Ksenija Knežević u Sevdahbaby: Obradićemo možda i neki Knezov hit

“Knez je imao stvarno dosta hitova, ako bude bio dobar, dogovorićemo se, da mu povratim staru slavu”, našalila se Ksenija
616 pregleda 0 komentar(a)
Ksenija Knezović, Sevdahbaby, Foto: Privatna arhiva
Ksenija Knezović, Sevdahbaby, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.05.2017. 13:51h

Jedan od najtraženijih DJ-eva i producenata sa ovih prostora, Milan Stanković aka SevdahBaby nedavno je predstavio novu pjevačicu. Njegovu dugogodišnju muzu Đurđinu Radić Djixx zamijenila je lijepa i talentovana Ksenija Knežević, kćerka crnogorskog muzičara Nenada Kneževića Kneza.

Iako su do sada Ksenija i Milan objavili svega jedan singl - “Ti samo budi dovoljno daleko” koji je za kratko vrijeme postao veliki hit, Ksenija već ima pune ruke posla, pa se uveliko priprema za svoj prvi nastup u Crnoj Gori kao dio “SevdahBaby live” za koncert u Tivtu koji je zakazan za 12. jul.

Do saradnje Kneževićeve i Stankovića došlo je slušajno - naime on ju je primijetio gledajući jedan Knezov intervju gdje mu je Ksenija bila pratilja. Međutim, tek kad je zapjevala, Stanković se oduševio i riješio ko će zauzeti Djixxino mjesto.

Ksenija u šali kaže da iako nije ni slutila kako će teći njena karijera, a saradnju sa SevdahBabyjem je i sama naslutila, jer je veliki fan onoga što on radi.

“Pratila sam redovno sve što objavljuje, čak sam sa mojim bendom iz srednje škole često pjevala numeru 'Ljubi me brzo, žurim', koja je u to vrijeme, a bogami i danas veliki hit. Inače volim taj elektro-funk zvuk”, priznaje na početku razgovora za “Vijesti” Ksenija.

Nakon što ju je čuo kako pjeva, Stanković je potražio Kseniju na Facebooku preko zajedničkih prijatelja, međutim ni oni ni pjevačica nijesu mogli da naslute da će upravo ona postati novi dio projekta SevdahBaby.

Stanković ima specifičan način obrađivanja starih hitova, do sada su uglavnom to bili narodnjaci. Ovoga puta je odabrao baladu “Ti samo budi dovoljno daleko” od Generacije 5. A koliko joj je bilo teško da se prilagodi novoj melodiji poznatih stihova Marine Tucaković, koji su prvi put objavljeni početkom 80-ih, Ksenija kaže:

“Nije mi bilo teško kad je u pitanju ova numera. Što se tiče prethodnih obrada koje je Milan radio, moram priznati da neke od tih numera nijesam ni čula ranije u originalnoj verziji. Danas one kada ih je Milan (Sevdah) propustio kroz prste zvuče mnogo bolje, modernije i slušljivije danasnjoj publici”, smatra Ksenija.

Na pitanje ima li neku dragu pjesmu Generacije 5 koju bi više voljela da je obrađena od ove, Ksenija odgovara: “U našoj kući se oduvijek slušala kvalitetna muzika, tako da sam, za razliku od nekih mojih vršnjaka, stvarno upoznata sa starom dobrom scenom. Mada nisam bas fan Generacije 5, iako je naša obrada fenomenalna (smijeh). Jedva čekam da Milan završi obradu pjesme Dina Dvornika, inače mog omiljenog (nažalost pokojnog) funk izvođača”, otkriva Ksenija čiju ćemo obradu sa pečatom SevdahBabyja i njenog glasa slušati u budućnosti.

Ksenija je podršku za bavljenje muzikom dobila od svog oca, a otkiva i kako je Knez reagovao kada je čuo da će upravo ona biti pjevačica SevdahBaby livea.

"Tata me je naravno podržao i njemu se dopada to što Milan radi, tako da, videćemo. Iskreno, pribojavala sam se da započnem samostalnu karijeru, jer mi se ni malo ne dopada muzički pravac koji se forsira i plasira mladima, pa mislim da je saradnja sa Milanom dobar start”, iskrena je Knežević.

Milan ne isključuje mogućnost da obradi neku Knezovu pjesmu u budućnosti, a ako bi se ona pitala, Ksenija priznaje da bi joj bilo teško da izvodi samo jedan hit iz tatinog opusa.

“Knez je imao stvarno dosta hitova, ako bude bio dobar, dogovorićemo se, da mu povratim staru slavu”, našalila se Ksenija.

Ona ipak priznaje da je njen i Knezov ukus kad je muzika u pitanju veoma sličan.

“Još odmalena učio me je da slušam Stivija Vondera, razne funk i smoth džez kompilacije, Stinga, Šade, Bossa novu. Takođe volimo i Đina Vanelija, Džordža Majkla, a neizbježne su i pjesme Dina Dvornika”, otkriva Ksenija šta se sluša u kući Kneževića.

Nastaviti put koji je neko gradio prije nje, ni malo nije lako, toga je svjesna i sagovornica Vijesti.

“Svaka od pjevačica koje su ranije bile dio SevdahBabyja ostavile su svoj pečat, naročito Djixx koju su ljudi poistovjetili sa bendom SevdahBaby. Ona je stvarno imala odličnu energiju i veliki je izazov za mene naslijediti je u već afirmisanom i uhodanom dvojcu. Nadam se da će publika prepoznati i zavoljeti i moj lik i djelo (smijeh). Ipak ja imam samo dvadeset jednu godinu, sudeći po reakciji publike na našem prvom zajedničkom nastupu koji smo imali 6. maja u Beogradu, na dobrom sam putu da me prihvate”, ponosna je Ksenija, a drugi dio dvojca SevdahBaby - Milana opisuje:

“Vrlo je zahtjevan, ali baš to mi se sviđa, jer to znači da je profesionalac i da voli to sti radi”, otkriva ona.

Ksenijino prvo pojavljivanje na muzičkoj ceni desilo se prije nekoliko godina kada je sa svojim drugaricama iz srednje škole napravila grupu “Sky's” i učetvovala na srpskom izboru za predstavnika na Eurosongu. Te godine pjesmu im je radio Sky Wikluh, a njih tri uspjele su da se plasiraju u finale Beovizije.

“To je bio tinejdž band, tri raspjevane drugarice iz razreda. Bilo je slatko i trajalo je kratko (smijeh). Mada smo postigli neočekivan uspjeh na Beosongu i ušle u finale, u prvih pet, ali bile smo suviše mlade i neozbiljne da bi nastavile”, priznaje ona.

Ksenija je kako kaže, još od malena znala da će se kad poraste baviti muzikom.

“Znala sam i ja, ali i svi oko mene, koji su bili prinuđeni da me po cio dan slušaju kako pjevam”, kroz smijeh se prisjeća svojih “početaka” Ksenija koja je četvrta generacija u porodici Knežević koja se bavi muzikom. No ipak nije pokušala da se oproba i kao autor radeći pjesmu za sebe.

“To bih radije prepustila onima koji to najbolje rade. Ipak, ja najbolje znam da pjevam i držaću se toga”, zaključuje Ksenija.

Nastup sa ocem na Eurosongu najljepše iskustvo u životu

Ksenija ima 21 godinu, ali kad su nastupi u pitanju ima zavidno iskustvo. Još kao 19-godišnjakinja iskusila je i veliku scenu Eurosonga, pjevajući ocu prateće vokale 2015. godine kada je sa numerom “Adio” predstavljao Crnu Goru.

“To je bilo najljepše iskustvo u mom životu. Upoznala sam divne ljude, sa kojima se i danas družim, savladala sam tremu na najspektakularniji mogući nacin. S obzirom da znam šta sve nosi nastup na Eurosongu, naravno da bih voljela da jednog dana učestvujem na toj manifestaciji kao glavni pjevač, i verujte mi da hoću”, sigurna je Ksenija.

Saradnja sa Željkom Joksimovićem

Nakon nastupa na Eurosongu, Ksenija je dobila priliku da sarađuje sa autorom Knezove pjesme “Adio” Željkom Joksimovićem tako što će mu na nastupima pjevati prateće vokale.

“Željku se jako dopala moja boja glasa i način pjevanja, pa mi je ponudio da "pečem zanat" kao prateći vokal u njegovom bendu, što sam, naravno, odmah prihvatila. Željko je najveći profesionalac, najveća zvijezda na našim prostorima, proputovali smo cijelu bivšu Jugoslaviju, dosta evropskih zemalja, to su bili nastupi u velikim koncertnim dvoranama. Zaista neprocjenjivo iskustvo za mene”, prisjeća se Kneževićeva.

To što je sada dio dvojca SevdahBaby, kaže da je neće spriječiti da nastavi saradnju sa Joksimovićem.

“Naravno da ćemo nastaviti saradnju, pjevaću i dalje sa njim, a ako dobije inspiraciju da napiše nešto za mene, rado bih to otpjevala”, ne krije svoja očekivanja Ksenija.

Nadam se da nećemo postati kostimirani bend

Mlada pjevačica je završila srednju dizajnersku školu, a na pitanje hoće li možda pokazati i kako razmišlja na tom polju, pa ubuduće kreirati kostime za Milana i nju, odgovara:

“Nadam se da nećemo postati kostimirani band. Šalim se, naravno. Možda nekim savjetima oko stajlinga, ali kažem, radim ono što najbolje znam, a to je da pjevam, pa ne rasipam energiju na druge svoje talente”, kaže ona.

Bonus video: