Izašla dosad neobjavljena pjesma Vlade Divljana

Autorska pjesma Divljana , glavne kreativne snage kultnih “Idola” i kasnije uticajnog kantautora, na ploči je na A strani u miksu Vojislava Aralice (za ovu verziju snimljen je spot), dok je na B strani demo snimak
0 komentar(a)
Vlada Divljan, Foto: Beta
Vlada Divljan, Foto: Beta
Ažurirano: 17.05.2017. 09:01h

Ranije neobjavljena pjesma Vlade Divljana "Neposlušna građanka" izašla je kao animirani spot i vinilni singl, u izdanju Long Playa.

Autorska pjesma Divljana, glavne kreativne snage kultnih “Idola” i kasnije uticajnog kantautora, na ploči je na A strani u miksu Vojislava Aralice (za ovu verziju snimljen je spot), dok je na B strani demo snimak.

Divljan je krajem 2014. najavljivao skori izlazak ovog singla koji je "snimio sa grupom beogradskih muzičara", ali se to nije desilo do muzičareve smrti u martu naredne godine. "Neposlušnu građanku" su snimili i aranžman zajednički potpisuju Divljan (vokal i gitara) i bend za ovu priliku nazvan "Neposlušni", koji su činili Bojana Vunturišević, Petar Rudić, Milorad Ristić, Goran Milošević i Jamal Al Kiswani.

Rudić navodi da je rad na "Neposlušnoj građanki" započet u Rovinju 2011. "uz dosnimavanje u beogradskom studiju 'Destilerija' za Vladinih posjeta Beogradu, sve do njegove bolesti 2013". Vunuturišević i Rudić, tada članovi benda Svi na pod, sa Divljanom, sa kojim su već sarađivali na singlu "Zvuci ulice", su se sreli tokom odmora u Hrvatskoj.

"Vlada je došao u naš iznajmljeni apartman i tada je počela priča o 'Neposlušnoj građanki'. Kako smo bili na odmoru, nismo imali obzira prema kućnom redu, pa je našu sešku vlasnik apartmana prekinuo uz riječi: 'Samo vi tamburajte, ali se ipak stišajte malo'", prisjeća se Vunturišević.

Spot za pjesmu nastao je preprošlog ljeta, tako što je Marija Đorđević slikala na dijelu stare šoferšajbne nađene u dvorištu u Krašićima, dok je Miloš Tomić sjeckao, cijepao i gužvao slike is časopisa iz četrdesetih ili šezdesetih godina, pronađenih u jednom već obijenom podrumu u Pragu, prije oko deset godina. Spot je montirao Vlada Radovanović.

"Meni je lično, ovo neka vrsta vraćanja duga jednom od svojih muzičkih heroja iz mladosti koga nikad nisam upoznao, i čini mi se, da bi mu se spot svidio, da bi ga nasmijao...", kazao je Tomić.

Bonus video: