Klapa Rišpet: Na našim nastupima publika i zapleše

“Zaista nam je, kad god dođemo u Crnu Goru, bilo lijepo, a to što kažu da vaša publika nije naučila na ovaj žanr, mi nijesmo primijetili”
95 pregleda 0 komentar(a)
Klapa Rišpet, Foto: Promo
Klapa Rišpet, Foto: Promo
Ažurirano: 28.04.2017. 18:18h

Splitska klapa Rišpet u Hrvatskoj je jedna od najpopularnijih, a ljubitelji ovog žanra rado ih slušaju i kod nas. Sedmočlani sastav je dva put održao koncert u Kotoru, i dok se sprema da ovog vikenda nastupi na privatnoj zabavi koja će biti na primorju, širi auditorijum imaće priliku da ga čuje 26. juna u Tivtu, kada će održati prvi cjelovečernji koncert u tom gradu.

“Zaista nam je, kad god dođemo u Crnu Goru, bilo lijepo, a to što kažu da vaša publika nije naučila na ovaj žanr, mi nijesmo primijetili”, pohvalio je crnogorsku publiku Frane Jukić, prvi tenor klape Rišpet.

Iako u Hrvatskoj ima dosta sličnih sastava, klapa nastala 2011, za kratko vrijeme osvojila je publiku.

“Mislim da je to povezano sa kvalitetom, jer tačno je da ima dosta muzičara koji rade isto što i mi, ali naši koncerti su nam pokazatelj koliko nas publika voli”, ponosan je Jukić. Klapu je osnovao Pero Kozomara, kompozitor koji je ljubiteljima klapske muzike dobro poznat, jer njegove pjesme, pored Rišpeta, pjevaju i klape Maslina, Cambi, Intrade, Iskon, Vokalisti Salone, Kampanel…

“To što je on osnovao klapu i radi nam pjesme dosta znači, jer Kozomora odlično zna u kakvom bi smjeru naša muzika trebalo da ide, a i na koji način da vodi našu karijeru jer je menadžer Jeleni Rozgi i Joletu. Upoznat je sa svim detaljima na muzičkoj sceni, a to kako publika reaguje je srž ovog posla”, smatra Jukić.

To što njihove autorske pjesme nijesu klasične klapse, siguran je da je takođe bilo presudno što su za kratko vrijeme osvojili publiku.

“Prije nas klapsku muziku ljudi su smatrali preozbiljnom i nekad čak dosadnom, a mi to radimo na drugačiji način. Na svakom koncertu trudimo se da zabavimo i sebe i publiku, pa nije rijedak slučaj da se oni tokom nastupa i rasplešu”, pohvalio se Jukić.

Još jedan adut ove klape svakako je i solista Ivo Amulić, nekadašnji pjevač grupe “Tuti fruti benda”.

“To što je Ivo sa nama mnogo nam znači, posebno njegovo iskustvo koje je neprocjenjivo, profesionalizam, način na koji komunicira sa publikom. Ipak je riječ o frontmenu grupe koja je bila veoma popularna 80-tih, imala preko 300 koncerata godišnje širom bivše Jugoslavije”, pohvalio je svog starijeg kolegu Jukić, dodajući da se na njihovom repertoru nalaze i neke pjesme iz perioda kada je Amulić bio u pomenutom bendu.

“Nemamo puno pjesama od Tuti fruti benda, ali je balda Stvari lagane obavezna”, otkrio je on.

Na nastupima pored svojih pjesama vole da zapjevaju i neke stare hitove, a na pitanje čije pjesme najčešće interpretiraju, odgovara: “Vodimo se onim klasičnim repertoarom, pa biramo pjesme koje su za sve generacije. Zato najčešće pjevamo numere Miša Kovača, Indexa, Kemala Montena. Ono što je kod izbora pjesme bitno je da nosi emociju koju i mi možemo prenijeti na publiku”.

Bonus video: