Bukilić: Današnje pjesme su više za ispiranje mozga nego za slušanje

"Volim balade, a one, nažalost, imaju sve manju prođu”
133 pregleda 0 komentar(a)
Eduardo Galeano, Foto: Privatna arhiva
Eduardo Galeano, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.05.2017. 14:36h

Mladi crnogorski kantautor Milan Bukilić riješio je da održi sjećanje na crnogorskog pjevača Rođu Raičevića, pa je obradio jednu od njegovih manje pozlatih pjesama - baladu “Bože čuvaj je”.

“Kad sam je čuo na Youtube servisu odmah mi je zapala za uho, pronašao sam se u tekstu i odlučio da je prepjevam. Tada sam kontaktirao Dragana Brajovića Braju koji je autor pomenute numere, njemu se svidjela ideja i moja verzija pjesme i odlučio sam da je objavim. Sam sam uradio aranžman jer sam želio da joj udahnem nešto svoje i mislim da ova pjesma vrijedi i da teba da se čuje, jer danas se toliko sluša glupa i nebulozna muzika, koja me nervira tako da ću se svojski potruditi da je maksimalno ispromovišem”, obećava Bukilić u razgovoru za Vijesti.

Iako smatra da dobro poznaje Raičevićev opus, ova numera je bila i njemu manje poznata, pa mu je žao što ga je javnost skoro zaboravila.

“On je bio muzičar koji je kroz svoje numere i pjevanje nosio veliku emociju, koja je najbitnija kod pjesme”, smatra Bukilić, dodajući da je takva i balada “Bože čuvaj je”.

Sagovornik Vijesti ne krije da ga je da obradi pjesmu, ohrabrilo upravo to što nije za vrijeme karijere Raičevića ova balada bila hit.

“Ne sviđa mi se kad ljudi obrađuju velike hitove. Takve pjesme je teško prevazići, a još teže im dati sopstveni šmek. Zato što ih publika voli u izvornom obliku, odmah ih prepozna i vezuje za prvog izvođača i vaš posao gubi smisao. Međutim, kad odaberete za prepjev numeru koja nije toliko poznata, onda je puno lakše”, smatra Bukilić.

Mladi kantautor se muzikom bavi od malih nogu, ali je popularnost širom bivše Jugoslavije zadobio zahvaljujući učešću u takmičenju X Factor. Od tada objavio je samo jednu numeru - “Pismo” koju je posvetio svom ocu, a i sam priznaje da se kad je muzička karijera u pitanju, ne trudi dovoljno.

“Muzika koju ja forsiram više ne sluša toliko. Volim balade, a one, nažalost, imaju sve manju prođu. Sve je nekako krenulo u krivom smjeru, a ono što želim za sebe je da postanem prepoznatljiv po autorskom radu. Volim da pjevam emotivne pjesme jer emocije smatram najvećim oružjem kad je muzika u pitanju. Volim pjesme u kojima “ostavim dušu”. Nije da baš ništa ne radim, imam nekoliko numera koje polako završavam, ali ono što znam je da više neću ići ni na kakva takmičenja” obećava Bukilić.

Situacija na sceni često obeshrabruje mlade muzičare da rade, no Bukilić smatra da kvalitet uvijek na kraju ispliva.

“ Današnje pjesme ne traju dugo, a nije ni čudo jer su više za ispiranje mozga nego za slušanje. Tekstovi su morbidni i podstiču blud i nemoral. Ponekad mi je krivo što nije više vrijeme kao kad su moji mama i tata bili mojih godina, kada se slušala dobra muzika, danas međutim svako može da se bavi pjevanjem. Usporio jesam što se snimanja tiče, ali od muzike ne odustajem”, tvrdi on.

Želi duete s Georgievim i Dragojevićem

Bukilić ne krije da bi volio da radi pjesme za druge, ali više od karijere autora volio bi da mu se ispuni san da snimi duete sa Oliverom Dragojevićem i Vladom Georgievim .

“Vlada smatram za broj jedan muzičara kod nas. Divim mu se kao muzičaru, nedavno sam čak imao priliku i da ga upoznam, zato mi je i želja da sa njim snimim duetsku pjesmu”, objašnjava Bukilić.

Bonus video: