Oni dođu i prođu, a pjesme ostaju: Poslušajte novi singl Petra Z

Petar Z priča o novom singlu “Aha-ha” u kojem se osvrnuo na likove bez principa i skrupula
564 pregleda 0 komentar(a)
Petar Z, Foto: Dragan Jereminov
Petar Z, Foto: Dragan Jereminov
Ažurirano: 05.02.2019. 18:37h

Srpski kantautor Petar Zorkić, koji karijeru gradi pod pseudonimom Petar Z, objavio je singl “Aha-ha” o likovima bez principa i skrupula, a u razgovoru za “Vijesti” je istakao da je u pitanju priča koja je vječito prisutna u svakom društvu.

“Singl se poklopio sa situacijom u kojoj se nalazimo svi u ovom trenutku, tako da je to naišlo kao neka vrsta kritike trenutnog diskursa u politici, kulturi, ekonomiji i ostalim društveno bitnim pitanjima. Čista je koincidencija što je objavljena baš sada jer sam je napisao prije skoro šest godina. Ta numera dugo već postoji”, otkriva Vijestima Petar Z.

Ovo nije jedina njegova angažovana pjesma, a uprkos tome što i njegove kolege često kroz svoje radove kritikuju aktuelne društvene fenomene, izgleda kao da se ništa ne mijenja i da sve je više onih kojima su takve numere posvećene. Na pitanje ima li smisla snimati ovakve pjesme i na koga one zapravo utiču, sagovornik “Vijesti” odgovara:

“Oni koji treba da se zamisle zbog ovakvih društveno-angažovanih pjesama i tekstova, pitanje je koliko zapravo stave prst na čelo. To ne znači da mi koji razmišljamo o svemu što se dešava i o situaciji u kojoj se nalazimo u današnjem svijetu punom interesa, korupcije, bahatosti, mahinacija, ne treba neprestano da ukazujemo na te anomalije. U društvu gdje pojedinci grabe bogatstvo na najrazličitije načine i ne razmišljaju o posljedicama svojih postupaka, ovo je mali doprinos muzičara da skrenu pažnju na situaciju. Ta situacija je prisutna oduvijek, ali nije loše da se neprestalno podsjeća na to. Da li to dopire do onih kojima je upućeno, ne znam. Tih ljudi toliko ima, da je pitanje koliko se oni na to obaziru. Svačije vrijeme dođe i prođe, pa dođu neki novi, a pjesme ostaju. To je najbitnije. Ta pjesma uvijek može da bude podsjetnik”.

Tekst “Aha-ha” napisan je na engleskom jeziku, a o tome da li bi poruka imala više efekta na maternjem jeziku, muzičar odgovara:

“To je vječito pitanje jezika. Vjerovatno bi tu možda odjek bio jači, jer bi poruka bila upućena samo ovom našem regionu, ali pošto je ova pjesma ritam i bluz u žanrovskom određenju, a meni je prosto inspiracija bila na engleskom. Dosta sam se trudio da napravim ozbiljnu distinkciju između značenja tih riječi i pakovanja stihova, tako da zapravo mislim da ovo na engleskom nije loše jer može da ode i van granica naše zemlje, da tamo gdje se dešavaju iste stvari kao i ovdje, i neko drugi čuje. Suštinski se ne obazirem da li je srpski ili engleski i koga će to više da zanima. Radim na oba jezika, neka naredna biće na srpskom, stilski ovo mi više odgovara u ovom trenutku”, objašnjava Petar Z.

On ne piše samo za sebe, već i za druge izvođače, pa objašnjava zašto se dešava da numere kao “Aha-ha” čekaju godinama da budu objavljene ili da, poput nekih drugih, ni ne budu puštene u etar:

“Pjesme koje treba da ugledaju svjetlost dana na proljeće u paketu cijelog albuma, čuvam isključivo za sebe. To je selekcija pjesama koju pravim i gomila se godinama, imam ih puno, to sve spada u korpus mog izraza. Ostalo što radim kao porudžbinu, je po želji, ideji i koncepciji tog nekog ko želi da mu se pjesma napravi. Zapravo, sve ovo moje škrto čuvam za sebe i čekam trenutak kada je po mom mišljenju pogodno da izađe. Umjetničko djelo uvijek može da se ispravlja i prepravlja, ali ja te pjesme koje sam nekad davno završio, neću prepravljati jer mi je sve to besmisleno. One treba da žive takve kakve jesu, a nove ideje se neprestalno stvaraju”.

Njegova muzika je simbioza mnogih muzičkih pravaca - bluza, soula, fanka, a sve do sada objavljene singlove, uvrstiće na svoj prvijenac.

“U planu je da uskoro objavimo još jedan singl i onda ću da stanem sa izbacivanjem pojedinačnih pjesama da bi cijeli album izašao na proljeće. Na njemu će biti između devet i trinaest pjesama”, najavljuje on.

Takmičenje u muzici je nepotrebno

Petar je jedan od autora pjesme “Slobodna” koju će na predstojećoj Beoviziji izvesti Nataša Guberinić, članica posljednje postave dens benda “Tap 011”, i glumica i voditeljka Una Senić.

“Una se nekad davno bavila repom, a Nataša je divna osoba i pjevačica koja je na klupskoj sceni u Beogradu veoma poznata i po mom mišljenju jedan od najboljih vokala kod nas. Marko Louis i ja smo radili muziku zajedno sa BG Funkom odnosno Luom Benijem. To su mi dragi i dobri prijatelji, odlični muzičari koje poštujem, a sve je nastalo iz želje da napravimo zajedničku priču koja je našla put do Beovizije”, priča Petar Z, dodajući da nije ljubitelj takmičenja u muzici i da su ona, po njegovom mišljenju, nepotrebna. Tako ni od Beovizije, izbora za srpskog predstavnika na Eurosongu, nema očekivanja.

“Naučio sam da ne očekujem ni od koga ništa. Nemam strah od neuspjeha i ishoda, kakav god bio. Bilo mi je bitno da radim sa dobrim i pametnim ljudima, koji razumiju i vole muziku”, navodi muzičar.

Bonus video: