Crnogorski gitarista Danijel Cerović nastupa u Trstu

Nakon koncerta Cerović, koji radi kao predavač na Muzičkoj akademiji na Cetinju, održaće višednevni seminar za studente Konzervatorijuma u Trstu
110 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Cerović, Foto: Privatna arhiva
Danijel Cerović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.05.2017. 13:33h

Crnogorski gitarista Danijel Cerović nastupiće večeras u dvorani Konzervatorijuma “Đusepe Tartini” u Trstu i izvesti djela Drozda, Vajsa, Pjacole, Bogdanovića. Publika će imati priliku i da premijerno čuje njegovo izvođenje kompozicije Žarka Mirkovića “Tamna noći”.

Nakon koncerta Cerović, koji radi kao predavač na Muzičkoj akademiji na Cetinju, održaće višednevni seminar za studente Konzervatorijuma u Trstu.

Koncert i masterklas organizovani su u sklopu projekta “Erasmus +”, koji povezuje Konzervatorijum u Trstu i visokoškolske institucije Balkana.

Cerović je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vere Ogrizović, a postdiplomske studije za gitaru završio je na Konzervatoriju u Mastrihtu, u klasi Karla Markjonea. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenja za gitaru i kamernu muziku. Redovno nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim domaćim i međunarodnim festivalima širom svijeta. Kao solista i kao član crnogorskog duo gitara nastupao je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, kao i brojnim orkestrima od Srbije, Poljske, preko Holandije, do Koreje i Kine. Suosnivač je i umjetnički direktor međunarodnog Nikšić Guitar festivala. Predaje redovno na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, član je žirija na međunarodnim takmičenjima za gitaru.

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija. Kao član duo “Amarilli”, sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio je CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog Centra. Kao član crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapićem snimio je šest engleskih svita Johana Sebastiana Baha.

Tokom koncertne sezone 2017/18, kao solista i član dua gitara nastupiće na prestižnim festivalima, koncertnim dvoranama i univerzitetima u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevarnoj Americi, i održati niz predavanja na temu “Transkrpcije Bahove muzike za gitaru”.

Bonus video: