Izgleda da je minus ako možeš sam odsvirati instrumente, otpjevat i snimit pjesme

Davno sam odustao od inostrane karijere, jedino što mi je stalo je da pokušam da dobijem recenzije od stranih portala i blogova, jer mislim da će biti puno objektivniji od domaćih, ako domaći uopšte reaguju na činjenicu da sam nešto snimio. Za sad ne djeluju zainteresovano uopšte, al vrlo je moguće da sam se u jednom momentu svojim pisanjem po netu zamjerio baš svima, pa me nedostatak reakcije na moj rad ne čudi. A možda jednostavno misle da sam ku*ac od muzičara i da nema ni smisla obraćat pažnju na to što radim
69 pregleda 0 komentar(a)
Stjepan Krznarić, Foto: Privatna arhiva
Stjepan Krznarić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.02.2017. 15:16h

Stjepan Krznarić, nekadašnji član hrvatskog benda “Sane” koji je trijumfovao na drugom izdanju crnogorskog festivala “Royal Music Fest”, objavio je EP, a izdanje se može prelušati i kupiti na preko njegove Bandcamp stranice.

Iako je Krznarić većinu albuma snimio i producirao kod kuće, osam numera zvuči svjetski.

“Zapravo pojma nemam o snimanju i produkciji, tako da sam čitavo vrijeme bio u strahu da će zvučati najgore. Srećom, okej je, iako će domaći produkcijski znalci naći hiljadu zamjerki i produkciji i pjesmama”, priznaje Krznarić.

Numere su na engleskom jeziku, a na to ga, kaže, nijesu natjerale ambicije da uspije van granica Hrvatske.

“Davno sam odustao od inostrane karijere, jedino što mi je stalo je da pokušam da dobijem recenzije od stranih portala i blogova, jer mislim da će biti puno objektivniji od domaćih, ako domaći uopšte reaguju na činjenicu da sam nešto snimio. Za sad ne djeluju zainteresovano uopšte, al vrlo je moguće da sam se u jednom momentu svojim pisanjem po netu zamjerio baš svima, pa me nedostatak reakcije na moj rad ne čudi. A možda jednostavno misle da sam ku*ac od muzičara i da nema ni smisla obraćat pažnju na to što radim”, ističe on.

Muzičar navodi da njegov EP nema puno veze sa ranijim radovima.

“U bendu sam bio prisiljen da pravim mnoge kompromise i čak smo imali vrlo nemušte pokušaje podilaženja publici, što obradama, što nekakvim ljubavnim autorskim stvarima. Iako ne mogu reć da sam potpuno nevin u svemu tome, jer sam stvarno uživao u rađenju obrada do određenog momenta, ali ako mi se ikad opet dogodi, nek mi neko smjesti metak u glavu odmah”, poručuje Krznarić, koji je na svoj EP ipak uvrstio i numere "Travel" i "Silence" sa posljednjeg albuma bivšeg benda.

“Te dvije pjesme su originalno u potpunosti moje, a završile su na “Sane” albumu jer nam je falilo materijala”, objašnjava on.

Na EP-u je više muzičkih pravaca, rok, rep, pa čak i bonus instrumental, a Krznarić ističe da ih sve vodi ista ideja, a to je sjeta ili depresija.

“Svaka od pjesama ima zasebno zabilježen moment te depresije, kako sam je ja tad vidio ili osjetio. Različiti žanrovi su samo rezultat momenta u kojem sam bio”, ističe on.

Numere je snimio uz pomoć nekoliko prijatelja, a Krznarić pjeva, svira bas, bubnjeve i električnu gitaru. Ipak na naslovnici albuma nije njegovo, već ime benda, bez obzira na to što je muzičar u ovom projektu sam.

“Glupo mi je izdavati materijal pod svojim imenom, pogotovo jer se tu i tamo pojave drugi muzičari. Najviše sam odustao jer su me konstantno zadijevali, zvali Dejv Grol, kao da je muzičarima minus kad mogu sami odsvirati sve instrumente, otpjevat i snimit pjesme”, objašnjava on i najavljuje da će ostatak njegovog materijala biti podijeljen u četiri EP-ja.

Kako je diskografija u krizi, a Krznarićev album je objavljen na Internetu, on se nada da će, ako ne od publike, imati podršku od prijatelja.

“Bilo bi lijepo da ekipa kupi EP, kao što sam ja kupio albume svakog prijateljskog benda čisto kao znak podrške, jer ko će drugi pomoći, ako mi jedni drugima nećemo”, svjestan je Krznarić, koji dodaje da je za sada prodao dovoljno primjeraka EP-a da plati mastering.

“Muzičko tržište je toliko prezasićeno da je već čudo ako neko odvoji vrijeme i posluša tvoj materijal. Meni je dovoljno ako se ljudima svide pjesme, ne živim u iluziji da ću ikad zaradit nekakvu lovu od toga. Al' da bih htio da ljudi saznaju da sam snimio nešto i da bar pjesmama daju priliku, naravno da bih”, priznaje on.

Bonus video: