Đuričić i Marović ukrstili bubanj i čelo

"Moja je ambicija da napravim koncert bubnjara i četiri violončela. Tu ideju sam dobio gledajući film “Piano” i kada sam čuo koncert Majkla Najmana, koji je radio muziku za to ostvarenje. Pored Bojana, pozvao bih Tijanu Dapčević i još dvoje violončelista"
1 komentar(a)
đuričić marović, Foto: Muzička omladina Novog Sada
đuričić marović, Foto: Muzička omladina Novog Sada
Ažurirano: 08.03.2017. 18:47h

Crnogorski muzičari, poznati i kao humanisti Dragoljub Đuričić i Bojan Marović, na dobrotvornom koncertu “Muzikom za Sergeja” održanom nedavno u Novom Sadu, započeli su neobičnu saradnju.

Iako bi mnogi pomislili da je Marović zapjevao, on je za tu priliku odabrao da svira violončelo, dok se Đuričić držao bubnjeva.

“To je toliko bilo dobro i slatko da je publika bila oduševljena, a i ja sam. Nijesam znao da Bojan tako dobro svira čelo. Kombinacija bubnja i violončela je veoma hrabra, a izveli smo tri numere - “Poljem se vija”, “Još ne sviće rujna zora” i “Uči me majko karaj me”. Siguran sam da je ovaj koncert početak moje i Bojanove saradnje.

I on i ja imamo uspješne karijere, ali mogli bismo napraviti i zajedničku, sa nekim sličnim projektima”, kaže za Vijesti Dragoljub Đuričić.

On ne krije da je o kombinaciji bubnja i violončela razmišljao i ranije, te da ga je nastup s Marovićem samo ohrabrio.

“Moja je ambicija da napravim koncert bubnjara i četiri violončela. Tu ideju sam dobio gledajući film “Piano” i kada sam čuo koncert Majkla Najmana, koji je radio muziku za to ostvarenje. Međutim, mnogo poslije toga desio se koncert “Apocalyptice”, pa da sam tada realizovao svoju ideju, ljudi bi pomislili da kopiram. Zato ću se, nadam se u narednom periodu, posvetiti ostvarenju ove zamisli, a pored Bojana, pozvao bih Tijanu Dapčević i još dvoje violončelista. Inače, ovu ideju sam razrađivao i sa pokojnim Igorom Perazićem, međutim nije nam se dalo da zajedno radimo”, otkriva Đuričić.

Popularni bubnjar ne krije da ga violončelo podsjeća na jedan od instrumenata koji se vezuje za crnogorski folklor - gusle.

“To nije samo crnogorski instrument, ali smo ga mi najbolje sačuvali. Oduvijek me je čelo asociralo na gusle, a zvuk koji proizvodi ovaj instrument mi je veoma uzbudljiv”, smatra Đuričić.

Marović i on nijesu imali vremena da vježbaju, već su na koncertu prvi put zajedno svirali.

“Zbog toga je naš nastup bio još uzbudljiviji”, navodi bubnjar i dodaje: “Ako bi došlo do tog koncerta sa četiri čela, imali bismo nekoliko proba. Mada, u pitanju bi bili uigrani muzičari, pa nam ne bi trebalo puno vremena da se usviramo”, siguran je Đuričić.

Svoju humanost, nastupom za Sergeja pokazao je i Vanja Radovanović koji je pjevao sa “Miladin Šobić tribute bendom”.

Bonus video: