Karadaglić o koncertu u Rojal Albert Holu: Ostvarenje još jednog sna

“Bio je krajnje precizan, istražujući čitav spektar zvukova i tehnika i prateći sklonost kompozitora Džobija Talbota ka misteriji i opojnoj atmosferi”
96 pregleda 1 komentar(a)
Miloš Karadaglić, Foto: BBC
Miloš Karadaglić, Foto: BBC
Ažurirano: 04.08.2018. 09:38h

Miloš Karadaglić, svjetska zvijezda klasične gitare, u londonskom Rojal Albert Holu preksinoć je održao prvi veliki koncert od povratka na scenu nakon jednogodišnje pauze zbog povrede.

“Ovaj prelijepi koncert koji je Džobi Talbot napisao za mene, ostvarenje je još jednog sna”, izjavio je Karadaglić “Vijestima” nakon spektakularnog nastupa.

Hvaljeni crnogorski muzičar imao je svoje veče u okviru manifestacije BBC Proms i tom prilikom je premijerno izveo kompoziciju napisanu specijalno za njega, ali i djela Mihaila Glinke i Petra Iljiča Čajkovskog.

Program je otvorio desetominutnim dijelom Glinkine simfonije „Noć u Madridu“, a zatim je izveo kompoziciju „Ink Dark Moon“, koju mu je napisao poznati britanski kompozitor Džobi Talbot. Nakon toga interpretirao je i prvi čin čuvenog baleta „Krcko Oraščić“, u pratnji BBC-jevog simfonijskog orkestra kojim je dirigovao Aleksandar Vedernikov. Ovo djelo je premijerno izvedeno u okviru Promsa.

Talbotova kompozicija inspirisana je Karadaglićevim crnogorskim porijeklom, ritmična je i sadrži teme iz balkanskog folklora, prenosi BBC. Karadaglić je bio krajnje precizan, istražujući čitav spektar zvukova i tehnika, prateći Talbotovu sklonost ka misteriji i opojnoj atmosferi, naveo je kritičar Mark Tomas za portal Bachtrack. U solo dionicama ili u pratnji „jezivih“ gudača, Karadaglić je kreirao napetu i glasnu atmosferu tokom izvedbe „Ink Dark Moona“, piše Dejvid Najsu recenziji za The Art Desk. On je cijeli događaj ocijenio sa četiri od pet zvjezdica.

“Ovaj prelijepi koncert, koji je Džobi Talbot napisao za mene, je ostvarenje još jednog velikog sna”, kazao je Vijesti Karadaglić nakon nastupa.

Proms, čuveni serijal koncerata postoji još od 1895. godine, a održava se svakog ljeta. Tokom osmonedjeljne sezone okuplja najveće zvijezde klasične muzike čiji se nastupi održavaju pretežno u Rojal Albert Holu. Karadaglić, kojeg je BBC-jev “Music Magazine” proglasio za jednog od šest najvećih klasičnih gitarista u istoriji, učešće na ovoj manifestaciji ranije je najavio kao najznačajniji nastup u njegovoj karijeri.

Dan uoči koncerta objavljeno je da je gitarista potpisao ugovor sa 90 godina starom britanskom izdavačkom kućom “Decca Classics”, koja je sada u vlasništvu “Universala”.

„Sa “Decca” timom osjećam se kao kod kuće i ne mogu da dočekam da se vratim u studio i sarađujem sa njima u budućnosti“, rekao je Karadaglić, koji iza sebe ima tri albuma.

Bonus video: