, istakao je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

On je najavio da se uskoro može očekivati i svečano otvarnje novog objekta Muzičkog centra, Crnogorske kinoteke i Filmskog centra, u čiju rekonstrukciju je država uložila više od 13 miliona eura.

Karadaglić je poručio da je srećan što će orkestar napokon dobiti svoje prostorije i koncertnu dvoranu.

"Srećan sam što se ide naprijed u svemu tome i jednostavno sam svojim prisustvom htio to i podržati. Ovaj koncert je na jedan najljepši način poklon građanima Podgorice i građanima Crne Gore jer muzika je jezik svih nas, bez obzira na naša uvjerenja, bilo lična, bilo politička”, dodao je muzičar kojeg je BBC-ev "Music Magazine" uvrstio među šest najznačajnijih imena koja su oblikovala zvuk klasične gitare tokom posljednjih sto godina.

Direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković je istakao da muzičari te institucije željno iščekuju susret sa Milošem Karadaglićem, jer njegova muzika povezuje ljude širom svijeta. „Naročito smo srećni što je Miloš podgoričko dijete i što se na pravi način odužuje zavičaju", naglasio je on.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović saopštio je da je u mandatu gradske uprave budžet za kulturu iz godine u godinu povećavan, te da je u prethodne tri godine izdvojeno oko trinaest miliona eura kada su u pitanju tekući, odnosno operativni izdaci, dok je za kapitalne projekte iz oblasti kulture koji su realizovani ili je realizacija u toku investirano blizu osam miliona eura.

Bonus video: