Revija muzičkog dokumentarnog filma u Nikšiću

Festival će biti okončan u znaku “Miris kosmosa”, titogradske grupe “Jozef K”, a osim nastavka filmske revije, planirana je prezentacija stripa umjetnosti i podsjećanje na analogno doba
67 pregleda 0 komentar(a)
revija muzičkog filma Nikšić
revija muzičkog filma Nikšić
Ažurirano: 12.05.2017. 16:57h

Trodnevni događaj Rokumentarni dani, u čijem su fokusu muzički dokumentarci, biće održan od 26. do 28. maja u Nikšiću.

„Ova manifestacija, koja se prvi put organizuje u Crnoj Gori, ima za cilj da rokenrol približi na novi način. Kroz prikazivanje dokumentarnih filmova dugog i kratkog metra i probrani arhivski materijal, namjera nam je da publici predstavimo neke od njegovih najljepših, najdirljivijih, ali i oni drugih - najtužnjih priča. Iako je ove godine fokus na muzičko-filmskom stvaralaštvu zemalja bivše Jugoslavije, u program su uvrštena ostvarenja nastala u produkciji devet evropskih zemalja, tako da će se naša publika upoznati ne samo sa regionalnim pričama i iskustvima njihovih autora, već i sa tim kako nas i našu muzičku scenu vide Italijani, Bugari, Francuzi. Svim ostvarenjima ovo će biti crnogorska premijera, osim tri filma kojima je ovo prvo prikazivanje u Nikšiću“, naveli su organizatori, ističući da neće zaobići ni domaću muzičku istoriju.

„Zahvaljujući Crnogorskoj kinoteci koja nam je posudila arhivski materijal, ali i ličnim arhivima pojedinaca, djelove specifičnosti i dinamike crnogorske muzičke istorije u periodu od 1960. do 1990. publika će prvi put imati prilike da vidi koncipirano i na jednom mjestu. Sve to, zaokružiće priča o današnjem stvaralaštvu u Crnoj Gori, kroz premijeru jednog filma snimljenog u sopstvenoj produkciji, izložbi likovnog materijala vezanog za domaću muziku i promocijom novih audio izdanja crnogorskih autora“, navode organizatori.

Osim filmskog programa, koji će uskoro biti najavljen, predviđene su tribine sa autorima iz regiona, izložbe i koncerti, dok će poseban dio biti posvećen strip umjetnosti.

Zaštitni znak Rokumentarnih danaje djelo Veljka Miljanića, mladog i perspektivnog stripa autora i ilustratora iz Nikšića.

Koncept festivala čine tri segmenta, od kojih svaki, kao lajtmotiv ima pjesmu crnogorskih rok pionira.

Prvog dana, u skladu s nazivom pjesme “Glavom kroz zid” barskog sastava “Ružin trn”, fokus će biti na crnogorskom stvaralaštvu od šezdesetih do danas.

Naredni dan, čiji je lajtmotiv numera “S felerom rođeni” nikšićke “Osme sile”, donijeće pregled odabranih ex-YU filmova.

Festival će biti okončan u znaku “Miris kosmosa”, titogradske grupe “Jozef K”, a osim nastavka filmske revije, planirana je prezentacija stripa umjetnosti i podsjećanje na analogno doba

Organizatori manifestacije su portal Bučan pas i JU Zahumlje. Ulaz za sva dešavanja je besplatan, a biće održana u prostoru KUD-a Zahumlje i Blues Brothers baru.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture, sponzor je Pivara Trebjesa, a više informacija o ovom događaju može se naći na web adresama rokumentarnidani.me i facebook.com/rokumentarnidani.

Bonus video: